"Mała Cukierenka" radzi, jak upiec idealne ciasto na lato
Ciasto i owoce to duet dla wielu smakoszy wprost idealny. Sezon na świeże produkty - w tym truskawki, maliny czy jagody - nie trwa jednak długo, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten czas w kuchni. O tym, jak przygotować idealne letnie wypieki porozmawiałyśmy z Natalią Kudelą, autorką bloga "Mała Cukierenka".
11.07.2016 | aktual.: 20.07.2016 14:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wszystkie owoce nadają się do wypieków?
Myślę, że tak, oczywiście trzeba je odpowiednio przygotować. Umyć, niektóre obrać, wypestkować, podsmażyć. Z dostępnych owoców na targu czy straganie na pewno da się wyczarować przeróżne pyszności.
Sprawdź: Ciasto z owocami i budyniem
Jeśli decydujemy się na letnie ciasto z galaretką, to jakie owoce najlepiej wybrać?
Do letnich, lekkich ciast z galaretką najlepsze są owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, jagody lub kwaskowate jak wiśnie czy porzeczki. Są bardzo aromatyczne, mają mało kalorii i smakują fantastycznie w schłodzonych śmietanowych lub jogurtowych ciastach z galaretką. Do tego ciasta przystrojone np. jagodami lub truskawkami prezentują się bardzo ładnie i apetycznie.
Wiele gospodyń podczas pieczenia napotyka na odwieczny problem, czyli zakalec. Jak go uniknąć?
Przy ciastach z owcami, szczególnie ucieranych, trzeba pamiętać, aby składniki na ciasto były w tej samej temperaturze (w temperaturze pokojowej). Trzeba również uważać, żeby nie przesadzić z ilością owoców, ponieważ ciasto będzie za ciężkie, owoce puszczą za dużo soku i ciasto nie wyrośnie. Przed przystąpienie do pracy radzę również dokładnie przeczytać przepis. Liczą się odpowiednie gramatury oraz kolejność wykonywania czynności.
Jak najlepiej dekorować letnie ciasta?
To już zależy od naszej wyobraźni i czasu. Ja uwielbiam kruszonkę, jej maślany smak połączony z wanilią lub migdałami, orzechami, cynamonem... Takie połączenie jest cudowne, a do tego soczyste, podpieczone owoce... (uśmiech). Dlatego przy wypiekach z owocami dosyć często ozdabiam w ten sposób ciasto. Ale kiedy jest gorąco i nie mamy ochoty spędzać czasu przy gorącym piekarniku, wtedy najczęściej sięgam po bitą śmietankę i świeże owoce jagodowe. Ich piękne kolory skuszą i zadowolą niejednego łasucha.
Sprawdź: Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką
Jakie letnie ciasto lubi pani najbardziej?
Muszę przyznać, że wszystkie (uśmiech), ale chyba najbardziej serniki na zimno ze świeżymi owocami - zwłaszcza malinami i jagodami. Bardzo lubię również ciasta z musami owocowymi i sosami owocowymi. Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowym smakuje przepysznie! Gorąco zachęcam do takich propozycji. Sprawdzone przepisy znajdziecie na blogu www.malacukierenka.pl.