Kwintesencja śródziemnomorskiej sztuki kulinarnej – odkryj intrygujący smak i niebanalne przepisy
Magiczny śródziemnomorski klimat intryguje i przyciąga. To właśnie przy basenie Morza Śródziemnego rozwinęła się sztuka kulinarnych inspiracji. Niezwykły świat wypełniony najpiękniejszymi barwami, zniewalającym słońcem, wyjątkowymi aromatami i niebanalnymi przepisami. Odkryj kwintesencje smaku płynącą z natury. Wszystko po to, by życie było OLE! - Oryginalne, Lekkie, Ekscytujące.
15.11.2021 10:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Suszone pomidory to pozycja obowiązkowa na liście każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej oraz kultowa propozycja marki OLE!. Suszone pomidory w oleju OLE! charakteryzują się wyjątkową, autorską dla tej marki nutą smakową. Za każdym razem przenosi nas w niezwykły śródziemnomorski klimat. Jako nieposkromiony poszukiwacz połączeń smakowych i innowator w kategorii warzywnych przysmaków marka OLE! przygotowała dla pomidorowych smakoszy propozycje łączące wygodną formę pasków i niebanalne, aromatyczne dodatki. Wychodząc naprzeciw różnym smakowym gustom, powstały dwie niebanalne fuzje smaków – Suszone pomidory w paskach ze słonecznikiem lub czarnymi oliwkami. Suszone pomidory od OLE! w paskach są innowacyjną wersją klasycznego produktu tej marki, która powstała z myślą o jeszcze szybszym przygotowaniu ulubionych potraw. Dzięki takiej formule, skomponowanie ulubionego dania jeszcze nigdy nie było tak szybkie i proste. Po prostu wyciągnij pomidory ze słonecznikiem lub oliwkami ze słoiczka, dodaj do podstawowych składników i w kilka chwil nadaj potrawie niezwykłego charakteru.
Ciekawe włoskie inspiracje na pomidory. Odkryj aromatyczną moc połączenia pomidorów i ziół zamkniętych w poręcznym słoiczku – gotowych do użycia zaraz po otwarciu. Bruschetta OLE! to fuzja smaku, aromatu i koloru w dwóch odsłonach. Pierwsza z nich to wersja klasyczna – połączenie soczystych pomidorów i starannie dobranej mieszanki ziół. Druga z nich to doskonała kompozycja pomidorów, czosnku i oregano. Oba wariant są aromatyczne i łatwe do wykorzystania w różnych daniach. Te idealnie skomponowane produkty to MUST HAVE w kuchni każdego ceniącego sobie nie tylko niepowtarzalny smak i jakość, ale też niebanalność w kulinarnych połączeniach.
Wybierz się w kulinarną podróż i poczuj śródziemnomorski klimat w swoim domu. Zainspiruj się niebanalnymi przepisami od OLE!
Pomysł na wyborny i prosty obiad dla całej rodziny czyli makaron na szybko: Muszle nadziewane Bruchetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
Składniki:
- około 150g makaronu typu muszle
- 1 słoik passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie kulek mozzarelli
- 1 duża cebula
- garść listków świeżej bazylii
- 1 słoiczek Bruchetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
- 50g tartego parmezanu
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Cebule siekamy i podsmażamy z czosnkiem na złoty kolor. Dodajemy passatę. Smażymy, aż nadmiar sosu wyparuje i będzie gęsty. Dodajemy posiekaną bazylię. Do środka każdej muszli makaronu wkładamy po łyżeczce Bruchetta pomidory + czosnek + oregano OLE!. Do żaroodpornego naczynia przekładamy sos pomidorowy, na niego muszle z nadzieniem. Na wierzch rozkładamy mozzarellę i podsypujemy parmezanem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Specjał we włoskim stylu: Pasta Puttanesca z suszonymi pomidorami w paskach z czarnymi oliwkami OLE!
