Na szwedzkim stole
Kuchnia Północy nie jest bardzo wyszukana, za to ma swój charakter. Jej podstawą od wieków są świeże ryby oraz proste przekąski.
25.11.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
*To, co gości na skandynawskim stole, jest wynikiem surowego klimatu i górzystego ukształtowania terenu. Trudno tam uprawiać warzywa i owoce, czy hodować zwierzęta. Dlatego mięsa – głównie wieprzowiny – jada się mało, podobnie jak świeżych warzyw i owoców. *
Położenie półwyspu i czyste jeziora gwarantują za to bogactwo ryb. I to właśnie one stały się podstawą miejscowej kuchni.
Skandynawski styl *Kuchnia Północy to nie tylko charakterystyczne produkty i potrawy. To także styl przyrządzania jedzenia. Dania są dość proste, ale zawsze elegancko podane. *Posiłek składa się zwykle z przystawki (np. grzanka z łososiem), lekkiej zupy i dania głównego w postaci ryby lub mięsa oraz jarzyn. Na koniec serwowany jest deser i kawa. Do posiłków pije się wino lub piwo. W czasie przyjęć popularny jest stół z zakąskami, z którego goście mogą sobie nakładać to, co lubią. Taka forma bufetu zyskała nawet nazwę szwedzkiego stołu i jest znana w Skandynawii od XIV wieku.
Ryby i owoce morza *Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają ryby i owoce morza. Wśród ryb najpopularniejsze są te tłuste, np. węgorz, makrela, śledź. Przyrządza się je na wiele sposobów – smaży, dusi, gotuje, piecze, wędzi. Szczególnie ważną pozycję zajmuje łosoś. Ma delikatne mięso, od którego łatwo oddziela się ości. Można go dodawać do makaronu, zapiekanek, zup, robić z niego tatar, marynować. *W Danii prawdziwym rarytasem jest łosoś zalany miodem w glinianym garnku. Po zamknięciu garnek zakopuje się na kilka miesięcy w ziemi. Tak przygotowany łosoś ma specyficzny smak i aromat. Śledzie natomiast najczęściej przyrządza się na słodko i podaje na przystawkę.
Przysmaki wikingów Ryby – gravet laks – łosoś w ziołach, zakopywany na czas marynowania na kilka dni w ziemi, sztokfisz – ryba dorszowata suszona na słońcu, po namoczeniu można ją przygotowywać jak świeżą, fiskeboller – klopsiki z mielonej ryby w białym sosie, fiskepudding – rybny budyń serwowany jako danie główne lub do chleba.
Mięsa – wieprzowina pieczonaze śliwkami, kottbullar – kuleczki z mielonego mięsa renifera.
Zupy – mięsno-ziemniaczane, z kabaczka.
Desery – cebula z jabłkiem na podwieczorek, marcepanowe i orzechowe ciasteczka, konfitury z borówki, żurawiny i czarnej porzeczki.
Napoje – głównie z jabłek, np. wino, cider (gazowany), likiery.