GotowaniePrzepisyPizzowe bułeczki z salami i ogórkiem

Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem

Pizzowe bułeczki to hit wielu piekarni. Łatwo jednak możemy zrobić je w domu. Diana, autorka "Mientablog", podpowiada jak przygotować ciasto i aromatyczny farsz. Bułeczki są idealne na kolację lub przekąskę w ciągu dnia.

Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

Składniki na ciasto:
*

250 g mąki pszennej

*

150 ml ciepłej wody

*

20 g świeżych drożdży

*

spora szczypta soli

*

pół łyżeczki cukru

*

łyżka oliwy

Dodatki:

*

3-4 łyżki domowego ketchupu z cukinii

*

ok. 100 g tartej mozzarelli

*

50 g pokrojonego salami dobrej jakości

*

świeży ogórek

*

świeża bazylia cytrynowa

Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy je sosem i na wierzchu posypujemy mozzarellą, układamy pokrojone salami i pokrojonego ogórka. Posypujemy listkami bazylli. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: roladki z szynką wędzoną i suszonymi pomidorami

Źródło artykułu:mientablog.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)