FitnessKorzystasz z nich codziennie. Nie zgadniesz, gdzie rosną

Korzystasz z nich codziennie. Nie zgadniesz, gdzie rosną

Korzystasz z nich codziennie. Nie zgadniesz, gdzie rosną
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

To gatunek roślin z rodziny bobowatych, który pochodzi z Ameryki Południowej.

Współcześnie uprawiane w krajach tropikalnych. Nazwa jest związana z miejscem, w którym dojrzewają, czyli ziemią. Szypułka kwiatu, gdy przekwitnie, wypycha strąk do gleby na głębokość ok. 8 cm.

1 / 8

Kakao

Obraz
© 123RF.COM

Zmielone nasiona owoców kakaowca są nam znane pod postacią kakao.

Służy głównie do produkcji słodyczy np. czekolady, polew, cukierków. Gdy kwiaty i owoce tej rośliny pojawiają się na drzewie, nie dopuszcza się do ich dalszego rozwoju. Plony zbiera się dopiero z 5-letnich drzew. Kwitnienie można zaobserwować dwa razy w roku.

2 / 8

Migdały

Obraz
© 123RF.COM

To tak naprawdę nasiona owoców migdałowca zwyczajnego.

Produkuje się dwa rodzaje migdałów. Słodkie - te które zjadamy najczęściej. Można je spożywać w stanie surowym. Ich zastosowanie jest szerokie, od kuchni do kosmetyków. Te drugie, gorzkie, uprawiane są zdecydowanie na mniejszą skalę. Mogą być trujące, ponieważ zawierają amigdalinę, z której w trakcie rozkładu wydziela się kwas pruski, o silnie trujących właściwościach.

3 / 8

Brukselka

Obraz
© 123RF.COM

Prawidłowo to kapusta warzywna brukselska.

Popularna brukselka to odmiana kapusty warzywnej. Jest rośliną dwuletnią, powstałą na skutek skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jedyną częścią jadalną są główki liściowe. Zazwyczaj podaje się je gotowane, smażone lub marynowane. Po obróbce stają się miekkie i mają specyficzny smak.

4 / 8

Wanilia

Obraz
© 123RF.COM

Przyprawa, której używamy na co dzień, ma piękne kwiaty, których owoce znajdziemy w naszej kuchni.

Zalicza się do roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych. Posiada piękne kwiaty o podłużnych liściach. Rośnie dziko w krajach o klimacie tropikalnym. To jej owoce są znanymi nam laskami wanilii.

5 / 8

Owoce kiwi

Obraz
© 123RF.COM

Aktinidia smakowita to roślina, której owoce są nam znane pod nazwą kiwi.

Pochodzi z południowych Chin, a dokładnie z prowincji Fujian. Uprawiana jest także w Nowej Zelandii, Chile i w basenie Morza Śródziemnego. Na początku XX wieku, Isabel Fraser, która odwiedzała szkoły misyjne w Chinach, sprowadziła jej nasiona do Nowej Zelandii. Smak owoców był specyficzny i przypominał agrest, dlatego nazwano je chińskim agrestem.

6 / 8

Sezam

Obraz
© 123RF.COM

Sezam indyjski to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka.

To roślina jednoroczna z rodziny połapkowatych. Znamy ok. 21 jej gatunków. Pierwotnie rosła w suchych rejonach Afryki, jednak jej produkcja rozeszła się na większość krajów tropikalnych. W Europie hoduje się ją głównie w Belgii, Francji i Grecji.

7 / 8

Orzechy nerkowca

Obraz
© 123RF.COM

Prawidłowa nazwa tej rośliny to nanercz zachodni lub nerkowiec zachodni.

To gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych, co ciekawe jest bardzo bliskim krewnym mango. Hodowany w tropikach, głównie w Ameryce Południowej. W kuchni znany pod postacią jabłka nanerczowego lub nasion, czyli orzechów nanerczowych. Jadalne jest także jabłko tej rośliny. Ma pyszny miąższ i słodko-kwaśny smak.

8 / 8

Orzeszki pistacjowe

Obraz
© 123RF.COM

To owoce drzew z rodzaju pistacji, których jadalną częścią jest pestka, znana nam jako orzeszki pistacjowe.

Dopiero, gdy orzeszki całkowicie dojrzeją, ich łupina pęka i uwidacznia się pestka. Ludzie już od wieków spożywają pistacje. Szacuje się, że już 7 tysięcy lat p.n.e. były one uznawane za przysmak.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)