Mąka kokosowa w kuchni. Przepisy na dania z mąki kokosowej
Mąka kokosowa powoli zyskuje popularność w polskich kuchniach. Jest idealną alternatywą dla osób z celiakią, ponieważ nie zawiera glutenu. Dodatkowo jest bogatym źródłem błonnika. Jak przygotować mąkę kokosową oraz w jakich przepisach stosować ją w kuchni?
Mąka kokosowa - wartości odżywcze i właściwości
Mąka kokosowa to produkt uboczny oleju kokosowego i mleka. Wyróżnia ją lekki posmak kokosa, ale nie jest słodka. Mąka kokosowa słynie przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, przez co zbawiennie wpływa na proces trawienia. Mąka kokosowa zawiera dziesięciokrotnie więcej błonnika niż mąka pszenna.
Wskazuje się również na fakt, iż włączenie mąki kokosowej do codziennego menu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę oraz na choroby serca. Z racji na swoją jeszcze niewielką popularność w Polsce, mąka kokosowa nie należy do najtańszych. Cena kilograma mąki kokosowej waha się między 7-10 zł. Mąkę kokosową można również samodzielnie przyrządzić w domu.
Przepis na mąkę kokosową
Podczas przygotowania mąki kokosowej powstaje również mleko kokosowe, które można przelać do butelki i wykorzystać w innych daniach. Do wykonania mąki kokosowej potrzeba 200 gramów wiórek kokosowych oraz 1,5 l wody. Wiórki należy zalać 1,2 l wody i zostawić na noc. Następnie należy je zagotować w wodzie, w której się moczyły i zmiksować w blenderze. Tak uzyskaną masę trzeba przelać do innego naczynia przez podwójną warstwę gazy. Uzyskany płyn to mleko kokosowe.
Pozostałą masę ponownie należy zalać szklanką wrzątku i miksować przez 5 minut, po czym ponownie przelać przez gazę. Wiórki pozbawione wody trzeba przełożyć na blachę i suszyć przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C. Na koniec wysuszone wiórki miksuje się w blenderze aż do uzyskania konsystencji tradycyjnej mąki.
Naleśniki z mąki kokosowej
Składniki:
- 4 jajka;
- szklanka śmietanki kokosowej;
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- pół szklanki mąki kokosowej;
- 2 łyżki stewii;
- odrobina soli;
- olej kokosowy do smażenia.
Jajka, śmietankę i waniliowy ekstrakt dokładnie ubij. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie połącz obie mieszanki, aby uzyskać jednolitą masę.Na patelni na średnim ogniu rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Smaż ciasto przez 2-3 minuty z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możesz podawać z owocami lub wcześniej przygotowanym owocowym nadzieniem.
Ciasto z mąki kokosowej
Składniki:
- 6 jajek;
- pół szklanki mąki kokosowej;
- oliwa z oliwek;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- maliny, truskawki, jagody (do wyboru).
Jajka ubij dokładnie z miodem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie połącz ze sobą te dwie mieszanki i mieszaj tak długo aż uzyskasz budyniową konsystencję. Tak przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu wyłóż ulubione owoce sezonowe. Piekarnik nastaw na 160 stopni C z termoobiegiem. Ciasto należy piec około 25-30 minut. Aby mieć pewność, że ciasto jest gotowe, sprawdzaj jego poziom upieczenia patyczkiem do szaszłyków. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to znak, że ciasto z mąki kokosowej jest gotowe!