GotowaniePrzepisyKokosowa krajanka, czyli beza z malinami

Kokosowa krajanka, czyli beza z malinami

Kokosowa krajanka, czyli beza z malinami
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

16.09.2016 09:18, aktual.: 16.09.2016 16:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pyszne połączenie kokosowej bezy i słodko-kwaśnych owoców lata. Krajanka doskonale smakuje na drugi dzień i warto podać ją gościom do kawy lub herbaty.

Składniki na bezę (forma o wymiarach 24x30 lub okrągła 30 cm)

  • 5 średnich białek
  • 250 g białego cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej (jeśli nie mamy, dodajemy zwykłej pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 100 g mleka skondensowanego
  • sok z 1 cytryny
  • 125 g serka mascarpone

*Dodatkowo: *świeże lub mrożone maliny

Przygotowanie:
Zaczynamy od bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier (masa powinna być gęsta i błyszcząca). Dodajemy partiami wiórki kokosowe, mąki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy przez ok. 25-30 minut lub do momentu, aż będzie delikatnie brązowa. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie patyczkiem, nakłuwając w kilku miejscach, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie pozostawiamy jeszcze na chwilę w piekarniku, jeśli się upiekło wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Zobacz także: sernik cytrynowo-malinowy, który rozpływa się w ustach

Sok z cytryny mieszamy z mlekiem, dodajemy serek mascarpone. Chwilkę miksujemy, najlepiej blenderem. Gdy beza ostygnie, smarujemy masą i posypujemy malinami. Następnie kroimy na pół i jedną część kładziemy na drugiej. Ciasto wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Najlepiej się kroi i smakuje na drugi dzień. Jest wilgotne, przyjemnie słodko-kwaśne.

Źródło artykułu:mywaysweets.com