FitnessKwercetyna - właściwości, źródła i skutki uboczne stosowania

Kwercetyna - właściwości, źródła i skutki uboczne stosowania

Kwercetyna jest substancją, która pomaga zwalczać alergię oraz stany zapalne. Występuje przede wszystkim w owocach, warzywach czy winie i wpływa na poprawę nastroju, samopoczucia, a przede wszystkim zdrowia. Czym jest kwercetyna i jakie są jej właściwości?

Kwercetyna - właściwości, źródła i skutki uboczne stosowania
Źródło zdjęć: © iStock.com

Co to jest kwercetyna?

Kwercetyna z łaciny oznacza las dębowy. Z chemicznego punktu widzenia jest związkiem aromatycznym roślinnego pochodzenia z grupy flawonoli, który ma właściwości lecznicze. Z racji, iż należy do pigmentów występujących w tkankach roślinnych, stosowana jest do barwienia bawełny na kolory pomarańczowe, brązowoczerwone oraz oliwkowoczarne.

Kwercetyna posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega niebezpiecznym procesom utleniającym w organizmie. Wyróżnia ją przeciwzapalne i immomodulacyjne działanie, które wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych i alergii.

Właściwości kwercetyny

Kwercetyna została doceniona, ponieważ wykazuje liczne właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Znana jest m. in. z tzw. "francuskiego paradoksu", z którego wynikało, że Francuzi pomimo tłustej i ciężkostrawnej diety, opierającej sią na serach i alkoholu, bardzo rzadko zapadają na choroby serca.

Niska zachorowalność na sercowe dolegliwości okazała się skutkiem spożywania czerwonego wina bogatego we flawonoidy, a w tym kwercetynę. Polifenole przyczyniają się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Ponadto kwercetyna ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne wykazuje działanie antynowotworowe. Duże dawki kwercetyny eliminują z organizmu komórki nowotworowe. Inną właściwością, z której znana jest kwercetyna jest działanie przeciwalergiczne. Preparaty wspomagające leczenie alergii zazwyczaj zawierają w składzie tę substancję.

Kwercetyna hamuje histaminę, która odpowiada za reakcje alergiczne, w tym katar sienny czy wysypkę. Ostatnią istotną właściwością kwercetyny jest pozytywny wpływ na pozbywanie się nadmiarowych kilogramów. Badacze wykazali, że kwercetyna pobudza spalanie tkanki tłuszczowej oraz ogranicza ponowne odkładanie się tłuszczu.

Występowanie kwercetyny

Związek kwercetyny znajduje się przede wszystkim w czerwonym winie, owocach i warzywach. Najwięcej kwercetyny znajduje się w jarmużu, truskawkach, ciemnych winogronach, cebuli, brokułach czy nasionach czarnuszki.

Dzienne spożycie kwercetyny nie powinno przekraczać 25 mg, ale z racji iż znajduje się ona w wielu produktach codziennej diety, przyjmujemy jej znacznie więcej niż potrzeba. Można wprawdzie regulować ilość zjadanej kwercetyny, przyjmując odpowiednie suplementy, ale zdecydowanie lepiej jest dostarczać ją do organizmu z naturalnych produktów.

Skutki uboczne stosowania kwercetyny

Przyjmowanie zbyt dużych ilości kwercetyny może okazać się toksyczne dla organizmu. Ponadto łączenie suplementacji kwercetyny z lekami histaminowymi może powodować zaburzenia rytmu serca oraz nagły wzrost ciśnienia tętniczego. Dlatego decyzję o przyjmowaniu kwercetyny w tabletkach najlepiej wcześniej skonsultować z lekarzem.

Ile kosztuje kwercetyna?

Kwercetynę najczęściej kupuje się w postaci kapsułek. Ich cena uzależniona jest od producenta suplementu, jednak średnio za 60 tabletek kwercetyny należy zapłacić 80-100 złotych. Nie jest to cena najniższa, dlatego zanim sięgniemy po suplementy, najlepiej wzbogacić swoją dietę o owoce i warzywa bogate w kwercetynę.

Źródło artykułu:WP Kobieta
stany zapalneporadnik fitnessczerwone wino

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)