Polacy się nim zajadają. "To resztki mięs z marketów"

Dziennikarz Jimmy Doherty z programu "Food Unwrapped" postanowił sprawdzić, jak wygląda produkcja kebabów. To danie jest popularne na całym świecie. Niestety mało kto zdaje sobie sprawę z tego, co znajdziemy w środku smacznego fast foodu.

Tak wygląda produkcja mięsa na kebabyTak wygląda produkcja mięsa na kebaby
Źródło zdjęć: © YouTube | Screen YouTube

Tradycyjny kebab powinien zostać wykonany z jagnięciny, którą umieszczamy wraz z surówką w delikatnym cieście zwanym pita. Sama nazwa potrawy oznacza "obracające się pieczone mięso". W Polsce pierwsza budka z tureckim przysmakiem pojawiła się w Sopocie, w 1973 roku.

Niestety obecnie wcale nie znajdziemy w nim wyłącznie tradycyjnego składnika. Proces przygotowania kebabów pozostawia wiele do życzenia, co w swoim nagraniu zaprezentował dziennikarz.

Przeprowadził śledztwo. Cała prawda o kebabie wyszła na jaw

Jimmy Doherty wziął na tapet kebaby pochodzące z londyńskich budek. Wraz z zakupionymi daniami udał się do laboratorium, w którym zostało przebadane mięso. Spośród dziewięciu zakupionych kebabów tylko jeden zawierał jagnięcinę. Co było w reszcie? Prawdziwy miks...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab light

Pocieszającą wiadomością było potwierdzenie przez eksperta, że w potrawie nie znalazło się mięso konia, kozy czy osła. W zamian za to kupujemy wieprzowinę, wołowinę oraz drób. Zamiana rodzaju tego składnika to jednak niejedyny problem. Kiedy dziennikarz dotarł do miejsca, w którym przygotowywane jest mięso na kebaby, jego oczom ukazał się mało apetyczny obraz.

Tak powstaje mięso na kebaby. Na jaw wyszły niewygodne fakty

Na początku mięso zostaje umieszczone w rozdrabniarce. Po tym, gdy powstanie jednolita masa, w przedsiębiorstwach dodawane jest białko sojowe, sproszkowana cebula oraz sól. Powstały kebab to 85 proc. mięsa - reszta to wymienione dodatki. Kolejny etap to uformowanie kulek, później placków, które będą nadziewane na rożen. Już ten widok dla wielu osób może być niezbyt przyjemny.

"Nie zjem ponownie!" - napisał jeden z internautów pod nagraniem.

Jak przyznała osoba z produkcji, samo mięso nie pochodzi od sprawdzonego producenta. To resztki mięs z marketów. Dostarczony produkt z niewiadomych powodów nie sprzedał się i gdyby nie oddanie na przeróbkę, po prostu uległby zepsuciu.

Przed tzw. przemysłowymi kebabami, czyli takimi, które znaleźć możemy w większości budek w Polsce, regularnie przestrzega również Magda Gessler w programie "Kuchenne rewolucje". Podkreśla, że skład mięsnych bloków sprzedawanych właśnie jako "mięso do kebaba" pozostawia wiele do życzenia i uczula właścicieli punktów gastronomicznych, by jak najszybciej zaprzestali ich sprzedawania.

What's Really Inside A Doner Kebab? | Food Unwrapped

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Choruje na rzadką chorobę. Tak wpłynęła na jego życie
Choruje na rzadką chorobę. Tak wpłynęła na jego życie
Zostawił żonę dla jej przyjaciółki. Wolność kosztowała miliony
Zostawił żonę dla jej przyjaciółki. Wolność kosztowała miliony
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Niepokojący gest w stronę psa. To może być dla niego za dużo
Niepokojący gest w stronę psa. To może być dla niego za dużo
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"
Wylej na fugi. Momentalnie "wyżre" brud i pleśń
Wylej na fugi. Momentalnie "wyżre" brud i pleśń
Budzisz się o 2-3 w nocy? Lekarz mówi, co się tak objawia
Budzisz się o 2-3 w nocy? Lekarz mówi, co się tak objawia
Postaw wiadro pod prysznicem. Później sobie podziękujesz
Postaw wiadro pod prysznicem. Później sobie podziękujesz