Len mielony - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Len znany jest od pokoleń, gdzie stosowany był jako remedium na wiele przypadłości. Ze względu na swoją formę może być spożywany osobno oraz jako dodatek do codziennych posiłków. Poznaj wartości odżywcze lnu, jego właściwości oraz zastosowanie.
04.10.2018 | aktual.: 19.01.2019 19:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Len kiedyś
Len w najpopularniejszej formie nazywany jest "zwyczajnym", będąc rośliną obecną w kuchniach od kilkuset lat. Kryjące się pod łacińskim określeniem "Linum usitatissimum" znaczenie "bardzo użytecznego" już mówi o nim wiele.
Roślina znana jako len po raz pierwszy używana była na obszarach obejmujących Azję Zachodnią oraz Morze Śródziemne, gdzie ludzie stosowali ją w formie sznurka wykorzystywanego do szycia ubrań ze zdobytych wcześniej skór. Przykładem może być miejsce spoczynku słynnego faraona Tutanchamona, w którym odnaleziono liczne pozostałości po dziełach włókienniczych wykonanych właśnie przy użyciu lnu.
W późniejszym okresie len stosowany był również podczas wytwarzania oleju poprzez wytłaczanie nasion lnu, które następnie były mielone i przeciskane przez specjalny mechanizmy, co zbliżało je najbardziej do popularnego do dziś lnu mielonego.
Len – wartości odżywcze
Len mielony, obecnie najpopularniejszą formę rośliny, uzyskuje się również z nasion, które posiadają charakterystyczny brązowy odcień. Poddane kontaktowi z wodą pęcznieją, zmieniając formę w przypominającą śluz zawiesinę. Oprócz tego, jeśli poddać len dokładniejszemu badaniu, wyniki wskazują na zwartą strukturę, w której znajdziemy wiele różnorodnych składników odżywczych.
Przykładem mogą być liczne witaminy, w tym B1, B2, B6, kwas foliowy, ale również witamina E czy C. Oprócz tego len mielony zawiera w sobie składniki mineralne w postaci: miedzi, wapnia, cynku, magnezu czy fosforu. Dzięki obecności fosfolipidów jest również źródłem lecytyny.
Co więcej, len jest bardzo dobrym przekaźnikiem kwasów tłuszczowych wchodzących w skład omega-3, a co za tym idzie, dostarcza do diety kwasy: alfa-linolenowy, stearynowy i oleinowy. Na koniec warto dodać, że len zawiera w swojej strukturze także wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego, które charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi i zawierają dodatkowe fitoestrogeny.
Len – właściwości
Len w medycynie wykorzystywany był już w starożytnym Rzymie, gdzie używano go do leczenia bólu brzucha oraz biegunki. Obecnie roślinę z powodzeniem poleca się wszystkim, którzy cierpią na takie schorzenia jak: zapalenie błon śluzowych, zgaga, wrzody czy niestrawność.
Oprócz tego włączenie do diety mielonego lnu zaleca się również podczas leczenia zaburzeń związanych z regulacją hormonów (estrogenów) oraz ich niedoborem. Dieta bogata w len polecana jest również osobom zmagającym się z nowotworami wywołanymi przez nieprawidłową pracę hormonów jak np. rak jajników.
Warto mieć także świadomość, że len mielony może znacząco wspomóc organizm kobiety podczas menopauzy, chroniąc go przed negatywnymi skutkami osteoporozy.
Zobacz też przepis na bezglutenowy piernik z nasionami lnu.