Kołaczyki z cebulką à la cebularze

Kołaczyki z cebulą to wypiek jak najbardziej tradycyjny. To także jeden z tych specjałów, który albo się kocha, albo nienawidzi, jeśli nie zaliczamy się do fanów cebuli.

Kołaczyki z cebulką à la cebularze
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl
4

Oryginalne cebularze lubelskie (z nadzieniem z cebuli i maku) tradycją sięgają aż XIX wieku. Przepis zaczerpnięty został prawdopodobnie z kuchni Bliskiego Wschodu. Obecnie zarejestrowane są także, podobnie jak oscypki, na liście produktów regionalnych, co oznacza, że sprzedawać je pod taką nazwą można tylko po spełnieniu określonych warunków, w tym ścisłego przestrzegania tradycyjnej receptury. Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens", proponuje wersję domową, bez maku, ale za to z pieprzem.

Kołaczyki

  • 300 g mąki pszennej
  • 20-25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży suszonych)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Farsz z cebuli:

  • 2 duże cebule
  • duża szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g masła

Wykonanie:
Cebulę cienko pokroić w zależności od upodobań - na grubsze lub cieńsze kawałki i na sitku przelać porządnie wrzątkiem. Odsączyć i poddusić na maśle do miękkości, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i wedle uznania - cukrem. Przygotować zaczyn z 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Poczekać, aż zaczyn zacznie się pienić. W przypadku drożdży suszonych dodać bezpośrednio do mąki. Dokładnie zagnieść i wyrobić wszystkie składniki ciasta, aż będzie elastyczne i łatwo odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia (ok. godziny, do podwojenia objętości). Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć i dnem szklanki formować wgłębienie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 4 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180 stopni C. Brzegi cebularzy przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia skórki (ok. 25-30 min). Najwygodniej kołaczyki formować jest dnem szklanki - naprawdę nie muszą być jak spod linijki, te wszystkie kanty dodadzą im tylko uroku!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Pieczesz w rękawie foliowym? "Najgorszy wybór"
Pieczesz w rękawie foliowym? "Najgorszy wybór"
Zawierają wysokie stężenie tyraminy. Oto "czarna lista" serów
Zawierają wysokie stężenie tyraminy. Oto "czarna lista" serów
Autorka "Chłopek" ma dość. Afera zatacza coraz szersze kręgi
Autorka "Chłopek" ma dość. Afera zatacza coraz szersze kręgi
Poszła do drogerii w Dubaju. Przepaść w porównaniu z polskimi cenami
Poszła do drogerii w Dubaju. Przepaść w porównaniu z polskimi cenami
Nie zobaczyli zdjęć ze ślubu. Fotografka ostrzega nowożeńców
Nie zobaczyli zdjęć ze ślubu. Fotografka ostrzega nowożeńców
Straciła 60 tys. zł. Złapał ją na "oszustwo nigeryjskie"
Straciła 60 tys. zł. Złapał ją na "oszustwo nigeryjskie"
Dożywotnie alimenty od byłego męża. Musi być spełniony jeden warunek
Dożywotnie alimenty od byłego męża. Musi być spełniony jeden warunek
Nazwała go "komuchem". Aktorka wspomniała o przeszłości Jerzego Treli
Nazwała go "komuchem". Aktorka wspomniała o przeszłości Jerzego Treli
Leciała z Anną Jantar. Wcale nie zginęła od uderzenia
Leciała z Anną Jantar. Wcale nie zginęła od uderzenia
Gdzie wyrzucić butelkę po oleju? Powszechny błąd
Gdzie wyrzucić butelkę po oleju? Powszechny błąd
Pokazała nowe paznokcie. Ten manicure to modna klasyka
Pokazała nowe paznokcie. Ten manicure to modna klasyka
Umieść na balkonie. Gołębie nawet się nie zbliżą
Umieść na balkonie. Gołębie nawet się nie zbliżą