Lasagne ze szpinakiem. Przepisy na zdrową lazanię szpinakową
Lazania szpinakowa będzie smakować na gorąco na każdy posiłek. Sos beszamelowy jest zbędny, jeśli oszczędzamy kalorie. Zrób zdrową lasagne ze szpinakiem razem z nami i zmieniaj wersje posiłku z różnymi sosami.
31.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:37
Zdrowa lasagne ze szpinakiem
Zdrowa wersja przepisu na lazanię ze szpinakiem zakłada użycie pełnoziarnistych płatów makaronu i zmniejszenie ilość sera na rzecz warzyw.
Składniki:
- Kilkanaście płatów pełnoziarnistego makaronu lasagne, które nie wymagają wstępnego gotowania.
- 400 g liści świeżego szpinaku.
- 125 g sera mozzarella light (1 kula) odsączonego z odcieku z opakowania – użyj drugiej kuli sera na wierzch, jeśli nie musi być bardzo dietetycznie.
- 3 łyżki siemienia lnianego (+ odrobina gorącej wody).
- 5 ząbków czosnku.
- 2 duże cebule.
- Garść czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych w plasterki.
- Garść uprażonych na suchej patelni pestek łuskanego słonecznika.
- Garść uprażonych na suchej patelni łuskanych pestek dyni.
- Odrobina soli.
- Świeżo mielony pieprz.
- Szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie lasagne szpinakowej:
- Zalej w miseczce siemię lniane kilkoma łyżkami ciepłej wody na kleik.
- Obierz i pokrój w pióra cebulę, obierz i zmiażdż ząbki czosnku, rozdrobnij ser mozzarella na mniejsze kawałki.
- Smaż cebulę na rozgrzanym oleju na patelni przez 5 minut, mieszając, dodaj czosnek i smaż minutę.
- Umyj i osusz liście szpinaku.
- W dużej misce połącz szpinak, rozdrobniony ser, oliwki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawy, kleik z siemienia lnianego i porządnie wymieszaj.
- Na spodzie żaroodpornego naczynia do zapiekania wylej nieco sosu szpinakowego i ułóż 1 warstwę płatów lazanii.
- Znowu polej warstwą sosu i ułóż warstwę makaronu.
- Zwilż ją sosem.
- Najlepiej wyglądają co najmniej 3 warstwy makaronu przełożone sosem, na którym warstwy powinny się ostatecznie kończyć.
- Wstaw lasagne ze szpinakiem do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika bez termoobiegu na 25 minut.
- Na wierzchu ułóż kawałki drugiej kulki rozdrobnionej mozzarelli.
- Piecz jeszcze maksymalnie 15 minut.
- Podawaj lazanię pokrojoną na kawałki i posypaną prażonym słonecznikiem i pestkami dyni.
Inne sosy do lazanii szpinakowej
Jako urozmaicenie posiłku warto przekładać warstwy makaronu lasagne dodatkowym sosem, oczywiście oprócz sosu szpinakowego. Kolejny z farszy nie zaburzy nam ogólnej koncepcji lazanii szpinakowej. Wypróbuj następujące propozycje:
- Farsz dyniowy. Kawałki dyni bez skóry posmaruj oliwą i piecz w 200 st. C przez ok. 30 minut tak, aby się nie przypaliła. Gdy ostygnie, dodaj szczyptę granulowanego czosnku, rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu oraz pół łyżeczki [sosu sojowego](https://kuchnia.wp.pl/sos-sojo
wy-podstawa-azjatyckiej-kuchni-6284236697401473a) i zmiksuj do minuty. Wymieszaj ze sporą ilością posiekanej natki pietruszki albo koperku.
- Sos warzywny. Połącz w garnku 1,5 puszki krojonych pomidorów z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, szczyptą soli, brązowego cukru, oregano, tymiankiem, bazylią, łyżką kaparów, łyżką sosu wyciśniętego z cytryny i duś kwadrans na niewielkim ogniu. Możesz zmiksować, jeśli wolisz gładką konsystencję sosu do lazanii.