GotowaniePrzepisyKuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska
07.03.2006 10:01, aktualizacja: 28.06.2010 19:14

Kuchnia europejska ma wiele do zawdzięczenia Meksykowi. Hiszpańskie statki wracały stąd wyładowane nieznanym na starym kontynencie kakao, sadzonkami pomidorów, papryki. Płynęły tropikalne owoce i indyki.

Kuchnia europejska ma wiele do zawdzięczenia Meksykowi. Hiszpańskie statki wracały stąd wyładowane nieznanym na starym kontynencie kakao, sadzonkami pomidorów, papryki. Płynęły tropikalne owoce i indyki.

Do niedawna kuchnia meksykańska wydawała się zbyt egzotyczna, paprykowa i fasolowa jak na europejskie przyzwyczajenia. W tej chwili wszędzie są meksykańskie restauracje, a w domach przyrządza się chilli con carne, tacos i inne placki z pikantnym nadzieniem. Dodatek mocnych przypraw spełnia w tej kuchni podwójną rolę: konserwuje żywność i pobudza apetyt. Najważniejsze są małe i bardzo pikantne papryczki chilli. Można je dodawać suszone, sproszkowane, świeże i ze słonej zalewy.

Meksykańscy kucharze chętnie stosują kminek, kolendrę i cynamon. Jeśli mamy w domu te przyprawy, pomidory i puszkę czerwonej fasoli, możemy podać w meksykańskim stylu wołowinę, rybę i drób. Będą to dania kolorowe, palące podniebienie i bardzo świeże w smaku.

Chilli con carne (wołowina z chilli)

  1. 400 g mielonej wołowiny
  1. 3 duże papryki - czerwona, zielona i żółta
  1. 1 duża cebula
  1. 2 ząbki czosnku
  1. 1 puszka pomidorów
  1. 1 puszka czerwonej fasoli po 1/2 łyżeczki kminku, czarnego pieprzu, chilli w proszku,
  1. 1 mała łyżeczka soli, szczypta pieprzu cayenne
  1. 3 łyżki oleju
  1. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i smaż przez 5 minut stale mieszając dużą łyżką. Posyp solą, kminkiem, chilli, pieprzem. Wymieszaj i przełóż na talerz.
  1. Wlej do rondla resztę oleju. Pokrój w paski trzy papryki i cebulę. Podsmaż na średnim ogniu (5 minut), dodaj posiekany drobno czosnek, pokrojone na kawałki pomidory z puszki, sok pomidorowy ( z puszki). Duś na małym ogniu przez 10 minut.
  1. Do sosu pomidorowo-paprykowego włóż mięso i odcedzoną fasolę. Sprawdź czy nie trzeba dodać chilli lub soli. Przykryj rondel i podgrzewaj potrawę przez 5 minut.
  1. Podaj z ryżem lub pieczywem. Chilli con carne można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy. Niektórzy lubią dodać - dla złagodzenia ostrości potrawy - trochę kwaśnej śmietany. Wlewa się ją do rondla tuż przed podaniem potrawy na stół.

Tostada
Popularne w całym Meksyku małe placuszki z pikantnym nadzieniem - świetne przekąski koktajlowe dla dużej liczby gości. Placuszki:

  1. 2 szklanki mąki pszennej
  2. 1 szklanka mąki kukurydzianej
  3. 1 szklanka ciepłej wody
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  6. kawałek słoniny do smarowania patelni

Nadzienie:

  1. 500 g mielonej wołowiny
  2. po 1 płaskiej łyżeczce mielonego kminku i kolendry
  3. 1 łyżeczka chilli w proszku
  4. sól i pieprz, kostka bulionu wołowego
  5. 1 puszka czerwonej fasoli

Do dekoracji:
zielona sałata, pomidory, utarty ser (cheddar, grojer), posiekana dymka, kwaśna śmietana, czerwona papryka.

* Przygotuj ciasto na tortille*

W misce połącz obydwie maki z solą. Wlej olej, ucieraj widelcem ciasto i wlej tyle wody, aż powstanie ciasto podobne do makaronowego (dość twarde).

  1. Zagniataj ciasto przez 5 minut na stolnicy. Owiń w folię i odstaw na 30 minut.
  2. Rozwiń ciasto, zagnieć jeszcze raz (gdyby było zbyt twarde, skrop je wodą). Utocz długi wałek i podziel nożem na 25-30 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placuszek.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj słoniną nabitą na widelec i kładź placuszki (nieduże). Smaż 50-60 sekund z każdej strony. Przyrumienione i chrupiące przekładaj na duże blachy. Tuż przed podaniem kładź nadzienie, zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180o i podaj gorące.
  4. Jak się robi nadzienie? Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, usmaż mięso. Wlej filiżankę bulionu wołowego (z kostki) wsyp przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przetrzyj przez sitko odcedzoną fasolę. Przypraw solą, pieprzem, chilli.
  5. Smaruj placki przetartą fasolą, kładź trochę wołowiny. Po podgrzaniu placuszków, dekoruj je warzywami i posypuj utartym serem.