Na bok opory
Jaszczurki po tajlandzku
Tajlandzkie menu, podobnie jak wietnamskie czy kambodżańskie, zawiera sporo nietuzinkowych dań - włochate tarantule, gigantyczne żuki w sosie, potrawka z jadowitych węży, pieczone szczury, mrówki? Czemu nie...
W tajskich restauracjach kelnerzy podają gościom niespotykane w Polsce delikatesy - jednym z nich są podsmażane jaszczurki. Taca z wijącymi się jeszcze gadami to drogi smakołyk, zwłaszcza, jeśli danie podaje się z dodatkiem pajęczyn tkanych przez rzadkie gatunki pająków. Jedzenie owadów, płazów i gadów w Tajlandii nie jest czynnością nadzwyczajną. Te niezwykłe ingredienty przyprawiane są imbirem, dużą ilością czosnku oraz innymi przyprawami wzmacniającymi naturalny smak i aromat potraw.
Tajlandzkie menu, podobnie jak wietnamskie czy kambodżańskie, zawiera sporo nietuzinkowych dań - włochate tarantule, gigantyczne żuki w sosie, potrawka z jadowitych węży, pieczone szczury, mrówki? Czemu nie...