Kokosowa krajanka, czyli beza z malinami
Pyszne połączenie kokosowej bezy i słodko-kwaśnych owoców lata. Krajanka doskonale smakuje na drugi dzień i warto podać ją gościom do kawy lub herbaty.
Składniki na bezę (forma o wymiarach 24x30 lub okrągła 30 cm)
- 5 średnich białek
- 250 g białego cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ryżowej (jeśli nie mamy, dodajemy zwykłej pszennej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 100 g mleka skondensowanego
- sok z 1 cytryny
- 125 g serka mascarpone
*Dodatkowo: *świeże lub mrożone maliny
Przygotowanie:
Zaczynamy od bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier (masa powinna być gęsta i błyszcząca). Dodajemy partiami wiórki kokosowe, mąki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy przez ok. 25-30 minut lub do momentu, aż będzie delikatnie brązowa. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie patyczkiem, nakłuwając w kilku miejscach, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie pozostawiamy jeszcze na chwilę w piekarniku, jeśli się upiekło wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Zobacz także: sernik cytrynowo-malinowy, który rozpływa się w ustach
Sok z cytryny mieszamy z mlekiem, dodajemy serek mascarpone. Chwilkę miksujemy, najlepiej blenderem. Gdy beza ostygnie, smarujemy masą i posypujemy malinami. Następnie kroimy na pół i jedną część kładziemy na drugiej. Ciasto wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Najlepiej się kroi i smakuje na drugi dzień. Jest wilgotne, przyjemnie słodko-kwaśne.
POLECAMY:
Zdrowotne właściwości malin i propozycje podania
Ciasto francuskie z kolorowym farszem
Beza z daktylam i orzechami włoskimi