Lekarka ostrzega. Nagminny błąd w czasie gotowania rosołu

Aby rosół miał jak najwięcej właściwości prozdrowotnych, należy go ugotować w prawidłowy sposób. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć najczęstszych błędów. Wśród nich znalazł się dobór przypraw i ilość makaronu.

RosółTe błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół jest z pewnością najbardziej lubianą zupą przez Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez ciepłego bulionu z makaronem, który dodany w zbyt dużej ilości, może go zepsuć. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska na Instagramie przedstawiła jakiś czas temu pięć najczęstszych błędów w trakcie gotowania.

Błędy przy gotowaniu rosołu

Rosół może mieć wiele prozdrowotnych właściwości, jeżeli tylko ugotujemy go w prawidłowy sposób. Jak wskazała lekarka, pierwszym i najczęściej popełnianym błędem jest zbyt krótki czas, jaki poświęcamy na gotowanie rosołu. Bulion powinien warzyć się na wolnym ogniu, pod przykryciem, nie mniej niż cztery godziny - tylko wtedy wydobędziemy z niego (czyli z gotowanych warzyw i mięsa) pełnię smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie mniejszym błędem jest obieranie warzyw, których używamy do ugotowania rosołu. Jak zaznaczyła dr Cubała-Kucharska, warzywa powinny być w skórce, lecz najpierw dobrze wyszorowane. Dobrym sposobem jest podpieczenie ich wcześniej w piekarniku - z odrobiną soli, pieprzu oraz niewielką ilością oliwy.

Dodatki, które są niezwykle ważne

Co jeszcze znalazło się na czarnej liście? Przyprawy, a konkretnie ich dobór. Lekarka odradziła dodawanie do bulionu wszelkiego rodzaju przypraw zawierających glutaminian sodu, np. popularnych kostek rosołowych. Zamiast tego zaleciła dodanie aromatycznego lubczyku, który najlepiej podkręci smak zupy.

W rosole znajduje się więcej makaronu niż bulionu? To również spory błąd. Rosół ma być klarowną zupą. Nie mącznym daniem.

Ostatnim błędem według dr Cubały-Kucharskiej jest kupno złego mięsa.

- To nie ma być chuda pierś czy chuda wołowina, a mięso z kością, czyli nogi z kurczaka, szponder wołowy. Z takich produktów robi się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów i nukleotydów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Posadź tę roślinę. Odporna na ślimaki i łatwa w uprawie
Posadź tę roślinę. Odporna na ślimaki i łatwa w uprawie
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów