Kusząca słodycz - czy można bez niej żyć?

Trudno wyobrazić sobie życie bez cukierków, cukru, czekolady. A przecież tak naprawdę, to naszemu organizmowi cukier wcale nie jest potrzebny. Dodatkowym minusem jedzenia słodyczy jest fakt, że rośnie po nich apetyt.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Trudno wyobrazić sobie życie bez cukierków, cukru, czekolady. A przecież tak naprawdę, naszemu organizmowi cukier wcale nie jest potrzebny. To tylko tak zwane puste kalorie. Można się bez nich obyć. Słodząc herbatę łyżeczką cukru dodajemy do niej aż 20 kilokalorii. Dodatkowym minusem jedzenia słodyczy jest fakt, że rośnie po nich apetyt.

A efekt odkładania się cukru w naszym organizmie po pewnym czasie uwidacznia się w fałdkach tłuszczu na biodrach, pośladkach, brzuchu. Cukier niszczy też selen. Nawet, gdy w naszej diecie nie brakuje pokarmów bogatych w ten pierwiastek, podjadanie cukierków, czekoladek czy ciastek może spowodować złe przyswajanie selenu.

Przekąsić coś konkretnego

Łakomczuchom, którzy nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez cukru poleca się sacharynę - słodzik, który blisko 100 lat temu wyprodukowano... ze smoły. Lekarze jednak coraz częściej radzą ograniczać i tą przyjemność. Badania na laboratoryjnych myszach wykazały, że zbyt częste używanie słodziku może być jedną z przyczyn rozwoju nowotworów. Lepiej więc nauczyć się pić napoje mało słodzone.

Cukierki i czekoladki najlepiej jeść, gdy wcześniej przekąsimy coś “konkretnego”. Łasowanie na pusty żołądek może powodować poważne jego podrażnienia. Dobrze jest łączyć słodycze z bakaliami - wtedy łatwiej się przyswajają.

Niezastąpiony miód

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, najmniejszym złem jest zjedzenie kostki czekolady, która oprócz cukrów, zawiera także cenny magnez. Czekoladka to także doskonały dodatek do kawy, która wypłukuje z organizmu magnez. Czekoladą naprawia się destrukcyjne działanie kofeiny.

Herbatę natomiast, zamiast cukrem można słodzić miodem. Jest on o wiele zdrowszy i łatwiej przyswajalny przez organizm. Nie dajmy się też zwieść producentom proponującym czekolady typu “light”. Często w recepturze zamieniają oni jedynie cukier na substancję słodzącą pozostawiając taką samą ilość wysokokalorycznego tłuszczu.

Polecamy przepisy:

Wybrane dla Ciebie
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę