Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem
Pizzowe bułeczki to hit wielu piekarni. Łatwo jednak możemy zrobić je w domu. Diana, autorka "Mientablog", podpowiada jak przygotować ciasto i aromatyczny farsz. Bułeczki są idealne na kolację lub przekąskę w ciągu dnia.
12.10.2016 | aktual.: 26.10.2016 13:49
Składniki na ciasto:
*
250 g mąki pszennej
*
150 ml ciepłej wody
*
20 g świeżych drożdży
*
spora szczypta soli
*
pół łyżeczki cukru
*
łyżka oliwy
Dodatki:
*
3-4 łyżki domowego ketchupu z cukinii
*
ok. 100 g tartej mozzarelli
*
50 g pokrojonego salami dobrej jakości
*
świeży ogórek
*
świeża bazylia cytrynowa
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy je sosem i na wierzchu posypujemy mozzarellą, układamy pokrojone salami i pokrojonego ogórka. Posypujemy listkami bazylli. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: roladki z szynką wędzoną i suszonymi pomidorami