FitnessLasagne ze szpinakiem. Przepisy na zdrową lazanię szpinakową

Lasagne ze szpinakiem. Przepisy na zdrową lazanię szpinakową

Lasagne ze szpinakiem. Przepisy na zdrową lazanię szpinakową
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa
31.08.2018 07:47, aktualizacja: 19.12.2018 15:37

Lazania szpinakowa będzie smakować na gorąco na każdy posiłek. Sos beszamelowy jest zbędny, jeśli oszczędzamy kalorie. Zrób zdrową lasagne ze szpinakiem razem z nami i zmieniaj wersje posiłku z różnymi sosami.

Zdrowa lasagne ze szpinakiem

Zdrowa wersja przepisu na lazanię ze szpinakiem zakłada użycie pełnoziarnistych płatów makaronu i zmniejszenie ilość sera na rzecz warzyw.

Składniki:

  • Kilkanaście płatów pełnoziarnistego makaronu lasagne, które nie wymagają wstępnego gotowania.
  • 400 g liści świeżego szpinaku.
  • 125 g sera mozzarella light (1 kula) odsączonego z odcieku z opakowania – użyj drugiej kuli sera na wierzch, jeśli nie musi być bardzo dietetycznie.
  • 3 łyżki siemienia lnianego (+ odrobina gorącej wody).
  • 5 ząbków czosnku.
  • 2 duże cebule.
  • Garść czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych w plasterki.
  • Garść uprażonych na suchej patelni pestek łuskanego słonecznika.
  • Garść uprażonych na suchej patelni łuskanych pestek dyni.
  • Odrobina soli.
  • Świeżo mielony pieprz.
  • Szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie lasagne szpinakowej:

  • Zalej w miseczce siemię lniane kilkoma łyżkami ciepłej wody na kleik.
  • Obierz i pokrój w pióra cebulę, obierz i zmiażdż ząbki czosnku, rozdrobnij ser mozzarella na mniejsze kawałki.
  • Smaż cebulę na rozgrzanym oleju na patelni przez 5 minut, mieszając, dodaj czosnek i smaż minutę.
  • Umyj i osusz liście szpinaku.
  • W dużej misce połącz szpinak, rozdrobniony ser, oliwki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy, kleik z siemienia lnianego i porządnie wymieszaj.
  • Na spodzie żaroodpornego naczynia do zapiekania wylej nieco sosu szpinakowego i ułóż 1 warstwę płatów lazanii.
  • Znowu polej warstwą sosu i ułóż warstwę makaronu.
  • Zwilż ją sosem.
  • Najlepiej wyglądają co najmniej 3 warstwy makaronu przełożone sosem, na którym warstwy powinny się ostatecznie kończyć.
  • Wstaw lasagne ze szpinakiem do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika bez termoobiegu na 25 minut.
  • Na wierzchu ułóż kawałki drugiej kulki rozdrobnionej mozzarelli.
  • Piecz jeszcze maksymalnie 15 minut.
  • Podawaj lazanię pokrojoną na kawałki i posypaną prażonym słonecznikiem i pestkami dyni.

Inne sosy do lazanii szpinakowej

Jako urozmaicenie posiłku warto przekładać warstwy makaronu lasagne dodatkowym sosem, oczywiście oprócz sosu szpinakowego. Kolejny z farszy nie zaburzy nam ogólnej koncepcji lazanii szpinakowej. Wypróbuj następujące propozycje:

  • Farsz dyniowy. Kawałki dyni bez skóry posmaruj oliwą i piecz w 200 st. C przez ok. 30 minut tak, aby się nie przypaliła. Gdy ostygnie, dodaj szczyptę granulowanego czosnku, rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu oraz pół łyżeczki [sosu sojowego](https://kuchnia.wp.pl/sos-sojo

wy-podstawa-azjatyckiej-kuchni-6284236697401473a) i zmiksuj do minuty. Wymieszaj ze sporą ilością posiekanej natki pietruszki albo koperku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także