Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Suszone pomidory doskonale komponują się ze szpinakiem i fetą. A taki farsz świetnie nadaje się do naleśników, a także pierogów. Przepis poleca Diana autorka "Mientablog".
05.11.2016 | aktual.: 06.11.2016 20:50
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 120 g sera feta
- pół czerwonej cebuli
- 8-10 plasterków suszonych pomidorów z oleju
- łyżka masła klarowanego
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy, aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę, aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy na ciepło.
Zobacz także: ekspresowa zapiekanka z cukinii i sera mozzarella
Zobacz także