Najgorsze wyroby mięsne świata. Polski specjał na pierwszym miejscu

Najgorsze mięsa świata. Polski przysmak na pierwszym miejscu
Najgorsze mięsa świata. Polski przysmak na pierwszym miejscu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DARIUSZ BEDNAREK

05.12.2023 11:42, aktual.: 05.12.2023 15:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Międzynarodowy przewodnik kulinarny po kuchniach całego świata, Taste Atlas, przygotował nowy ranking. Tym razem autorzy przygotowali zestawienie najgorszych wyrobów mięsnych. Okazuje się, że na pierwszym miejscu znalazł się wyrób uwielbiany przez Polaków.

Osoby z zagranicy na pewno słyszały o pierogach, żurku czy bigosie. Te dania stały się kulinarną wizytówką Polski. Niedawno miłośnicy jedzenia z całego świata dowiedzieli się o jeszcze jednym produkcie z naszego kraju. Wszystko za sprawą rankingu przygotowanego przez Taste Atlas. Eksperci opublikowali listę "najgorszych wyrobów mięsnych świata", a na pierwszym miejscu znalazł się specjał z Polski.

Najgorszy produkt mięsny

W rankingu przedstawiono 79 najgorzej ocenianych wyrobów mięsnych. Na pierwszym miejscu zestawienia znalazł się polski rarytas, który otrzymał notę 2,4 - salceson. Wyrób podrobowy przyrządzany najczęściej z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, krwi, skórek i okrawków mięsa okazał się najniżej ocenianym produktem mięsnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ranking najgorszych produktów mięsnych - Polska wymieniona dwukrotnie

Oprócz salcesonu, na 67. miejscu listy pojawił się również boczek. Najwidoczniej uwielbiany w Polsce przysmak, nie znalazł uznania wśród międzynarodowych ekspertów kulinarnych. Na podium, obok salcesonu, nalazło się również salami liptowskie (Słowacja) oraz charakterystyczna dla stanu Wirginia - szynka Smithfield (USA).

Na kolejnych miejscach wyróżniono wieprzowy wyrób z Niemiec, czyli Sülzwurst oraz chorwacką tlačenicę, w którym głowizną wieprzową wypełnia się świński żołądek. Szóste miejsce przypadło francuskiej kiełbasie Andouille de Guéme, a siódme - węgierskiej galarecie mięsnej Disznósajt. Na ósmej pozycji ponownie pojawiła się pozycja z Niemiec - Halberstädter Würstchen. Zestawienie dziesięciu najgorzej ocenianych wyrobów mięsnych zamykają kolejne niemieckie produkty: Thüringer Leberwurst i Teewursta. 

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta