GotowaniePrzepisyNa szwedzkim stole

Na szwedzkim stole

Kuchnia Północy nie jest bardzo wyszukana, za to ma swój charakter. Jej podstawą od wieków są świeże ryby oraz proste przekąski.

Na szwedzkim stole

25.11.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

*To, co gości na skandynawskim stole, jest wynikiem surowego klimatu i górzystego ukształtowania terenu. Trudno tam uprawiać warzywa i owoce, czy hodować zwierzęta. Dlatego mięsa – głównie wieprzowiny – jada się mało, podobnie jak świeżych warzyw i owoców. *
Położenie półwyspu i czyste jeziora gwarantują za to bogactwo ryb. I to właśnie one stały się podstawą miejscowej kuchni.

Skandynawski styl *Kuchnia Północy to nie tylko charakterystyczne produkty i potrawy. To także styl przyrządzania jedzenia. Dania są dość proste, ale zawsze elegancko podane. *Posiłek składa się zwykle z przystawki (np. grzanka z łososiem), lekkiej zupy i dania głównego w postaci ryby lub mięsa oraz jarzyn. Na koniec serwowany jest deser i kawa. Do posiłków pije się wino lub piwo. W czasie przyjęć popularny jest stół z zakąskami, z którego goście mogą sobie nakładać to, co lubią. Taka forma bufetu zyskała nawet nazwę szwedzkiego stołu i jest znana w Skandynawii od XIV wieku.

Ryby i owoce morza *Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają ryby i owoce morza. Wśród ryb najpopularniejsze są te tłuste, np. węgorz, makrela, śledź. Przyrządza się je na wiele sposobów – smaży, dusi, gotuje, piecze, wędzi. Szczególnie ważną pozycję zajmuje łosoś. Ma delikatne mięso, od którego łatwo oddziela się ości. Można go dodawać do makaronu, zapiekanek, zup, robić z niego tatar, marynować. *W Danii prawdziwym rarytasem jest łosoś zalany miodem w glinianym garnku. Po zamknięciu garnek zakopuje się na kilka miesięcy w ziemi. Tak przygotowany łosoś ma specyficzny smak i aromat. Śledzie natomiast najczęściej przyrządza się na słodko i podaje na przystawkę.

Przysmaki wikingów Ryby – gravet laks – łosoś w ziołach, zakopywany na czas marynowania na kilka dni w ziemi, sztokfisz – ryba dorszowata suszona na słońcu, po namoczeniu można ją przygotowywać jak świeżą, fiskeboller – klopsiki z mielonej ryby w białym sosie, fiskepudding – rybny budyń serwowany jako danie główne lub do chleba.
Mięsa – wieprzowina pieczonaze śliwkami, kottbullar – kuleczki z mielonego mięsa renifera.
Zupy – mięsno-ziemniaczane, z kabaczka.
Desery – cebula z jabłkiem na podwieczorek, marcepanowe i orzechowe ciasteczka, konfitury z borówki, żurawiny i czarnej porzeczki.
Napoje – głównie z jabłek, np. wino, cider (gazowany), likiery.

Komentarze (0)