Pokrój i włóż do lodówki. Już nie wysuszysz inaczej grzybów

Najlepszy sposób na suszenie grzybów
Najlepszy sposób na suszenie grzybów
Źródło zdjęć: © PAP | Marcin Bielecki

09.09.2024 10:36, aktual.: 09.09.2024 12:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na grzybobranie rozpoczął się na dobre. Nie każdy posiada jednak specjalny sprzęt, aby wysuszyć dary lasu. Na szczęście istnieje wiele domowych metod, które omijają zakup dodatkowego kuchennego wyposażenia.

Weekendowe grzybobranie może być świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną czy przyjaciółmi, a także na chwilowe odcięcie się od codzienności. Zebrane w tym czasie grzyby zapełnią nasze spiżarnie pysznymi przetworami.

Wiele osób nie ogranicza się do robienia sosów czy marynowania, susząc część zbiorów. W jaki sposób zabrać się do tej czynności, jeżeli nie posiadamy suszarki?

Wysusz grzyby bez suszarki

Wprawieni grzybiarze co roku stosują sposób, dzięki któremu można ususzyć grzyby bez specjalistycznego sprzętu. Podgrzybki czy prawdziwki zachowają swój aromat, a my będziemy się cieszyć bogactwem smaków. Okazuje się, że grzyby można wysuszyć... w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim zabierzemy się za suszenie, oczyszczamy grzyby ze wszelkich zabrudzeń oraz piasku. Warto tę czynność wykonać przy pomocy wilgotnej szmatki lub miękkiej szczotki. Po tym procesie kroimy grzyby na ok. półcentymetrowe plasterki. W międzyczasie przygotujmy jedną półkę w lodówce - najlepiej będzie wybrać tę najwyższą, z powodu dobrej cyrkulacji powietrza. Wybraną półkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozkładamy kawałki grzybów.

Zwróćmy uwagę, aby kawałki nie stykały się ze sobą. Warto też włożyć na ten czas do lodówki pochłaniacz wilgoci. Grzyby suszymy w lodówce przez kilka dni, a następnie przekładamy je do szczelnych pojemników, które przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.

Czy każdy gatunek grzybów nadaje się do suszenia?

Jeżeli nazbieraliśmy pełne kosze grzybów i chcemy większość ususzyć, musimy mieć świadomość, że nie każdy gatunek tak samo dobrze zniesie ten proces. Odradza się suszenie kurek oraz maślaków ze względu na to, że zawierają w sobie dużo wody. Spokojnie wysuszyć możemy borowiki, prawdziwki oraz koźlarze. W ich przypadku nie mamy powodów do obaw.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. Tutaj będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście swoich znajomych. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami, wysyłając na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
grzybykuchniagrzybobranie
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (11)
Zobacz także