ycipk-3ekboo

"Mała Cukierenka" radzi, jak upiec idealne ciasto na lato

Ciasto i owoce to duet dla wielu smakoszy wprost idealny. Sezon na świeże produkty - w tym truskawki, maliny czy jagody - nie trwa jednak długo, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten czas w kuchni. O tym, jak przygotować idealne letnie wypieki porozmawiałyśmy z Natalią Kudelą, autorką bloga "Mała Cukierenka".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Mała Cukierenka - Natalia Kudela
Mała Cukierenka - Natalia Kudela (www.malacukierenka.pl, Fot: Natalia Kudela)
ycipk-3ekboo

Czy wszystkie owoce nadają się do wypieków?

Myślę, że tak, oczywiście trzeba je odpowiednio przygotować. Umyć, niektóre obrać, wypestkować, podsmażyć. Z dostępnych owoców na targu czy straganie na pewno da się wyczarować przeróżne pyszności.
Sprawdź: Ciasto z owocami i budyniem

Jeśli decydujemy się na letnie ciasto z galaretką, to jakie owoce najlepiej wybrać?

ycipk-3ekboo

Do letnich, lekkich ciast z galaretką najlepsze są owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, jagody lub kwaskowate jak wiśnie czy porzeczki. Są bardzo aromatyczne, mają mało kalorii i smakują fantastycznie w schłodzonych śmietanowych lub jogurtowych ciastach z galaretką. Do tego ciasta przystrojone np. jagodami lub truskawkami prezentują się bardzo ładnie i apetycznie.

Wiele gospodyń podczas pieczenia napotyka na odwieczny problem, czyli zakalec. Jak go uniknąć?

Przy ciastach z owcami, szczególnie ucieranych, trzeba pamiętać, aby składniki na ciasto były w tej samej temperaturze (w temperaturze pokojowej). Trzeba również uważać, żeby nie przesadzić z ilością owoców, ponieważ ciasto będzie za ciężkie, owoce puszczą za dużo soku i ciasto nie wyrośnie. Przed przystąpienie do pracy radzę również dokładnie przeczytać przepis. Liczą się odpowiednie gramatury oraz kolejność wykonywania czynności.

ycipk-3ekboo

Jak najlepiej dekorować letnie ciasta?

To już zależy od naszej wyobraźni i czasu. Ja uwielbiam kruszonkę, jej maślany smak połączony z wanilią lub migdałami, orzechami, cynamonem... Takie połączenie jest cudowne, a do tego soczyste, podpieczone owoce... (uśmiech). Dlatego przy wypiekach z owocami dosyć często ozdabiam w ten sposób ciasto. Ale kiedy jest gorąco i nie mamy ochoty spędzać czasu przy gorącym piekarniku, wtedy najczęściej sięgam po bitą śmietankę i świeże owoce jagodowe. Ich piękne kolory skuszą i zadowolą niejednego łasucha.
Sprawdź: Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką

Jakie letnie ciasto lubi pani najbardziej?

Muszę przyznać, że wszystkie (uśmiech), ale chyba najbardziej serniki na zimno ze świeżymi owocami - zwłaszcza malinami i jagodami. Bardzo lubię również ciasta z musami owocowymi i sosami owocowymi. Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowym smakuje przepysznie! Gorąco zachęcam do takich propozycji. Sprawdzone przepisy znajdziecie na blogu www.malacukierenka.pl.

ycipk-3ekboo

Zobacz także: tarta bez pieczenia z rabarbarem

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3ekboo

ycipk-3ekboo
ycipk-3ekboo