FitnessKomosa ryżowa – właściwości, sposób przygotowania, przepisy

Komosa ryżowa – właściwości, sposób przygotowania, przepisy

Komosa ryżowa nazywana jest złotem Inków. To szczodre źródło aminokwasów i błonnika, pozbawione jednak glutenu. Komosa jest idealna w diecie wegetariańskiej, bezglutenowej i na odchudzanie.

Komosa ryżowa – właściwości, sposób przygotowania, przepisy
Źródło zdjęć: © 123RF | 123rf

Komosa ryżowa – właściwości i wpływ na organizm

Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, to roślina znana jeszcze Inkom. Do dziś uprawiana jest właśnie głównie w Ameryce Południowej. Posiada wiele właściwości, które zadecydowały o jej popularności wśród fanów zdrowego odżywiania.

W komosie ryżowej kryje się hojne złoże aminokwasów, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka w każdym wieku. Stanowią one aż 20 proc. wszystkich składników rośliny. Dzięki temu komosa ryżowa może zastąpić w diecie mięso, z czego często korzystają wegetarianie. Poza tym roślina powinna znaleźć się również w jadłospisie osób, które wykluczyły z niego gluten. Komosa ryżowa jest go bowiem zupełnie pozbawiona. Zastąpi zatem wszelkie produkty zbożowe.

Innym składnikiem komosy ryżowej potrzebnym do zachowania zdrowia jest wapń. Jego ilość jest co ciekawe dwukrotnie większa niż w mleku. To zatem dobry zamiennik dla osób, które mają uczulenie na produkty mleczne lub po prostu za nimi nie przepadają. Jedzenie komosy ryżowej to również sposób na dostarczenie organizmowi błonnika, tak ważnego w procesie trawienia. Ponadto roślina jest cennym źródłem antyutleniaczy, w tym witaminy E. To substancja, która wspiera podział komórek i eliminuje ich mutacje. Tym samym wpływa na młody wygląd skóry i obniża ryzyko wystąpienia zmian rakowych.

Komosę ryżową zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę lub otyłość, ponieważ jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że jego spożycie nie będzie przyczyną podniesienia stężenia glukozy we krwi.

Komosa ryżowa – jak gotować?

Z całej rośliny do spożycia nadają się nie tylko ziarna komosy ryżowej, ale również jej liście oraz kiełki. Ziarna należy dobrze przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do wody i zagotować z łyżeczką soli i kroplą oliwy. Gotowanie we wrzątku powinno trwać około 10-15 minut. Liście komosy ryżowej z kolei przygotowuje się tak jak szpinak, czyli gotując lub smażąc.

Kiełki komosy przyozdobią sałatki i przekąski, a wyhodować je można samodzielnie, mocząc w wodzie nasionka do kiełkowania przez 8-10 godzin i odstawiając je na dobę do wykiełkowania.

Przepisy z komosą ryżową

Komosę ryżową można stosować zarówno do potraw na słodko, jak i wytrawnych.

• Zupa jarzynowa z komosą ryżową

Składniki:
- 0,5 szklanki komosy,
- 3,5 szklanki bulionu warzywnego gotowego,
- 1 marchewka,
- garść ciecierzycy i groszku
- kilka różyczek brokułu,
- 1 ziemniak.

Sposób wykonania: do garnka wlać bulion i dodać wypłukaną komosę ryżową. Gdy bulion się zagotuje dodać warzywa, w tym pokrojonego w kostkę ziemniaka. Marchewkę zmiksować z odrobiną bulionu i dodać do całości.

• Sałatka z komosą ryżową
Składniki:
- 2 szklanki komosy ryżowej,
- 200 g filetu z łososia,
- 2 garście szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 papryczka chili dla ostrości (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: komosę ugotować, łososia pokroić w plastry i obsmażyć na oliwie. Dodać sos ostrygowy, czosnek, chili i komosę, a na koniec szpinak. Dusić przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)