Na działce w lipcu
W lipcu musimy pamiętać o podlewaniu naszych działek i ogrodów - wysokie temperatury i niewielkie opady mogą spowodować zamieranie roślin.
18.07.2008 | aktual.: 18.07.2008 15:14
W lipcu musimy pamiętać o podlewaniu naszych działek i ogrodów - wysokie temperatury i niewielkie opady mogą spowodować zamieranie roślin.
Podlewamy niezbyt często, ale obficie, aby ziemia była mokra na głębokość 20-30 cm. Najlepiej rano, żeby liście zdążyły przeschnąć. Podlewanie w południe prowadzi do poparzenia liści, a wieczorem stwarza dogodne warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych.
W ogrodzie ozdobnym
Zaczynamy wykopywanie roślin cebulowych od odmian najwcześniejszych. Coroczne ich wykopywanie wpływa korzystnie na rozwój i kwitnienie w kolejnym roku.
Cebule tulipanów powinny mieć zbrązowiałą 1/3 łuski. Opóźnienie spowoduje pękanie i odpadanie łuski oraz może zwiększyć prawdopodobieństwo zarażenia fuzariozą.
Po tulipanach wykopujemy cebule narcyzów i hiacyntów - sygnałem są żółknące, zasychające liście.
Po wykopaniu, oczyszczeniu z ziemi i liści oraz oddzieleniu cebulek przybyszowych od cebul matecznych suszymy je w temperaturze 25-30ºC. Przeglądamy cebule, żeby usunąć zaatakowane przez szkodniki - udnicę cebulówkę i pobzygę narcyzówkę. Zdrowe cebule przechowujemy w koszach lub skrzynkach i chronimy przed słońcem.
Dzielimy również byliny, które przekwitły i przechodzą w spoczynek, zanim rozpoczną wzrost (barwinek, pierwiosnek pruhonicki, łyszczec, zawciąg nadmorski, niskie odmiany astrów, krwawnik kichawiec, płomyk wiechowaty-floks, rogownicę, czyściec wełnisty, kosaćce, przymiotno - erigeron). Rośliny po podziale i posadzeniu trzeba zacieniać i często zraszać, a nawet skracać pędy do połowy. Niskie rośliny kobiercowe (rozchodnik, rojnik, macierzanka) łatwiej znoszą podział.
Na rozsadniku możemy zacząć wysiew nasion malwy, stokrotki, bratka, niezapominajki, orlika, złocieni, słoneczniczka, goździka pierzastego, rudbekii, dzwonka karpackiego i łubinu.
Palikujemy silnie rosnące odmiany złocieni średnio- i wielkokwiatowych, mieczyki i wysoko rosnące dalie.
W ogrodzie warzywnym
Z drzewek zbieramy owoce wiśni i późnych odmian czereśni. Zbiór moreli powtarzamy kilkakrotnie, ze względu na ich nierównomierne dojrzewanie. Owoce jagodowe zbieramy po obeschnięciu rosy i zaraz po zbiorze wstawiamy do chłodnej piwnicy. Maliny zrywamy bez szypułek, w miarę dojrzewania. Porzeczki rwiemy gronami, a agrest - gdy jest dojrzały, ale jeszcze twardy.
2-4 tygodnie po zbiorze truskawek ścinamy wszystkie 2 i 3 letnie liście na wysokości 5-7 cm nad ziemią, a po zebraniu palimy. Pozostałe części truskawek opryskujemy preparatem przeciw roztoczom. Pamiętać musimy o usuwaniu rozłogów i chwastów wyrastających w międzyrzędziach i w rzędach roślin. Truskawki czteroletnie usuwamy i przekopujemy zagon na głębokość 2 łopat. Młode truskawki sadzimy w drugiej połowie lipca.
Od lipca zaczynamy zbiór wczesnej kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Odmiany późne, brukselkę i brokuły nawozimy saletrą amonową. Kończymy zbiór kalafiora wczesnego. Zbieramy szczypiorek z siedmiolatki.
Dojrzewa czosnek sadzony na jesieni poprzedniego roku. Nie należy dopuścić do całkowitego zaschnięcia jego łodygi, gdyż cebula rozsypie się na pojedyncze ząbki.
Dojrzewające pomidory nawozimy azotem, potasem i fosforem lub podlewamy rozwodnioną gnojówką.
Zbieramy paprykę słodką, przeznaczając od razu do spożycia, i półsłodką -w stanie zielonym albo lekko zabarwionym. Paprykę ostrą drobnoowocową tylko w fazie pełnej dojrzałości, po całkowitym wybarwieniu.
Wykopujemy ziemniaki odmian wczesnych
W połowie miesiąca zbieramy ogórki spod folii, a pod koniec miesiąca z gruntu. Na konserwowe zbieramy ogórki o długości 8-10 cm, jako kwaszeniaki - 8-18 cm, jako sałatkowe powyżej 12 cm, nie dopuszczając do ich zżółknięcia. Zbiory możemy w słoneczne, ciepłe dni przeprowadzać nawet 2 razy dziennie.
Dynie odmiany Zucchini (cukinie) zbieramy, gdy osiągną 8-12 cm długości, 3-4 cm średnicy, a kwiat jeszcze nie odpadł. Dynie odmiany Pettison (patisony), gdy osiągną średnicę 10-12 cm.
Na miejsce stałe wysadzamy rozsadę kalarepy, jarmuża i kalafiora średnio wczesnego, a pod koniec lipca lub na początku sierpnia - późnego.
Możemy wysiewać na stanowisko po kapustnych marchew wczesną na zbiór jesienny. Marchew, buraki i pietruszkę w miarę wzrostu przerzedzamy, usuwając rośliny największe.
Do końca miesiąca wysiewamy rzodkiew odmian jesiennych i zimowych oraz rzepę.
Od połowy lipca możemy okulizować młode drzewka ziarnkowe oraz starsze, nawet już owocujące.