Kuchenka indukcyjna - jakie garnki wybrać?
Zamontowanie w swojej kuchni płyty indukcyjnej pozwala zmniejszyć zużycie energii, oszczędzić czas i ograniczyć ryzyko poparzenia. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać posiłki na kuchence indukcyjnej, powinniśmy się wyposażyć w specjalne ferromagnetyczne garnki.
Płyta indukcyjna — podstawa działania
Płyta indukcyjna jest urządzeniem stworzonym z myślą o szybszym przygotowaniu potraw niż na kuchence gazowej. Wyposażona jest ona w cewki wytwarzające pole magnetyczne, które sprawia, że strefy grzewcze bardzo szybko się nagrzewają. Przemiana energii elektrycznej w energię cieplną zachodzi w garnkach i jest ona efektem trzech czynników: indukcji elektromagnetycznej, prądów wirowych i specjalnych naczyń, wykonanych z ferromagnetyków. Kuchenki indukcyjnie znacznie szybciej nagrzewają się niż: kuchenki gazowe, kuchenki elektryczne i kuchenki ceramiczne. Ponadto są one energooszczędne, a ich zaletą jest bardzo precyzyjne kondensowanie energii do gotowania.
Garnki do płyty indukcyjnej
Osoby, które decydują się na zakup płyty indukcyjnej, powinny mieć na uwadze to, że pociąga on za sobą również konieczność zakupu specjalnych garnków, bowiem nie wszystkie naczynia nadają się do gotowania na indukcji. Wynika to z faktu, że wiele garnków nie przewodzi fali magnetycznych.
Na kuchence indukcyjnej nie należy stosować:
- Garnków kuchennych o średnicy niezalecanej przez producenta.
- Garnków ceramicznych.
- Garnków szklanych.
- Naczyń ceramicznych, szklanych, ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu, miedzi.
- Naczyń o wypukłym dnie.
Jeśli planujemy zakup garnków do indukcji, powinniśmy kierować się w głównej mierze oznaczeniami producenta. Natomiast wówczas, gdy chcemy sprawdzić, czy posiadane przez nas garnki nadają się do używania na płycie indukcyjnej, powinniśmy przeprowadzić test z magnesem. Polega on na przyłożeniu do dna garnka lub patelni magnesu — wówczas, gdy naczynie przyciągnie magnes, prawdopodobnie może być używane na indukcji.
Garnki na indukcję powinny być wykonane ze specjalnego, ferromagnetycznego, materiału, który dobrze przewodzi fale magnetyczne. Charakteryzują się grubym płaskim dnem, które gwarantuje równomierne rozprowadzanie się ciepła w trakcie gotowania. Przy zakupie garnków przeznaczonych do używania na płycie indukcyjnej należy kierować się oznaczeniami producenta. Jednakże warto wiedzieć, że im większa ilość materiału ferromagnetycznego, tym garnek będzie szybciej się nagrzewał.
Patelnia na indukcję
Patelnia na indukcję musi być wykonana z materiału ferromagnetycznego i mieć płaskie dno. Na kuchence indukcyjnej bez obaw można używać różnych typów patelni: do naleśników, grillowej, dołkownicy, woka. Najlepiej sprawdzają się patelnie wykonane z granitu, a na ich korzyść przemawia szybkość nagrzewania i odporność na zarysowania.