Lepsze niż siemię lniane. "Naturalny oczyszczacz" dla jelit
Babka płesznik to prawdziwy skarb dla zdrowia – wspomaga procesy trawienne i redukuje stany zapalne. Mimo że wygląda niepozornie, ma wiele zastosowań i warto ją uwzględnić w codziennym jadłospisie oraz w naturalnej pielęgnacji.
W świecie zdrowego odżywiania co jakiś czas pojawiają się tzw. "superfoods", które są uznawane za uniwersalne remedium na wiele schorzeń. Jednym z takich naturalnych skarbów, choć mniej popularnym niż nasiona chia czy spirulina, jest babka płesznik. Te małe nasiona mają potężne działanie – zarówno dla układu trawiennego, jak i dla skóry.
Babka płesznik to hit
Babka płesznik (Plantago psyllium), znana również jako płesznik lub babka śródziemnomorska, to roślina wywodząca się z obszarów Bliskiego Wschodu i zachodniej Azji. Od wieków ceniona w medycynie ludowej, obecnie zyskuje na popularności dzięki badaniom potwierdzającym jej pozytywny wpływ na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Triki z ziołami
Nasiona tej rośliny, przypominające małe ziarenka brązowego sezamu, są szczególnie cenione za dużą ilość błonnika oraz szerokie właściwości zdrowotne.
W sam raz na problemy z układem pokarmowym
Babka płesznik doskonale sprawdzi się, jeśli zależy nam na wsparciu funkcji jelit. Jej nasiona zawierają aż 70% błonnika rozpuszczalnego, który w kontakcie z wodą zwiększa swoją objętość, tworząc żelową masę. Taka konsystencja działa jak "szczotka" dla układu pokarmowego, wspomagając regularne wypróżnienia.
Babka płesznik jest skuteczna nie tylko w przypadku zaparć, ale także biegunek – normalizuje funkcjonowanie jelit, absorbując wodę i wspomagając ruchy perystaltyczne. Dodatkowo, ma działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia oraz symptomy zespołu jelita drażliwego.
Błonnik zawarty w babce płesznik ma jeszcze jedną wartościową właściwość – zapewnia uczucie sytości. Po spożyciu nasiona zwiększają swoją objętość w żołądku, co zmniejsza łaknienie i wspiera utratę wagi. Co istotne, ten proces nie prowadzi do nagłego spadku energii, ponieważ błonnik pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
Na ratunek skórze z niedoskonałościami
Chociaż babka płesznik jest najczęściej spożywana doustnie, warto pamiętać, że ma także zastosowanie zewnętrzne. Jej nasiona zawierają śluz roślinny, który ma właściwości łagodzące i regenerujące dla skóry. W formie okładów może wspierać gojenie drobnych ran, otarć oraz stanów zapalnych skóry.
Dodatkowo, babka płesznik łagodzi oparzenia, zmniejsza objawy trądziku i łuszczycy, a także koi suchą i podrażnioną skórę. Niektórzy stosują ją jako naturalny żel do twarzy – subtelnie nawilża i uspokaja, nie obciążając skóry.
W jaki sposób używać babki płesznik?
Najczęściej babkę płesznik wprowadza się do diety poprzez dodanie jej do wody. Wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki nasion do szklanki letniej wody i poczekać kilka minut, aż napęcznieją.
Przygotowaną w ten sposób miksturę najlepiej spożyć od razu, popijając dodatkową ilością wody. Można ją również dodać do smoothie, jogurtu czy owsianki – nasiona są bezsmakowe, więc nie wpłyną na smak potrawy.
Jak przygotować żel do skóry z babki płesznik?
- Zalej 1-2 łyżeczki nasion ciepłą wodą (około 100 ml).
- Odstaw na 20-30 minut, aż utworzy się gęsty, przezroczysty żel.
- Przecedź przez gazę lub sitko, aby oddzielić nasiona od śluzu.
- Gotowy żel aplikuj na skórę – jako maseczkę, okład lub lekki żel nawilżający.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.