Największy błąd osób, które się odchudzają
28.04.2016 09:34, aktual.: 29.04.2016 23:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak skutecznie i zdrowo stracić nadprogramowe kilogramy?
Dietetycy przestrzegają - nie można odchudzić się w ciągu kilkunastu dni bez konsekwencji dla zdrowia. Szybka utrata kilogramów, przy jednoczesnym pozbawieniu organizmu witamin i składników odżywczych, może doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń metabolizmu. Trzeba postawić na zbilansowaną dietę.
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że stosowanie drastycznych diet odchudzających może przynieść negatywne skutki.
- Głodówki i diety niskokaloryczne zubożają organizm w podstawowe mikro-, makroelementy, witaminy i sole mineralne. Organizm się odwadnia, pozbawiamy się płynów ustrojowych. Panie traktują to jako ubytek masy tłuszczowej, a to jest poważny błąd. To zwalnia metabolizm, co w konsekwencji skutkuje efektem jo-jo. Kiedy jest efekt jo-jo, kobiety znowu starają się walczyć z nadmierną masą ciała i tak błędne koło się kręci - mówi Katarzyna Uścińska, dietetyk z Kliniki Demeter.
Najlepszym sposobem na zdrową utratę zbędnych kilogramów jest ułożenie racjonalnego menu i stosowanie się do rad dietetyków. Ci zalecają spożywanie 3-4 pełnowartościowych posiłków dziennie – śniadania, obiadu i kolacji. Pomiędzy nimi dozwolone są dwie małe przekąski.
– Bardzo ważne jest to, co i o jakiej porze dnia spożywamy. Na początku dnia, kiedy jesteśmy najbardziej aktywni fizycznie, warto jeść węglowodany złożone, pieczywa, kasze, makarony i owoce. Natomiast po południu i wieczorem lepiej koncentrować swoje posiłki na spożywaniu chudego białka, warzyw, które mają niższą kaloryczność, są sycące, ale nie mają tylu węglowodanów. Podsumowując: w ciągu dnia zastrzyk energii węglowodanowy, a po południu, kiedy już nasza aktywność trochę się spada, posiłki trochę mniej energetyczne, ale równie sycące i odżywcze – tłumaczy Katarzyna Uścińska.