Na szwedzkim stole

Kuchnia Północy nie jest bardzo wyszukana, za to ma swój charakter. Jej podstawą od wieków są świeże ryby oraz proste przekąski.

Obraz

*To, co gości na skandynawskim stole, jest wynikiem surowego klimatu i górzystego ukształtowania terenu. Trudno tam uprawiać warzywa i owoce, czy hodować zwierzęta. Dlatego mięsa – głównie wieprzowiny – jada się mało, podobnie jak świeżych warzyw i owoców. *
Położenie półwyspu i czyste jeziora gwarantują za to bogactwo ryb. I to właśnie one stały się podstawą miejscowej kuchni.

Obraz

Skandynawski styl *Kuchnia Północy to nie tylko charakterystyczne produkty i potrawy. To także styl przyrządzania jedzenia. Dania są dość proste, ale zawsze elegancko podane. *Posiłek składa się zwykle z przystawki (np. grzanka z łososiem), lekkiej zupy i dania głównego w postaci ryby lub mięsa oraz jarzyn. Na koniec serwowany jest deser i kawa. Do posiłków pije się wino lub piwo. W czasie przyjęć popularny jest stół z zakąskami, z którego goście mogą sobie nakładać to, co lubią. Taka forma bufetu zyskała nawet nazwę szwedzkiego stołu i jest znana w Skandynawii od XIV wieku.

Obraz

Ryby i owoce morza *Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają ryby i owoce morza. Wśród ryb najpopularniejsze są te tłuste, np. węgorz, makrela, śledź. Przyrządza się je na wiele sposobów – smaży, dusi, gotuje, piecze, wędzi. Szczególnie ważną pozycję zajmuje łosoś. Ma delikatne mięso, od którego łatwo oddziela się ości. Można go dodawać do makaronu, zapiekanek, zup, robić z niego tatar, marynować. *W Danii prawdziwym rarytasem jest łosoś zalany miodem w glinianym garnku. Po zamknięciu garnek zakopuje się na kilka miesięcy w ziemi. Tak przygotowany łosoś ma specyficzny smak i aromat. Śledzie natomiast najczęściej przyrządza się na słodko i podaje na przystawkę.

Obraz

Przysmaki wikingów Ryby – gravet laks – łosoś w ziołach, zakopywany na czas marynowania na kilka dni w ziemi, sztokfisz – ryba dorszowata suszona na słońcu, po namoczeniu można ją przygotowywać jak świeżą, fiskeboller – klopsiki z mielonej ryby w białym sosie, fiskepudding – rybny budyń serwowany jako danie główne lub do chleba.
Mięsa – wieprzowina pieczonaze śliwkami, kottbullar – kuleczki z mielonego mięsa renifera.
Zupy – mięsno-ziemniaczane, z kabaczka.
Desery – cebula z jabłkiem na podwieczorek, marcepanowe i orzechowe ciasteczka, konfitury z borówki, żurawiny i czarnej porzeczki.
Napoje – głównie z jabłek, np. wino, cider (gazowany), likiery.

Wybrane dla Ciebie

Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
Witasz się tak z obcym psem? Dajesz mu komunikat "zrobię ci krzywdę"
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak
Są widywane w całej Polsce. Ich pojawienie się to dobry znak
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy