Płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa — którą wybrać?
Jednym z częstych dylematów osób urządzających swoją kuchnię jest wybór kuchenki. Zazwyczaj zastanawiamy się, czy wybrać nowoczesną płytę indukcyjną, czy tradycyjną kuchenkę gazową. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Płyta indukcyjna jest bezpieczna i funkcjonalna, ale może zmieniać smak potraw. Natomiast płyta gazowa jest znacznie tańsza w eksploatacji, ale za to mniej bezpieczna.
Płyta indukcyjna
Płyty indukcyjne cieszą się coraz to większą popularnością, o czym świadczy fakt, że są znacznie częściej montowane w domach polskich rodzin niż jeszcze kilka lat temu. Płyty te wyposażone są w cewki, które wytwarzają pole elektromagnetyczne, mające zdolność do bardzo szybkiego nagrzewania dna naczyń. W trakcie tego procesu same kuchenki indukcyjne pozostają zimne, co sprawia, że są bardzo bezpieczne.. Tego typu płyty zasilane są energią elektryczną i nierzadko ich podłączenie wymaga trójfazowej instalacji elektrycznej, która nie jest jeszcze standardem w każdym domu. Wówczas, gdy nie mamy takiej instalacji, musimy się zwrócić do swojego dostawcy prądu z prośbą o jej zainstalowanie, co dla niektórych osób, może stanowić poważny problem. Ponadto indukcje wymagają używania specjalnych garnków z metali ferromagnetycznych, które są stosunkowo drogie.
Płyty indukcyjne polecane są osobom zapracowanym, którym zależy na szybkim przygotowywaniu posiłków. Czas przygotowania tej samej potrawy na płycie indukcyjnej jest znacznie krótszy niż w przypadku kuchenki gazowej. Co prawda, może to negatywnie oddziaływać na smak potrawy, ale odczucia smakowe są sprawą indywidualną, a zdania dotyczące tej kwestii są podzielone. Płyty indukcyjne są bezsprzecznie nowocześniejsze od płyt gazowych, o czym świadczy szereg innowacyjnych funkcji, które znacznie ułatwiają proces gotowania. Mowa tu przede wszystkim o funkcji Booster, zapewniającej większą moc grzania, pauzie, umożliwiającej przerwanie gotowania, a także bridge, łączącej kilka pól grzewczych w jedno.
Płyta indukcyjna jest zdecydowanie łatwiejsza w czyszczeniu od płyty gazowej. Poza tym jej minimalistyczny design idealnie wkomponowuje się we wnętrza urządzone w nowoczesnym stylu.
Płyta gazowa
Kuchenki gazowe są znacznie częściej spotykane w domach polskich rodzin niż płyty indukcyjne, co poniekąd wynika z konserwatywnego usposobienia naszego społeczeństwa. Kuchenka gazowa, jak sama nazwa wskazuje, spala gaz ziemny, który pochodzi od dostawcy gazu lub z butli gazowej. Niewątpliwą zaletą kuchenek gazowych jest ich cena — są one znacznie tańsze od płyt indukcyjnych (dotyczy to nie tylko kosztów zakupu, ale również eksploatacji). Kuchenki gazowe mają sporo zwolenników, ponieważ zdaniem wielu osób, potrawy na nich przygotowane są znacznie smaczniejsze. Zaletą tego typu kuchenek jest również to, że można używać na nich różnego typu naczyń, niekoniecznie tych z najwyższej półki. Z kolei wadą kuchenek gazowych jest niski poziom bezpieczeństwa.