FitnessLasagne ze szpinakiem. Przepisy na zdrową lazanię szpinakową

Lasagne ze szpinakiem. Przepisy na zdrową lazanię szpinakową

Lazania szpinakowa będzie smakować na gorąco na każdy posiłek. Sos beszamelowy jest zbędny, jeśli oszczędzamy kalorie. Zrób zdrową lasagne ze szpinakiem razem z nami i zmieniaj wersje posiłku z różnymi sosami.

Lasagne ze szpinakiem. Przepisy na zdrową lazanię szpinakową
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

Zdrowa lasagne ze szpinakiem

Zdrowa wersja przepisu na lazanię ze szpinakiem zakłada użycie pełnoziarnistych płatów makaronu i zmniejszenie ilość sera na rzecz warzyw.

Składniki:

  • Kilkanaście płatów pełnoziarnistego makaronu lasagne, które nie wymagają wstępnego gotowania.
  • 400 g liści świeżego szpinaku.
  • 125 g sera mozzarella light (1 kula) odsączonego z odcieku z opakowania – użyj drugiej kuli sera na wierzch, jeśli nie musi być bardzo dietetycznie.
  • 3 łyżki siemienia lnianego (+ odrobina gorącej wody).
  • 5 ząbków czosnku.
  • 2 duże cebule.
  • Garść czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych w plasterki.
  • Garść uprażonych na suchej patelni pestek łuskanego słonecznika.
  • Garść uprażonych na suchej patelni łuskanych pestek dyni.
  • Odrobina soli.
  • Świeżo mielony pieprz.
  • Szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie lasagne szpinakowej:

  • Zalej w miseczce siemię lniane kilkoma łyżkami ciepłej wody na kleik.
  • Obierz i pokrój w pióra cebulę, obierz i zmiażdż ząbki czosnku, rozdrobnij ser mozzarella na mniejsze kawałki.
  • Smaż cebulę na rozgrzanym oleju na patelni przez 5 minut, mieszając, dodaj czosnek i smaż minutę.
  • Umyj i osusz liście szpinaku.
  • W dużej misce połącz szpinak, rozdrobniony ser, oliwki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy, kleik z siemienia lnianego i porządnie wymieszaj.
  • Na spodzie żaroodpornego naczynia do zapiekania wylej nieco sosu szpinakowego i ułóż 1 warstwę płatów lazanii.
  • Znowu polej warstwą sosu i ułóż warstwę makaronu.
  • Zwilż ją sosem.
  • Najlepiej wyglądają co najmniej 3 warstwy makaronu przełożone sosem, na którym warstwy powinny się ostatecznie kończyć.
  • Wstaw lasagne ze szpinakiem do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika bez termoobiegu na 25 minut.
  • Na wierzchu ułóż kawałki drugiej kulki rozdrobnionej mozzarelli.
  • Piecz jeszcze maksymalnie 15 minut.
  • Podawaj lazanię pokrojoną na kawałki i posypaną prażonym słonecznikiem i pestkami dyni.

Inne sosy do lazanii szpinakowej

Jako urozmaicenie posiłku warto przekładać warstwy makaronu lasagne dodatkowym sosem, oczywiście oprócz sosu szpinakowego. Kolejny z farszy nie zaburzy nam ogólnej koncepcji lazanii szpinakowej. Wypróbuj następujące propozycje:

  • Farsz dyniowy. Kawałki dyni bez skóry posmaruj oliwą i piecz w 200 st. C przez ok. 30 minut tak, aby się nie przypaliła. Gdy ostygnie, dodaj szczyptę granulowanego czosnku, rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu oraz pół łyżeczki [sosu sojowego](https://kuchnia.wp.pl/sos-sojo

wy-podstawa-azjatyckiej-kuchni-6284236697401473a) i zmiksuj do minuty. Wymieszaj ze sporą ilością posiekanej natki pietruszki albo koperku.

lasagne przepislazaniaporadnik fitness

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)