Są widywane w całej Polsce. Gdy się pojawiają, to dobry znak

"Czarci krąg" twardzioszków
"Czarci krąg" twardzioszków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gabriele Maria Grassl
oprac. IWC

31.08.2024 12:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W Polsce spotkamy aż 170 gatunków grzybów jadalnych. Wciąż jednak wiedza na ich temat jest dość ograniczona. Nie każdy wie, że zaliczają się do nich mniej popularne twardzioszki - przydrożny oraz czosnaczek, które wyróżniają się ciekawym wyglądem i smakiem.

Jesień to ulubiona pora grzybiarzy w Polsce. Wielu z nich wróciło już z lasów z koszami pełnymi kurek, podgrzybków, kani, borowików i maślaków. Te grzyby są jednymi z najczęściej zbieranych w Polsce. Jednak niewiele osób wie, że do jadalnych grzybów należą także mniej znane twardzioszki.

Jak wyglądają twardzioszki?

Pomiędzy majem a listopadem, na łąkach, pastwiskach, skrajach lasów i polnych drogach, można napotkać dwa rodzaje twardzioszków - przydrożnego i czosnaczka. Grzyby te przyciągają uwagę swoim nietypowym kształtem i kremowo-karmelowym kolorem.

Twardzioszki zwykle nie występują pojedynczo. Tworzą charakterystyczne „czarcie kręgi”, które mogą mieć średnicę około 20 m. Zjawisko to obserwujemy podczas warunków sprzyjających rozwojowi grzybów, dlatego pojawienie się czarcich kręgów to dobry znak dla grzybiarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Istnieje jednak ryzyko pomylenia twardzioszków z trującymi lejówkami i grzybówkami, które rosną w podobnych miejscach. Niezwykle ważne jest więc, aby dokładnie sprawdzać i rozpoznawać zbierane okazy.

Jak smakują twardzioszki?

Choć twardzioszki są mało znane w Polsce, za granicą cieszą się dużą popularnością. We Francji są cenione nawet bardziej niż kurki, bez których Polakom trudno wyobrazić sobie grzybobranie.

W przeciwieństwie do wielu innych grzybów, twardzioszki nie są spożywane w całości. Konsumuje się przede wszystkim kapelusze, które mają karmelowy kolor, a łykowate trzonki powinno się odrzucać. Ze względu na niski poziom wilgoci, łatwo je suszyć.

Za granicą twardzioszki uchodzą za przysmak i często wykorzystywane są do nadziewania bądź przyprawiania potraw mięsnych. W Polsce najczęściej przygotowuje się z nich sosy, które podawane są z makaronami, ziemniakami czy kluskami śląskimi.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. Na tej grupie będziemy na bieżąco informować o terminach webinarów, wywiadach i nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście znajomych. Czekamy na Was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (36)
Zobacz także