W Polsce to chwast. Za granicą kosztuje kilka tys. zł za kilogram
Pędy chmielu, nazywane dzikimi szparagami, to cenione przysmaki za granicą. Choć w Niemczech i Francji płaci się za nie krocie, w Polsce wciąż są jednak traktowane jak chwast. Dlaczego warto zwrócić na nie uwagę?
W Polsce chmiel jest dobrze znany przede wszystkim z zastosowania w piwowarstwie. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z wartości jego młodych pędów.
Pędy chmielu, które zyskały miano dzikich szparagów, na zachodzie Europy uznawane są za prawdziwy przysmak. Ich cena może sięgać nawet 1000 euro za kilogram, co czyni je jednym z najdroższych warzyw na świecie (na podium, tuż za białym grzybem truflowym).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie!
Dlaczego pędy chmielu są tak cenione za granicą?
Pędy chmielu zawierają szereg substancji o korzystnym wpływie na zdrowie. W ich składzie znajdziemy lupulinę, czyli silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwzapalnym. To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości. Chmiel jest także ceniony za swoje właściwości uspokajające. Stosowany jest od wieków w medycynie naturalnej jako środek wspomagający walkę z bezsennością i lękiem.
Regularne spożywanie pędów chmielu może więc pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oprócz właściwości uspokajających, pędy chmielu wspomagają również trawienie dzięki zawartości substancji gorzkich. Działają także przeciwbakteryjnie, co może być pomocne w walce z różnymi infekcjami.
W krajach, takich jak Niemcy, Francja czy Belgia, młode pędy chmielu przyrządza się w wyszukany sposób. Smakosze doceniają ich delikatność i subtelny smak, który przypomina lekką goryczkę znaną z młodych szparagów. W Polsce, choć roślina ta rośnie dziko i jest powszechna, jej potencjał kulinarny pozostaje niewykorzystany.
Pędy chmielu w Polsce nadal traktowane są jako chwast. Postrzeganie tej rośliny może jednak się zmienić dzięki jej popularyzacji jako wartościowego składnika diety. Na Zachodzie są uważane bowiem za rarytas.
Jak smakują pędy chmielu i jak je przyrządzać?
Pierwsze zbiory pędów chmielu mają miejsce wczesną wiosną, kiedy młode pędy są najdelikatniejsze.
- Najlepsze są w marcu i kwietniu, czasem jeszcze w maju. Młode pędy powinny mieć maksymalnie sześć liści, jeśli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, że pęd jest dobry - tłumaczy Justyna Madan ze Strefy Agro, cytowana przez serwis Strona Zdrowia.
Świeże pędy warto spożywać na surowo, dodając je do sałatek lub smażyć na maśle jako dodatek do mięs. Ich subtelny i orzechowy smak harmonizuje niemal z każdym daniem.
Mimo że potencjał pędów chmielu wciąż nie jest w pełni wykorzystywany w polskiej kuchni, możliwe, że w przyszłości zainspirują kulinarnie polskich kucharzy. Ich naturalne występowanie w naszym kraju daje nadzieję na nowy trend w kuchni regionalnej.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.