Składniki:
- 200g makaronu typu Spaghetti
- puszka pomidorów bez skóry
- 6 filecików anchois
- 2/3 słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
- 30g Kaparów w occie OLE!
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chill
- i½ pęczka pietruszki
- 1 opakowanie mozzarelli
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
Gotujemy makaron (w lekko osolonej wodzie, gdyż anchois jest już wystarczająco słone).
Siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dolewamy oliwę. Dorzucamy posiekaną cebulę i plasterki obranego czosnku. Smażymy do zarumienienia. Dodajemy fileciki anchois oraz posiekane plasterki chilli. Po chwili dodajemy kapary, a następnie Suszone pomidory w paskach w oleju z czarnymi oliwkami OLE!. Smażymy kilka minut, aż sos będzie gęstszy. Łączymy z makaronem. Na koniec posypujemy pietruszką i mozzarellą.
Propozycja dla wszystkich miłośników VEGE potraw czyli Wegetariańska lasagne z Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słoneczkiem OLE!
Składniki:
- opakowanie makaronu do lasagne
- 1 jajko1 opakowanie ricotty (250g)
- 160 g tartej mozzarelli
- 200 g startego parmezanu
- 4 duże szalotki lub 3 cebule
- 1 cukinia
- ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- ½ szklanki pasty pomidorowej
- bazylia
- masło, oliwa
Cukinię kroimy w kostkę. Szalotki lub cebule siekamy. Na patelni, na łyżce masła, podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku wraz z połową posiekanych szalotek. Zarumieniamy je.
Dodajemy cukinię i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju ze słonecznikiem OLE!. Ricottę łączymy z jajkiem. Oddzielnie w garnku przygotowujemy sos pomidorowy: na oliwie podsmażamy resztę posiekanych szalotek. Dodajemy pomidory wraz z passatą. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy. Suszone płaty lasagne wkładamy na około 2 minuty do wrzątku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu rozsmarowujemy
½ sosu pomidorowego, na to układamy kilka płatów makaronu, ½ riccotty z jajkiem, połowę cukinii z suszonymi pomidorami, połowę startego parmezanu oraz mozzarelli. Czynności te (warstwy) powtarzamy drugi raz i wierzch całego dania obficie posypujemy serem.
Śródziemnomorska przekąska w kilka minut czyli Klasyczna Brushetta z ziołami OLE!
Składniki:
- bagietka
- oliwa
- kilka ząbków czosnku (w zależności od preferencji)
- słoik Bruschetta pomidory + zioła OLE!
- ser parmezan lub mozzarella
- bazylia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bagietkę kroimy na grubsze kromki. Skrapiamy oliwą i nacieramy obranym czosnkiem. Na każdą kromkę nakładamy dużą łyżkę Bruschetta pomidory + zioła OLE!. Możemy jeszcze dodatkowo skropić oliwą. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut, aż ser się roztopi, a bułki zarumienią. Posypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Buon Appetito!
Kochasz VEGE? Przed Tobą prawdziwa rewolucja. Poznaj – VEGE przekąski TAKE&GO w wygodnych saszetkach, BEZ ZALEWY! Kryją w sobie pełnię smaków i aromatów prosto z regionu basenu Morza Śródziemnego. Przekąska dla wszystkich, którzy cenią swój czas i szukają gotowych rozwiązań TU i TERAZ. Wybierz zielone oliwki w wersji z aromatyczną bazylią lub na ostro z chili oraz Suszone na słońcu pomidory OLE! To przekąski GOTOWE DO SPOŻYCIA. Nie musisz mieć ze sobą nic więcej! Cała magia ukryta jest innowacyjnej saszetce, dzięki której Twoje oliwki lub suszone pomidory zawsze będą na wyciągnięcie ręki. SPRAWDŹ: https://bit.ly/3GuQlLw
Więcej przepisów znajdziesz na: www.wole-ole.pl