Kolor kubka może wpłynąć na smak podawanej w nim czekolady?

Jak wykazali naukowcy z politechniki w Walencji oraz uniwersytetu w Oxfordzie, gorąca czekolada smakuje lepiej, jeśli pije się ją z kubka koloru pomarańczowego lub kremowego, natomiast kubek czerwony lub biały daje gorszy efekt.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kolor kubka, w jakim podawana jest czekolada, może wpływać na to, jak odbierany jest jej smak - informuje "Journal of Sensory Studies". Jak wykazali naukowcy z politechniki w Walencji oraz uniwersytetu w Oxfordzie, gorąca czekolada smakuje lepiej, jeśli pije się ją z kubka koloru pomarańczowego lub kremowego, natomiast kubek czerwony lub biały daje gorszy efekt. To kolejne badanie wskazujące, że nasze zmysły reagują na pokarmy w różny sposób zależnie od rodzaju naczynia, z którego je spożywamy.

Podczas badań 57 uczestników miało za zadanie ocenić próbki gorącej czekolady podawanej w plastikowych kubkach. Wszystkie kubki miały takie same rozmiary, ale różniły się kolorem (biały, kremowy, czerwony i pomarańczowy z białym wnętrzem). Czekolada w kubkach kremowych i pomarańczowych smakowała lepiej.

Kolor nie wydawał się mieć istotnego wpływu na słodycz i aromat czekolady, chociaż uczestnicy wspominali, że czekolada w kubku koloru kremowego wydawała się nieco słodsza i bardziej aromatyczna.

Jak wyjaśniają autorzy badań, sam kolor naczynia nie przekłada się bezpośrednio na smak, działanie to zależy od rodzaju pożywienia i kontekstu. Jednak wpływu koloru nie należy lekceważyć. Zebrane dane powinny się przydać specjalistom pracującym nad mechanizmami obróbki informacji wizualnej w mózgu, ale też szefom kuchni, firmom cateringowym czy producentom opakowań.

Już wcześniejsze badania wskazywały, że kolor opakowania wpływa na smak pożywienia - napój z żółtej puszki wydaje się bardziej cytrynowy, z niebieskiej - bardziej orzeźwiający, a z różowej - słodszy. Także mus truskawkowy na białym talerzu wydaje się słodszy i bardziej intensywny w smaku niż na czarnym, zaś kawa z brązowego opakowania - bardziej aromatyczna i o intensywniejszym smaku niż w przypadku żółci bądź niebieskiego.

(PAP) pmw/ ula/

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie czyść tym nagrobka. Zniszczy marmur i granit
Nigdy nie czyść tym nagrobka. Zniszczy marmur i granit
Rozebrała się dla "Playboya". Po latach wyznała prawdę
Rozebrała się dla "Playboya". Po latach wyznała prawdę
Była żoną Krzysztofa Materny. Po rozwodzie zapadła się pod ziemię
Była żoną Krzysztofa Materny. Po rozwodzie zapadła się pod ziemię
Nie zostawi majątku dzieciom. Dostaną "mniej niż jeden procent"
Nie zostawi majątku dzieciom. Dostaną "mniej niż jeden procent"
Byli parą trzy miesiące. Oto co powiedziała po jego śmierci
Byli parą trzy miesiące. Oto co powiedziała po jego śmierci
25-latka poszła do biura matrymonialnego. Mówi, co usłyszała
25-latka poszła do biura matrymonialnego. Mówi, co usłyszała
Jak pozbyć się rdzy z noży? Sięgnij po popularny napój
Jak pozbyć się rdzy z noży? Sięgnij po popularny napój
Anna Nehrebecka mówi szczerze o Kościele. "Nie chciałabym mylić z wiarą"
Anna Nehrebecka mówi szczerze o Kościele. "Nie chciałabym mylić z wiarą"
Żebrowscy są na Jamajce. "Boimy się o naszą rodzinę"
Żebrowscy są na Jamajce. "Boimy się o naszą rodzinę"
Edyta Zając w białej sukni z wycięciami. Tak wyglądała na planie
Edyta Zając w białej sukni z wycięciami. Tak wyglądała na planie
Jessie J walczy z rakiem. "Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana"
Jessie J walczy z rakiem. "Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana"
Przed śmiercią powiedział to zdanie. Matka wspomina do dziś
Przed śmiercią powiedział to zdanie. Matka wspomina do dziś