Kokosowe beziki z kremem i świeżymi owocami
Są takie desery, na których widok ślinka cieknie. Lekkie i rozpływające się w ustach beziki to doskonała propozycja na podwieczorek w rodzinnym gronie lub przyjęcie dla znajomych.
26.08.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na ciasteczka:
- 2 białka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g wiórek kokosowych
Składniki na krem:
- 100 ml mleka (3,2 proc.)
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżka mąki pszennej
- łyżka miękkiego masła
Dodatkowo: świeże, czerwone porzeczki i czarne maliny lub inne ciemne owoce (jagody, borówki, jeżyny).
Zaczynamy od ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru pudru i ubijamy do momentu, aż będą gęste i błyszczące. Na koniec dodajemy szczyptę soli i jeszcze chwilkę ubijamy. Dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Masę wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut, aby się lekko schłodziła. Wiórki w tym czasie delikatnie zmiękną. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy łyżeczką masę formując równe kółka o średnicy ok. 3 cm. Pamiętajmy, aby zachować odległość między ciasteczkami (3-4 cm). Pieczemy na środkowym poziomie przez ok. 15-20 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i pozostawiamy ciasteczka do całkowitego wystygnięcia.
Mleko i połowę śmietanki wlewamy do rondelka i stawiamy na wolnym ogniu, nie gotujemy. Żółtka rozcieramy w miseczce z cukrem i mąką. Gdy na mleku pojawi się tzw. kożuch, zalewamy masę jajeczną, dokładnie mieszamy i z powrotem przelewamy do rondelka. Stawiamy na ogniu, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna konsystencją przypominać budyń)
. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z ostudzoną masą. Wstawiamy do lodówki, aby krem się dobrze schłodził. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i nakładamy na ciasteczka bezowe. Dekorujemy porzeczkami i malinami lub innymi owocami. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: proste ciasto kokosowo-malinowe
POLECAMY:
**Racuchy z jabłkami jak u babci
Beza z daktylami i orzechami włoskimi