Kiedy wrzucić parówki do wody? Makłowicz wytknął częsty błąd
Robert Makłowicz podkreśla, jak ważne jest właściwe przyrządzanie parówek, aby zachować ich smak i konsystencję. Wielu z nas nieświadomie je psuje, a klucz tkwi w temperaturze wody.
Parówki są popularne na śniadanie, kolację i jako przekąska. Robert Makłowicz, w rozmowie z Radiem Nowy Świat, podkreślił swego czasu, że wiele osób popełnia błąd w ich przygotowaniu. Znany krytyk kulinarny zaznaczył, że gotowanie to najgorszy pomysł.
Jak przygotować parówki? Makłowicz radzi
- Parówka jest to kiełbasa parzona. Należy zagotować wodę, wyłączyć pod nią ogień i dopiero wtedy wrzucić do niej parówkę, nie gotując, tylko zagrzewając w niegotującej się wodzie - tłumaczył.
WIDEO: Placki z parówkami, pieczarkami i żółtym serem
Stosowanie tej metody pozwala parówkom zachować smak i konsystencję. Nie będą też pękały. Makłowicz wspomina, że równie dobrze sprawdzają się one duszone w sosie.
Dodajesz mąkę do sosu? To też błąd
Polska kuchnia często wykorzystuje takie dania jak gulasz, który mimo prostoty jest pożywny. Robert Makłowicz zauważa jednak, że powszechnym błędem jest dodawanie do gulaszu mąki, która ma zagęszczać sos.
Krytyk sugeruje użycie cebuli, śmietany czy warzyw korzeniowych jako lepszych zamienników dla mąki, by osiągnąć odpowiednią konsystencję potraw.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!