Kebab w picie, bułce czy tortilli? Ile kalorii ma kebab?
Ile kalorii ma kebab? To jedno z głównych pytań, jakie nasuwają się podczas planowania jadłospisu czy sobotniego wyjścia ze znajomymi na fast-fooda. Kebab kebabowi nierówny, dlatego warto pamiętać, na co zwracać uwagę przy zakupie tego ulicznego dania. Który rodzaj kebaba jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
Kilka słów o kebabie
Kebab jest potrawą turecką i odnosi się do ponad 20 odmian tego dania. W Polsce kebab wiąże się z tureckim pojęciem “döner kebap”, które oznacza “obracające się pieczone mięso. Döner Kebap jest zatem daniem wykonanym z baraniny, mięsa cielęcego lub drobiowego skrawanego z pionowego rożna i podawanym z surówką i owczym serem. Nam kebab znany jest jako fast-food, którego podaje się w bułce, picie, tortilli z sosem i często z frytkami.
Ile kalorii ma kebab?
Trudno jednoznacznie określić kaloryczność kebaba. Jeżeli weźmiemy pod uwagę samą potrawę jaką jest skrawane mięso z dodatkami, to wartość odżywcza 100 g kebaba wynosi 170 kcal. Kebab przygotowany w białej bułce, z majonezowym sosem i kiepskim rodzajem mięsa to nawet 800 kcal w jednej porcji. Warto przy tym pamiętać, że takie danie zawiera ogromną ilość nasyconych tłuszczów i węglowodanów przy niewielkiej ilości wartościowego białka.
Kebab w picie
Popularną wersją kebaba jest kebab w picie. Pita jest okrągłym, pszennym, płaskim plackiem, który podczas pieczenia pęcznieje, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. W tym przypadku mowa o mięsie, surówce, serze i sosie. Podstawowymi składnikami służącymi do wyrobu pity są mąka, woda i drożdże. Te składniki sprawiają, że ciasto typu pita jest bardzo zbliżone do ciasta, które służy za spód do pizzy.
100 g pity pszennej zawiera ok. 269 kcal. Natomiast jeden placek to ok. 188 kcal. Kebab w picie złożony z mięsa wołowego, mięsa cielęcego, sosu majonezowego, kukurydzy konserwowej, ogórka, pomidora, kapusty białej, kapusty czerwonej i cebuli będzie zawierał zatem ok. 820 kcal. Taki ładunek energetyczny stanowi prawie 40 proc. całego dziennego zapotrzebowania na energię. Aby spalić takiego kebaba, trzeba jeździć na rowerze przez prawie 80 minut.
Kebab w bułce
Kebab może być także podany w białej, pszennej bułce. Jego wartość energetyczna wynosi wówcza prawie 900 kcal. Kebab w bułce jest najmniej bezpiecznym wyborem, jeśli zależy ci na sylwetce i zdrowiu. Pieczywo pszenne bowiem jest wysoko kaloryczne i nie zawiera zbyt wiele wartości odżywczych.
Jeśli jednak kebab w bułce smakuje ci zdecydowanie bardziej niż pozostałe wersje tego dania, pozostałe składniki zastąp mniej kalorycznymi i lżejszymi. Przykładowo mięso wołowe możesz zastąpić mięsem z kurczaka, a zamiast sosu majonezowego dodać samodzielnie przyrządzony sos z jogurtu naturalnego, czosnku i oregano.
Kebab w tortilli
Kebab w tortilli to propozycja, która jest najmniej kaloryczna ze wszystkich trzech dań. 100 g kebaba w tortilli to ok. 153 kcal. Dlatego też jeden kebab w tortilli dostarcza naszemu organizmowi ok. 680 kcal. To 200 kcal mniej niż kebab w bułce czy picie. Przy wyborze tortilli, warto też zdecydować się na tortillę pełnoziarnistą, a przy komponowaniu posiłku dobierać składniki mniej kaloryczne i zdrowsze. Kebab w tortilli pełnoziarnistej wypełniony świeżymi warzywami, kurczakiem i sosem jogurtowym obniży wartość energetyczną dania nawet o kolejne 200 kcal.