Jogurt grecki zamiast śmietany? Świetny pomysł

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Jogurt i śmietana są niezastąpione w naszej kuchni. Dodajemy je do deserów, koktajli, sałatek. Kochamy też zabielane zupy i sosy. Konkurencją dla tych produktów może być jogurt grecki. Coraz częściej mówi się o nim jako o superfood. Jest znacznie bardziej gęsty od tradycyjnego, ma łagodniejszy smak, zawiera mniej tłuszczu niż śmietana. Dlaczego warto wprowadzić go do swojego menu?

Zobacz też: Jak powstają topione serki śmietankowe

/ 5Gęsty i kremowy

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczne jogurty naturalne mają raczej płynną konsystencję, dlatego nie nadają się do zagęszczania potraw. Po dodaniu do zupy czy sosu mogą się również zwarzyć, co niekorzystnie wpływa na estetykę dania. Dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem będzie jogurt grecki. Jest on gęsty, kremowy, aksamitny. Ma zrównoważony słodko-kwaskowaty smak.

/ 5Skarbnica wartości odżywczych

Obraz
© 123RF.COM

Czym jogurt grecki zasłużył sobie na miano superfood? W porównaniu do tradycyjnego ma znacznie wyższą zawartość białka. Dzięki czemu syci na dłużej. Sprawdzi się więc na śniadanie. Poleca się go również osobom na diecie. Zawarte w nim bakterie probiotyczne regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom i biegunkom. Jogurt grecki zawiera mniej węglowodanów i sodu, znajdziemy w nim jednak więcej tłuszczu (ok. 10 proc).

/ 5Niezastąpiony w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Jogurt grecki dobrze komponuje się z owsianką, granolą czy płatkami. Można go również dodać do jajecznicy. Ma delikatny smak, więc nadaje się do deserów czy owocowych koktajli. Doskonale smakuje w połączeniu z miodem i orzechami. Z powodzeniem zastąpi śmietanę w zupach i sosach. Nadaje się również do zapiekanek, marynat czy kremów i past.

/ 5Na co zwrócić uwagę?

Obraz
© 123RF.COM

Jeszcze do niedawna jogurty greckie były dostępne jedynie w delikatesach. Obecnie znajdziemy je w ofercie dyskontów, osiedlowych sklepików oraz lokalnych spółdzielni mleczarskich. Musimy jednak zwrócić uwagę na etykietę. Na sklepowych półkach, zamiast oryginalnego produktu możemy znaleźć jogurty typu greckiego lub bałkańskiego, które z tym prawdziwym nie mają zbyt wiele wspólnego. Producenci dodają bowiem do nich pasteryzowaną śmietankę i obniżają zawartość tłuszczu. W składzie jogurtu powinno być jedynie pasteryzowane mleko oraz bakterie.

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni