GotowaniePrzepisyMiędzynarodowe zawody w grillowaniu!

Międzynarodowe zawody w grillowaniu!

Mistrzostwa Świata w grillowaniu? To możliwe! Już w najbliższą sobotę do Wrocławia przyjadą miłośnicy grillowania z 20 krajów świata. Będzie się działo!

Międzynarodowe zawody w grillowaniu!

Organizator tych mistrzostw uważa, że Polska powinna się promować za granicą nie dzięki skokom narciarskim czy piłkarzom, ale właśnie przez grillowanie. Ponad 30 ekip z 20 krajów wystartuje w najbliższą sobotę we Wrocławiu w VIII Mistrzostwach Świata w grillowaniu. Impreza po raz pierwszy odbędzie się w Polsce, nasz kraj reprezentować będzie 6 zespołów.

Organizator zawodów Janusz Stańczyk od lat zabiegał, aby zawody w przygotowywaniu potraw na ruszcie odbyły się w Polsce.

"Dwa lata temu MŚ odbywały się w Niemczech, budżet tamtej imprezy wyniósł aż 2 mln euro. Bałem się, że Światowy Związek Barbecue przyzna nam organizację zmagań zaraz po nich, wtedy byśmy wpadli z deszczu pod rynnę. Ale potem mistrzostwa odbywały się na Węgrzech, gdzie nie było tak bogato, jak rok wcześniej" - tłumaczył PAP Stańczyk.

Startujące w zawodach ekipy będą musiały przygotować pięć potraw: rybę, pierś kurczaka, polędwicę wołową, wieprzowinę, oraz na deser grillowane owoce. Kapitan jednej z polskich drużyn, Piotr Gietner, uważa, że należy pokazać trochę polskiej tradycji kulinarnej.

"Dlatego przyrządzimy pstrąga marynowanego w soku z cytryny z estragonem, podanego na warzywach duszonych w sosie z karmelizowanych limonek, fileta z kurczaka faszerowanego kurkami i borowikami, solidny kawał polędwicy wołowej na grillowanych warzywach z szaszłykiem z buraczków, żeberka podane na 3 rodzajach kiszonej kapusty, a na deser grillowane owoce" - opowiadał PAP kucharz.

Janusz Stańczyk uważa, że Polska powinna się promować za granicą nie dzięki skokom narciarskim czy piłkarzom, ale właśnie przez grillowanie. Jego zdaniem, ten sposób gotowania i spędzania czasu to olbrzymi rynek, warty rocznie ok. 6 mld zł.

Faworytem wrocławskiej imprezy są Szwajcarzy pod wodzą Hansruediego Walchrima, trzykrotnego mistrza świata. Polacy startowali we wszystkich dotychczasowych edycjach i zawsze plasowali się w czołówce. Zwycięży ta drużyna, która otrzyma najwyższe oceny za wszystkie pięć potraw.

Jury zawodów składa się z dwóch grup. Jedna z nich ocenia technikę grillowania i sposób podania potraw, druga zajmuje się smakiem; jurorzy nie wiedzą, kto jest autorem degustowanej potrawy.

Dzień przed Mistrzostwami Świata odbędzie się finał Mistrzostw Polski. Wystartują w nim dwie z naszych ekip, które będą się prezentować także w sobotę.

Źródło artykułu:PAP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)