Lody naturalne - składniki, smaki, cena. Jak zrobić lody naturalne?
Lody naturalne są doskonałym deserem nie tylko podczas upalnych dni. Coraz więcej lodziarni czy kawiarni oferuje tego typu lody, prześcigając się w serwowaniu coraz to bardziej wymyślnych smaków. Nie zawsze jednak trzeba wychodzić z domu, aby móc zjeść zdrowe, ale i pyszne lody naturalne. Jak je zrobić?
15.11.2018 18:33
Charakterystyka lodów naturalnych
Lody naturalne, jak sama nazwa wskazuje charakteryzują się zgodnością z naturą. Oznacza to, że w takich lodach nie powinno być sztucznych barwników, stabilizatorów czy konserwantów. Do produkcji lodów należy używać jedynie tradycyjnych produktów, w tym mleka, śmietany, jaj oraz cukru. Ważne jest to, aby skład lodów był krótki.
Lody smakowe tworzy się poprzez dodanie do bazy odpowiednich produktów: kawy, czekolady, sezonowych owoców, a nawet warzyw. Lody naturalne powinny być także nieco gęstsze od swoich zamienników. Niektóre lodziarnie oferują swoim klientom także lody bez cukru, bez laktozy czy glutenu. Jeżeli nie jesteśmy pewni składu, zawsze możemy zapytać o niego sprzedawcę.
Jak podawać lody naturalne?
Sposób podawania lodów naturalnych jest różny i zależy od kreatywności sprzedawcy. Niektóre lodziarnie tworzą swoje lody przy klientach, a następnie podają je wedle życzenia. W kawiarniach najpopularniejszym sposobem serwowania lodów jest nakładanie ich szpatułką, do papierowego kubeczka lub kubeczka EKO.
Lody można podawać także w wafelku. Ci, którzy nie liczą kalorii, lody mogą łączyć z ciastami, szczególnie z szarlotką na ciepło. Lody naturalne można podawać także z owocami. Jeżeli lody naturalne robimy w domu, możemy podać je kubeczkach zrobionych z ciasta, na wzór babeczek, czy w miseczkach zrobionych z owoców wydrążonych w środku.
Zobacz także
Smaki lodów naturalnych
Lody naturalne, tak jak lody z pudełka, mogą mieć wiele smaków. Lodziarnie prześcigają się między sobą, tworząc coraz to nowsze, lepsze, bardziej wymyślne smaki. Wiele lodziarni zajmujących się produkcją lodów naturalnych dba o to, aby każdego dnia klienci mogli spróbować innych smaków.
Tradycjonalistom na pewno do gustu przypadną lody o smaku czekoladowym, waniliowym, truskawkowym, jagodowym czy porzeczkowym. Inni, którzy poszukują nowych smaków, mogą spróbować lodów różanych, rabarbarowych, bazyliowych, buraczkowych czy tych o smaku chilli. Pewne jest to, że takie lody szybko się nie znudzą, a klienci, którzy wcześniej nie przepadali za danymi produktami, podczas konsumpcji mogą być zaskoczeni ich smakiem.
Lody naturalne – cena
Cena lodów naturalnych zależy nie tylko od lodziarni, ale często też od jakości składników użytych do produkcji lodów wybranego smaku. Ceny zaczynają się od 3-6 złotych za jedną gałkę. Jeżeli chcemy takie lody zjeść dopiero w domu, możemy poprosić o zapakowanie ich na wynos, o ile taka opcja znajduje się w ofercie lodziarni. Cena naturalnych lodów na wynos będzie oczywiście większa, ze względu na ich ilość w opakowaniu.
Domowe lody naturalne
Lody naturalne możemy przygotować również w domu. Jeżeli mamy na nie ochotę, a w pobliżu nie znajduje się żadna lodziarnia słynąca z produkcji lodów naturalnych, wystarczy zajrzeć do swojej lodówki lub zamrażalnika. Takie lody możemy zrobić na kilka sposobów i nie do wszystkich potrzebna jest specjalna maszynka. W domowym zaciszu możemy zrobić nie tylko lody o różnych smakach na bazie śmietanki, ale również sorbety ze świeżych lub wcześniej zamrożonych owoców.