Kołaczyki z cebulką à la cebularze

Kołaczyki z cebulą to wypiek jak najbardziej tradycyjny. To także jeden z tych specjałów, który albo się kocha, albo nienawidzi, jeśli nie zaliczamy się do fanów cebuli.

Kołaczyki z cebulką à la cebularze
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl
4

Oryginalne cebularze lubelskie (z nadzieniem z cebuli i maku) tradycją sięgają aż XIX wieku. Przepis zaczerpnięty został prawdopodobnie z kuchni Bliskiego Wschodu. Obecnie zarejestrowane są także, podobnie jak oscypki, na liście produktów regionalnych, co oznacza, że sprzedawać je pod taką nazwą można tylko po spełnieniu określonych warunków, w tym ścisłego przestrzegania tradycyjnej receptury. Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens", proponuje wersję domową, bez maku, ale za to z pieprzem.

Kołaczyki

  • 300 g mąki pszennej
  • 20-25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży suszonych)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Farsz z cebuli:

  • 2 duże cebule
  • duża szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g masła

Wykonanie:
Cebulę cienko pokroić w zależności od upodobań - na grubsze lub cieńsze kawałki i na sitku przelać porządnie wrzątkiem. Odsączyć i poddusić na maśle do miękkości, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i wedle uznania - cukrem. Przygotować zaczyn z 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Poczekać, aż zaczyn zacznie się pienić. W przypadku drożdży suszonych dodać bezpośrednio do mąki. Dokładnie zagnieść i wyrobić wszystkie składniki ciasta, aż będzie elastyczne i łatwo odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia (ok. godziny, do podwojenia objętości). Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć i dnem szklanki formować wgłębienie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 4 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180 stopni C. Brzegi cebularzy przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec do zrumienienia skórki (ok. 25-30 min). Najwygodniej kołaczyki formować jest dnem szklanki - naprawdę nie muszą być jak spod linijki, te wszystkie kanty dodadzą im tylko uroku!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Śpisz mniej niż siedem godzin? Ucierpi na tym twoje zdrowie
Śpisz mniej niż siedem godzin? Ucierpi na tym twoje zdrowie
Pokazała ciążowy brzuszek. Takiego zdjęcia fani się nie spodziewali
Pokazała ciążowy brzuszek. Takiego zdjęcia fani się nie spodziewali
Wiosną zaleje ulice. Ażurowa mini to strzał w dziesiątkę
Wiosną zaleje ulice. Ażurowa mini to strzał w dziesiątkę
Masz taki PIN do karty? Zmień go czym prędzej
Masz taki PIN do karty? Zmień go czym prędzej
Zrobiła zakupy obcemu mężczyźnie. Takiej zapłaty się nie spodziewała
Zrobiła zakupy obcemu mężczyźnie. Takiej zapłaty się nie spodziewała
Kwitnie do późnej jesieni i obłędnie pachnie. Ostatni dzwonek, aby go zasadzić
Kwitnie do późnej jesieni i obłędnie pachnie. Ostatni dzwonek, aby go zasadzić
Wskoczyła w jeansy "baggy". Obcisłe spodnie to już przeżytek
Wskoczyła w jeansy "baggy". Obcisłe spodnie to już przeżytek
Zmiana czasu z zimowego na letni. Oto konkretna data
Zmiana czasu z zimowego na letni. Oto konkretna data
Ile jajek można bezpiecznie jeść? Eksperci wskazali konkretną liczbę
Ile jajek można bezpiecznie jeść? Eksperci wskazali konkretną liczbę
Wyglądała obłędnie. Takie rajstopy to wcale nie faux pas
Wyglądała obłędnie. Takie rajstopy to wcale nie faux pas
Buty Kwaśniewskiej to hit na wiosnę. Biją na głowę czarne szpilki
Buty Kwaśniewskiej to hit na wiosnę. Biją na głowę czarne szpilki
Są razem od 16 lat. Nigdy nie zdecydowali się na ślub
Są razem od 16 lat. Nigdy nie zdecydowali się na ślub