Lekarka ostrzega. Nagminny błąd w czasie gotowania rosołu

Aby rosół miał jak najwięcej właściwości prozdrowotnych, należy go ugotować w prawidłowy sposób. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska wymieniła pięć najczęstszych błędów. Wśród nich znalazł się dobór przypraw i ilość makaronu.

RosółTe błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół jest z pewnością najbardziej lubianą zupą przez Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez ciepłego bulionu z makaronem, który dodany w zbyt dużej ilości, może go zepsuć. Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska na Instagramie przedstawiła jakiś czas temu pięć najczęstszych błędów w trakcie gotowania.

Błędy przy gotowaniu rosołu

Rosół może mieć wiele prozdrowotnych właściwości, jeżeli tylko ugotujemy go w prawidłowy sposób. Jak wskazała lekarka, pierwszym i najczęściej popełnianym błędem jest zbyt krótki czas, jaki poświęcamy na gotowanie rosołu. Bulion powinien warzyć się na wolnym ogniu, pod przykryciem, nie mniej niż cztery godziny - tylko wtedy wydobędziemy z niego (czyli z gotowanych warzyw i mięsa) pełnię smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie mniejszym błędem jest obieranie warzyw, których używamy do ugotowania rosołu. Jak zaznaczyła dr Cubała-Kucharska, warzywa powinny być w skórce, lecz najpierw dobrze wyszorowane. Dobrym sposobem jest podpieczenie ich wcześniej w piekarniku - z odrobiną soli, pieprzu oraz niewielką ilością oliwy.

Dodatki, które są niezwykle ważne

Co jeszcze znalazło się na czarnej liście? Przyprawy, a konkretnie ich dobór. Lekarka odradziła dodawanie do bulionu wszelkiego rodzaju przypraw zawierających glutaminian sodu, np. popularnych kostek rosołowych. Zamiast tego zaleciła dodanie aromatycznego lubczyku, który najlepiej podkręci smak zupy.

W rosole znajduje się więcej makaronu niż bulionu? To również spory błąd. Rosół ma być klarowną zupą. Nie mącznym daniem.

Ostatnim błędem według dr Cubały-Kucharskiej jest kupno złego mięsa.

- To nie ma być chuda pierś czy chuda wołowina, a mięso z kością, czyli nogi z kurczaka, szponder wołowy. Z takich produktów robi się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów i nukleotydów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Kobiety częściej tracą przy rozwodzie. Prawniczka mówi, dlaczego
Kobiety częściej tracą przy rozwodzie. Prawniczka mówi, dlaczego
Wydmuchał 2 promile na wizji. Teraz Stockinger zabrał głos w tej sprawie
Wydmuchał 2 promile na wizji. Teraz Stockinger zabrał głos w tej sprawie
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Brosnan przez 20 lat nie rozmawiał z synem. Teraz nastąpił przełom
Brosnan przez 20 lat nie rozmawiał z synem. Teraz nastąpił przełom
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa