Kakao pomaga zapobiegać otyłości

Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kolejne badania przemawiają na korzyść czekolady (przy czym mowa o czekoladzie gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70 proc. kakao). Zawarte w niej flawanole zapobiegają przyrostowi masy ciała i zmniejszają ryzyko cukrzycy. Przysmak poprawia także koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność serca.

Do lamusa można odłożyć stwierdzenie, że czekolada sprzyja tyciu. O ile nie objadamy się batonikami z czekoladą mleczną i syropem glukozowo-fruktozowym oraz wypiekom z margaryny i cukru o smaku czekoladowym... Sama gorzka czekolada oraz naturalne kakao są nie tylko świetnymi źródłami magnezu i żelaza, ale także zapobiegają zaokrąglaniu się sylwetki - zapewnia artykuł opublikowany w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Ulubiony przysmak większości kobiet wzięli "na warsztat" naukowcy pod wodzą dr. Andrew Neilsona z Wielkiej Brytanii. "Zdrowotne właściwości zawdzięcza czekolada flawanolom - antyoksydantom, które hamują apetyt, obniżają poziom cukru we krwi oraz zapobiegają cukrzycy typu 2" - napisał w raporcie badacz. Istotną rolę odgrywają procyjanidyny oligomeryczne. To one wpływają na tolerancję glukozy i obecne są w ziarnach kakaowca.

Naukowcy sprawdzali, w jaki sposób flawanole wpływały na zdrowie myszy, karmionych zarówno wysokokalorycznymi, tłustymi produktami, jak i bogatymi w błonnik przekąskami. W obu przypadkach poziom cukru we krwi widocznie obniżał się dzięki flawanolom.

Niemal w tym samym czasie lekarze ze Stanowego Uniwersytetu Luizjany potwierdzili, że gorzka czekolada zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia koncentrację i sprzyja sercu. "Bakterie, takie jak Bifidobacterium, "ucztują" na ciemnej czekoladzie, fermentując ją i wytwarzając przy okazji przeciwzapalne związki" - wyjaśniła Maria Moore z amerykańskiego zespołu badaczy.

(mtr/sr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady:

Wybrane dla Ciebie

Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni