Kakao pomaga zapobiegać otyłości
Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.
04.04.2014 | aktual.: 04.04.2014 15:18
Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.
Do lamusa można odłożyć stwierdzenie, że czekolada sprzyja tyciu. O ile nie objadamy się batonikami z czekoladą mleczną i syropem glukozowo-fruktozowym oraz wypiekom z margaryny i cukru o smaku czekoladowym... Sama gorzka czekolada oraz naturalne kakao są nie tylko świetnymi źródłami magnezu i żelaza, ale także zapobiegają zaokrąglaniu się sylwetki - zapewnia artykuł opublikowany w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Ulubiony przysmak większości kobiet wzięli "na warsztat" naukowcy pod wodzą dr. Andrew Neilsona z Wielkiej Brytanii. "Zdrowotne właściwości zawdzięcza czekolada flawanolom - antyoksydantom, które hamują apetyt, obniżają poziom cukru we krwi oraz zapobiegają cukrzycy typu 2" - napisał w raporcie badacz. Istotną rolę odgrywają procyjanidyny oligomeryczne. To one wpływają na tolerancję glukozy i obecne są w ziarnach kakaowca.
Naukowcy sprawdzali, w jaki sposób flawanole wpływały na zdrowie myszy, karmionych zarówno wysokokalorycznymi, tłustymi produktami, jak i bogatymi w błonnik przekąskami. W obu przypadkach poziom cukru we krwi widocznie obniżał się dzięki flawanolom.
Niemal w tym samym czasie lekarze ze Stanowego Uniwersytetu Luizjany potwierdzili, że gorzka czekolada zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia koncentrację i sprzyja sercu. "Bakterie, takie jak Bifidobacterium, "ucztują" na ciemnej czekoladzie, fermentując ją i wytwarzając przy okazji przeciwzapalne związki" - wyjaśniła Maria Moore z amerykańskiego zespołu badaczy.
(mtr/sr), kobieta.wp.pl
POLECAMY:
Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady: