FitnessMózg nie ułatwia nam odchudzania

Mózg nie ułatwia nam odchudzania

Za każdym razem, kiedy nie udało ci się wytrwać na diecie, byłaś na siebie wściekła za brak determinacji? Możesz pozbyć się wyrzutów sumienia. Naukowcy z Yale przychodzą ze znacznie bardziej pocieszającym wyjaśnieniem, dlaczego odchudzanie jest takie trudne. Odkryli, że nasz mózg zdecydowanie preferuje wysokokaloryczną żywność, nawet jeśli smakuje ona gorzej niż uboższe energetycznie zamienniki.

Mózg nie ułatwia nam odchudzania
Źródło zdjęć: © 123RF

Za każdym razem, kiedy nie udało ci się wytrwać na diecie, byłaś na siebie wściekła za brak determinacji? Możesz pozbyć się wyrzutów sumienia. Naukowcy z Yale przychodzą ze znacznie bardziej pocieszającym wyjaśnieniem, dlaczego odchudzanie jest takie trudne. Odkryli, że nasz mózg zdecydowanie preferuje wysokokaloryczną żywność, nawet jeśli smakuje ona gorzej niż uboższe energetycznie zamienniki.

Przeprowadzone niedawno badanie pokazało, że podczas jedzenia w mózgu aktywują się dwa różne obwody. Jeden z nich reaguje na wahania poziomu cukru we krwi, drugi odpowiada w zależności od tego, czy spożywane produkty nam smakują, czy nie. Naukowcy zauważyli, że reakcja na cukier jest znacznie silniejsza, co sprawia, że bogata w kalorie żywność wydaje się bardziej zadowalająca. - Jedyną rzeczą, jaka naprawdę obchodzi nasz mózg, są kalorie – mówi Dana Small, psycholog z Uniwersytetu Yale.

Badacze poprosili grupę ochotników o spróbowanie różnych sztucznie słodzonych napojów. Część z nich zawierała kalorie, inne były wersjami dietetycznymi. Eksperyment trwał trzy tygodnie. W tym czasie jego uczestnicy zaczęli chętniej wybierać napoje bogate w kalorie, mimo że nie wyczuwali różnicy w smaku pomiędzy nimi a ich alternatywami.

Aby znaleźć uzasadnienie ich decyzji, naukowcy przejrzeli obrazy zarejestrowane podczas badania rezonansem magnetycznym, któremu ochotnicy byli poddani w trakcie eksperymentu. Okazało się, że reakcja mózgu na napoje była tym większa, im bardziej u danego uczestnika badania wzrastał poziom cukru we krwi. Wówczas pojawiało się uczucie nasycenia i zadowolenia, choć nie miało ono nic wspólnego z tym, czy napój rzeczywiście smakował osobie, która go testowała.

Zdaniem Dany Small, eksperyment pokazuje mechanizmy funkcjonujące w trakcie jedzenia. Ekspertka uważa, że niektórzy ludzie nadmiernie się objadają nie dlatego, że wolą wysokokaloryczną żywność, ale dlatego, że w ich przypadku mózg na poziom cukru we krwi reaguje silniej niż u innych.

Fakt, że nasz mózg preferuje produkty o wyższej wartości energetycznej (a niekoniecznie bogatej w składniki odżywcze), to według dr. Marka Hymana, autora blogu poświęconego medycynie funkcjonalnej, jeden z mechanizmów przetrwania. W artykule dotyczącym reakcji mózgu na pożywienie pisze: „Spożywanie jak największej liczby kalorii, kiedykolwiek to tylko możliwe, pozwalało naszym przodkom przechowywać ich nadmiar w postaci tłuszczu i przeżyć trudniejsze czasy. Takie nastawienie dobrze działało przez 2,4 milionów lat, a dzisiaj sprawia, że chorujemy i tyjemy.”

Hyman dodaje, że stało się tak dlatego, że nasz mózg nie ewoluował tak szybko, jak rozwinął się przemysł spożywczy. Nasi przodkowie nie jedli bułeczek cynamonowych, nie mieli też dostępu do jedzenia przez całą dobę.

Odkrycie naukowców z Uniwersytetu Yale dostarcza cennej wiedzy wszystkim, którzy planują przejść na dietę. Znając reakcje mózgu na jedzenie, można starać się dokonywać jeszcze bardziej racjonalnych wyborów.

Na podst. Dailymail.co.uk (ios/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

dietaapetytkalorie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)