ycipk-3r3qkk

Komosa ryżowa – właściwości, sposób przygotowania, przepisy

Komosa ryżowa nazywana jest złotem Inków. To szczodre źródło aminokwasów i błonnika, pozbawione jednak glutenu. Komosa jest idealna w diecie wegetariańskiej, bezglutenowej i na odchudzanie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Komosa ryżowa sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, bezglutenowej i dla cukrzyków
Komosa ryżowa sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, bezglutenowej i dla cukrzyków (123RF, Fot: 123rf)
ycipk-3r3qkk

Komosa ryżowa – właściwości i wpływ na organizm

Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, to roślina znana jeszcze Inkom. Do dziś uprawiana jest właśnie głównie w Ameryce Południowej. Posiada wiele właściwości, które zadecydowały o jej popularności wśród fanów zdrowego odżywiania.

W komosie ryżowej kryje się hojne złoże aminokwasów, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka w każdym wieku. Stanowią one aż 20 proc. wszystkich składników rośliny. Dzięki temu komosa ryżowa może zastąpić w diecie mięso, z czego często korzystają wegetarianie. Poza tym roślina powinna znaleźć się również w jadłospisie osób, które wykluczyły z niego gluten. Komosa ryżowa jest go bowiem zupełnie pozbawiona. Zastąpi zatem wszelkie produkty zbożowe.

ycipk-3r3qkk

Innym składnikiem komosy ryżowej potrzebnym do zachowania zdrowia jest wapń. Jego ilość jest co ciekawe dwukrotnie większa niż w mleku. To zatem dobry zamiennik dla osób, które mają uczulenie na produkty mleczne lub po prostu za nimi nie przepadają. Jedzenie komosy ryżowej to również sposób na dostarczenie organizmowi błonnika, tak ważnego w procesie trawienia. Ponadto roślina jest cennym źródłem antyutleniaczy, w tym witaminy E. To substancja, która wspiera podział komórek i eliminuje ich mutacje. Tym samym wpływa na młody wygląd skóry i obniża ryzyko wystąpienia zmian rakowych.

Komosę ryżową zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę lub otyłość, ponieważ jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że jego spożycie nie będzie przyczyną podniesienia stężenia glukozy we krwi.

Komosa ryżowa – jak gotować?

Z całej rośliny do spożycia nadają się nie tylko ziarna komosy ryżowej, ale również jej liście oraz kiełki. Ziarna należy dobrze przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do wody i zagotować z łyżeczką soli i kroplą oliwy. Gotowanie we wrzątku powinno trwać około 10-15 minut. Liście komosy ryżowej z kolei przygotowuje się tak jak szpinak, czyli gotując lub smażąc.

ycipk-3r3qkk

Kiełki komosy przyozdobią sałatki i przekąski, a wyhodować je można samodzielnie, mocząc w wodzie nasionka do kiełkowania przez 8-10 godzin i odstawiając je na dobę do wykiełkowania.

Przepisy z komosą ryżową

Komosę ryżową można stosować zarówno do potraw na słodko, jak i wytrawnych.

• Zupa jarzynowa z komosą ryżową

ycipk-3r3qkk

Składniki:
- 0,5 szklanki komosy,
- 3,5 szklanki bulionu warzywnego gotowego,
- 1 marchewka,
- garść ciecierzycy i groszku
- kilka różyczek brokułu,
- 1 ziemniak.

Sposób wykonania: do garnka wlać bulion i dodać wypłukaną komosę ryżową. Gdy bulion się zagotuje dodać warzywa, w tym pokrojonego w kostkę ziemniaka. Marchewkę zmiksować z odrobiną bulionu i dodać do całości.

• Sałatka z komosą ryżową
Składniki:
- 2 szklanki komosy ryżowej,
- 200 g filetu z łososia,
- 2 garście szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 papryczka chili dla ostrości (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: komosę ugotować, łososia pokroić w plastry i obsmażyć na oliwie. Dodać sos ostrygowy, czosnek, chili i komosę, a na koniec szpinak. Dusić przez 10 minut.

ycipk-3r3qkk
Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3r3qkk

ycipk-3r3qkk
ycipk-3r3qkk