FitnessNabiał wysokotłuszczowy niewskazany u chorych na raka

Nabiał wysokotłuszczowy niewskazany u chorych na raka

Pełnotłusty nabiał nie jest wskazany dla kobiet chorych na raka piersi. Najnowsze badanie pokazuje, że już jedna porcja dziennie takich produktów, jak mleko, sery, jogurty czy lody, może aż o 50 procent zmniejszyć szansę pacjentek na przeżycie. Wszystko za sprawą znajdującego się w nich hormonu – estrogenu, który przyczynia się do szybszego wzrostu guzów.

Nabiał wysokotłuszczowy niewskazany u chorych na raka
Źródło zdjęć: © 123RF

15.03.2013 | aktual.: 18.03.2013 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pełnotłusty nabiał nie jest wskazany dla kobiet chorych na raka piersi. Najnowsze badanie pokazuje, że już jedna porcja dziennie takich produktów, jak mleko, sery, jogurty czy lody, może aż o 50 procent zmniejszyć szansę pacjentek na przeżycie. Wszystko za sprawą znajdującego się w nich hormonu – estrogenu, który przyczynia się do szybszego wzrostu guzów.

Istnieją dowody na to, że dieta odgrywa dużą rolę w walce z nowotworami. To jednak pierwszy eksperyment, ukazujący silny związek pomiędzy jedzeniem nabiału a rakiem piersi. Narażona jest na niego jedna na czternaście Polek. Co roku w naszym kraju stwierdza się około 12 tysięcy nowych przypadków zachorowań.

Naukowcy z centrum badań Kaiser Permanente w Kalifornii przyjrzeli się historiom choroby u 1500 kobiet, u których zdiagnozowano raka piersi pomiędzy 1997 a 2000 rokiem. Wszystkie wypełniły ankiety, dotyczące swojego sposobu odżywiania się. Badaczy szczególnie interesowało, jak często jadły nabiał, w jakich ilościach i jakie wybierały produkty. Na czele listy znalazły się lody, jogurty, ser, kawy latte z pełnego mleka i gorąca czekolada.

Uczeni odkryli, że kobiety, które pozwalały sobie choć na jedną porcję któregoś z tych produktów dziennie, były aż o połowę bardziej narażone na to, że ich choroba w ciągu 12 najbliższych lat zakończy się śmiercią.

Eksperci z Kaiser Permanente jako głównego winowajcę negatywnego wpływu nabiału wysokotłuszczowego na zdrowie wskazują estrogen – hormon, który przyczynia się do szybszego wzrostu guzów. Jego duże ilości znajdują się szczególnie w mleku ciężarnych krów, a takie często trafia na rynek.

- Kobiety chore na raka piersi wielokrotnie proszą, żebyśmy powiedzieli im, co mają jeść – mówi Susan Kutner, prezes Regionalnej Grupy Zadaniowej ds. Leczenia Chorób Piersi przy Kaiser Permanente w Północnej Kalifornii (Kaiser Permanente Northern California Regional Breast Care Task Force). – Dzięki tym informacjom będziemy mogli z większą dokładnością odpowiadać na ich pytania i zachęcać do sięgnięcia po niskotłuszczowy nabiał.

Autorzy badania dodatkowo zwracają uwagę na fakt, że pełnotłuste produkty mleczne nie są wskazane jako element codziennej diety także w przypadku zdrowych kobiet. Podobnego zdania jest Sally Greenbrook z Centrum Przezwyciężania Raka Piersi (Breakthrough Breast Cancer). – Za przestrzeganiem prawidłowej diety stoi wiele argumentów zdrowotnych – mówi. – Pomaga ona utrzymywać właściwą wagę, co w połączeniu z innymi dobrymi nawykami, na przykład piciem mniejszej ilości alkoholu czy większą aktywnością fizyczną, może ograniczyć ryzyko zachorowania na raka piersi i poprawić ogólne samopoczucie.

Należy pamiętać, że czynników ryzyka w przypadku nowotworów jest wiele, nie tylko dieta. Jeśli jednak, zastępując pełnotłusty nabiał odtłuszczonymi produktami, możemy poprawić stan swojego zdrowia, warto zastosować się do wskazań naukowców z Kaiser Permanente w Kalifornii.

Na podst. Dailymail.co.uk Izabela O’Sullivan (ios/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

nabiałlodyrak piersi
Komentarze (69)