Korzyści z jedzenia daktyli
Gdy zmagasz się z zespołem jelita drażliwego
W krajach arabskich owoce palmy Phoenix dactylifera nieprzypadkowo nazywa się chlebem życia. Polki sięgają po nie raczej rzadko, a szkoda, ponieważ ten słodki przysmak wykazuje naprawdę imponujące właściwości.
W krajach arabskich owoce palmy Phoenix dactylifera nieprzypadkowo nazywa się chlebem życia. Polki sięgają po nie raczej rzadko, a szkoda, ponieważ ten słodki przysmak wykazuje naprawdę imponujące właściwości.
Pomaga przy zespole jelita drażliwego. Według statystyk z tym schorzeniem przewodu pokarmowego zmaga się co piąty mieszkaniec Polski (75-80 proc. stanowią kobiety).
Objawia się m.in. burczeniem i kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Dolegliwości nasilają się przy zdenerwowaniu.
Jak im zapobiec? Badania naukowe wykazują, że skutecznym sposobem są daktyle, bogate źródło tryptofanu. To aminokwas biorący udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów.
Tekst: (RAF)/(kg), WP Kobieta