FitnessNie rezygnuj z węglowodanów podczas diety - wybieraj je mądrze

Nie rezygnuj z węglowodanów podczas diety - wybieraj je mądrze

Wiele z diet odchudzających w pierwszej kolejności zakłada wyeliminowanie z codziennego jadłospisu węglowodanów. Jednak dietetyk Rob Hobson zaleca, aby z nich nie rezygnować, a wybierać mądrze. Ekspert wskazuje, że węglowodany są potrzebne w naszej diecie - zawierają błonnik, cenne witaminy oraz składniki mineralne. Niestety w imię smukłej sylwetki to właśnie z nich rezygnujemy najczęściej. Niepotrzebnie.

Nie rezygnuj z węglowodanów podczas diety - wybieraj je mądrze
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

To, co warto wykluczyć z codziennej diety, to m.in. biały ryż czy produkty na bazie białej mąki. W procesie oczyszczania ziarna tracą wiele cennych składników odżywczych. Natomiast produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, białko, cynk żelazo, magnez. Ostatnie badania przeprowadzone przez ekspertów z Harvard School of Public Health wykazały, że obecność produktów pełnoziarnistych w diecie może przyczyniać się do zwiększenia długości życia.

Produkty pełnoziarniste są bogatsze w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wspomagają proces regulowania poziomu cukru we krwi, zmniejszają również stany zapalne w organizmie. Liczne badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej produktów pełnoziarnistych w porównaniu do osób sięgających po przetwarzane węglowodany, mają niższe ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Dietetyk zachęca m.in. do spożywania produktów powstałych na bazie mąki żytniej. Żyto jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, cynku, miedzi. - Ciemny żytni chleb jest smaczną alternatywą dla białego pieczywa. Zawiera wiele aminokwasów, jest również cennym źródłem białka, błonnika. Jest to również świetna alternatywa dla osób cierpiących na celiakię - podkreśla Rob Hobson.

Dietetyk przypomina również o brązowym ryżu. - Nie jest może on tak modny, ale to doskonała alternatywa dla osób, które chcą włączyć do diety pełne ziarna, a nie wiedzą, od czego zacząć. Brązowy ryż oczywiście jest bogatym źródłem błonnika, niacyny i witaminy B6 - te ostatnie są niezbędne dla właściwego metabolizmu energetycznego. Zawiera również magnez i selen, który działa jak przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed uszkodzeniem w wyniku działania wolnych rodników - wyjaśnia dietetyk.

Jeśli natomiast chcemy mieć na talerzu coś zdrowego i modnego, warto sięgnąć po komosę ryżową. - Komosa to cenne źródło kwasów foliowych, żelaza, manganu i cynku. Może być wykorzystywana jako dodatek do sałatek, albo owsianki - przekonuje Hobson.

Zobacz także: Odchudzająca moc zupy

Źródło artykułu:PAP
ryżdietywęglowodany

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)