Najlepsze produkty dla mocnych i zdrowych kości
Jogurt
Kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości odgrywają dwa główne składniki odżywcze - wapń i witamina D. Wapń to budulec mocnych zębów i kości, podczas gdy witamina D poprawia wchłanianie wapnia i umacnia strukturę kości.
Kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości odgrywają dwa główne składniki odżywcze - wapń i witamina D. Wapń to budulec mocnych zębów i kości, podczas gdy witamina D poprawia wchłanianie wapnia i umacnia strukturę kości. Dorośli do 50. roku życia powinni dziennie spożywać 1000 mg wapnia i 200 IU (jednostek międzynarodowych) witaminy D. Natomiast osoby powyżej 50. roku życia muszą dostarczać organizmowi 1200 mg wapnia i 400-600 IU witaminy D. Co zatem jeść, aby skutecznie walczyć z osteoporozą?
Jogurt
Większość ludzi czerpie witaminę D z promieni słonecznych. Jednak niektóre produkty, takie jak jogurt, są wzbogacone o zawartość witaminy D. Ponadto jest on również cennym źródłem wapnia. Na rynku pojawiają się już beztłuszczowe jogurty, które zawierają ok. 30 proc. wapnia i 20 proc. witaminy D.
Badania pokazują, że kobiety, które dostarczają organizmowi przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie, spalają więcej tłuszczu niż te, które nie spożywają mlecznych produktów. Zwłaszcza jogurt pomaga zatrzymać produkcję kortyzolu, hormonu, który zwalnia metabolizm.
Na podst.health.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl