Lekarka ostrzega. Nagminny błąd w czasie gotowania rosołu

Aby rosół miał jak najwięcej właściwości prozdrowotnych, należy go ugotować w prawidłowy sposób. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć najczęstszych błędów. Wśród nich znalazł się dobór przypraw i ilość makaronu.

RosółTe błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół jest z pewnością najbardziej lubianą zupą przez Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez ciepłego bulionu z makaronem, który dodany w zbyt dużej ilości, może go zepsuć. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska na Instagramie przedstawiła jakiś czas temu pięć najczęstszych błędów w trakcie gotowania.

Błędy przy gotowaniu rosołu

Rosół może mieć wiele prozdrowotnych właściwości, jeżeli tylko ugotujemy go w prawidłowy sposób. Jak wskazała lekarka, pierwszym i najczęściej popełnianym błędem jest zbyt krótki czas, jaki poświęcamy na gotowanie rosołu. Bulion powinien warzyć się na wolnym ogniu, pod przykryciem, nie mniej niż cztery godziny - tylko wtedy wydobędziemy z niego (czyli z gotowanych warzyw i mięsa) pełnię smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie mniejszym błędem jest obieranie warzyw, których używamy do ugotowania rosołu. Jak zaznaczyła dr Cubała-Kucharska, warzywa powinny być w skórce, lecz najpierw dobrze wyszorowane. Dobrym sposobem jest podpieczenie ich wcześniej w piekarniku - z odrobiną soli, pieprzu oraz niewielką ilością oliwy.

Dodatki, które są niezwykle ważne

Co jeszcze znalazło się na czarnej liście? Przyprawy, a konkretnie ich dobór. Lekarka odradziła dodawanie do bulionu wszelkiego rodzaju przypraw zawierających glutaminian sodu, np. popularnych kostek rosołowych. Zamiast tego zaleciła dodanie aromatycznego lubczyku, który najlepiej podkręci smak zupy.

W rosole znajduje się więcej makaronu niż bulionu? To również spory błąd. Rosół ma być klarowną zupą. Nie mącznym daniem.

Ostatnim błędem według dr Cubały-Kucharskiej jest kupno złego mięsa.

- To nie ma być chuda pierś czy chuda wołowina, a mięso z kością, czyli nogi z kurczaka, szponder wołowy. Z takich produktów robi się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów i nukleotydów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

To była ich ostatnia rozmowa. Ona doskonale wiedziała
To była ich ostatnia rozmowa. Ona doskonale wiedziała
Wspierał ją w walce z rakiem. Jego śmierć była dla niej szokiem
Wspierał ją w walce z rakiem. Jego śmierć była dla niej szokiem
Wyglądała obłędnie. Ten jesienny zestaw to strzał w dziesiątkę
Wyglądała obłędnie. Ten jesienny zestaw to strzał w dziesiątkę
Czy można stawiać ławkę przy grobie? Przepisy mówią jasno
Czy można stawiać ławkę przy grobie? Przepisy mówią jasno
Pojechała do sanatorium. Mówi, co uniemożliwiło jej wypoczynek
Pojechała do sanatorium. Mówi, co uniemożliwiło jej wypoczynek
Miał zaledwie 48 lat. Ciało znaleziono w pokoju hotelowym
Miał zaledwie 48 lat. Ciało znaleziono w pokoju hotelowym
Nowe wieści ws. rodziny pięcioraczków. "Musimy opuścić Tajlandię"
Nowe wieści ws. rodziny pięcioraczków. "Musimy opuścić Tajlandię"
Jej piosenki znali wszyscy. Dziś pisze teksty dla Sanah
Jej piosenki znali wszyscy. Dziś pisze teksty dla Sanah
Kończy 62 lata. Tak wygląda dziś gwiazda "Adama i Ewy"
Kończy 62 lata. Tak wygląda dziś gwiazda "Adama i Ewy"
"Nie mogliśmy spać". Tak wspomina pierwsze chwile małżeństwa
"Nie mogliśmy spać". Tak wspomina pierwsze chwile małżeństwa
Ma znaną córkę. Nie każdy wie, że są ze sobą spokrewnione
Ma znaną córkę. Nie każdy wie, że są ze sobą spokrewnione
Jest jego żoną od 37 lat. Oto kim jest mąż Stenki
Jest jego żoną od 37 lat. Oto kim jest mąż Stenki