Nie tylko kiszona kapusta. Te przetwory z warzyw działają jak miotełka na jelita

Kiszonki są naszymi polskimi superfoods. To naturalne probiotyki, z których zwłaszcza jesienią i zimą powinniśmy korzystać. Są lekkostrawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą (zawierają dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną. Przygotowując zdrowy posiłek, nie musisz ograniczać się do znanej wszystkim kapusty. Kiszone pomidory to wielki hit.

Warto mieć w spiżarni kiszone pomidoryWarto mieć w spiżarni kiszone pomidory
Źródło zdjęć: © Getty Images | VICUSCHKA
oprac.  NT

Kiszone produkty wspomagają trawienie i ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Wspierają również perystaltykę jelit. Działają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, produkty spożywcze poddane fermentacji wzmacniają odporność organizmu. Korzystnie działają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami.

Dlaczego warto kisić pomidory?

Jedzenie kiszonych pomidorów to doskonały sposób na zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Te bogate w błonnik pokarmowy warzywa dostarczają organizmowi witaminy i mikroelementy, a także usprawniają pracę układu trawiennego. Przetwory z pomidorów działają na jelita jak miotełka, skutecznie usuwając złogi. Oprócz tego wspomagają pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi i stanowią naturalną profilaktykę chorób układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszone rzodkiewki - jak je przygotować?

Jak kisić pomidory?

Kiszenie pomidorów jest bardzo proste i nawet niewprawna kucharka lub kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Przed przystąpieniem do prac przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Są nimi:

- 2 kg pomidorów

- 8 ząbków czosnku

- kilka ziarenek pieprzu

- duży pęczek kopru

- 4 liście laurowe

- 2 litry wody

- 1 łyżka soli

- 4 łyżki octu

Jak ukisić pomidory krok po kroku?

1. Pomidory dokładnie umyj ciepłą wodą.

2. Czosnek obierz ze skórki, koperek posiekaj.

3. Porządnie umyj i wyparz słoiki.

4. Układaj warstwami pomidory, czosnek, koperek i pieprz.

5. Zagotuj wodę z solą i listkami laurowymi. Następnie wlej ją do słoików i szczelnie je zakręć. Odwróć je do góry dnem i ułóż na bawełnianej ściereczce.

6. Po kilku tygodniach kiszone pomidory będą gotowe do spożycia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do pieczenia użyj w ogrodzie. Krety nawet się nie zbliżą
Zamiast do pieczenia użyj w ogrodzie. Krety nawet się nie zbliżą
Wlej do czajnika. Kamień będzie odchodził całymi płatami
Wlej do czajnika. Kamień będzie odchodził całymi płatami
Odsiedział 560 dni. Wspomina święta w więzieniu
Odsiedział 560 dni. Wspomina święta w więzieniu
Nie należy już do Kościoła. "W pełni świadomie dokonałem odejścia"
Nie należy już do Kościoła. "W pełni świadomie dokonałem odejścia"
Mało kto dodaje do rosołu. Sekret najlepszego bulionu
Mało kto dodaje do rosołu. Sekret najlepszego bulionu
Wystąpiła w stroju kąpielowym. Komentarz dziennikarki ją zirytował
Wystąpiła w stroju kąpielowym. Komentarz dziennikarki ją zirytował
"Nie jestem dobrym ojcem". Gorzko o życiu rodzinnym
"Nie jestem dobrym ojcem". Gorzko o życiu rodzinnym
"Skreślił" Kościół katolicki. Powód nie jest tajemnicą
"Skreślił" Kościół katolicki. Powód nie jest tajemnicą
Brutalny "żart" zadecydował o rozpadzie duetu. "Był blady jak ściana"
Brutalny "żart" zadecydował o rozpadzie duetu. "Był blady jak ściana"
Mąż prosi o modlitwę za Isis Gee. "Bardzo cierpi"
Mąż prosi o modlitwę za Isis Gee. "Bardzo cierpi"
50-latka w programie Rozenek. Tak wygląda po metamorfozie
50-latka w programie Rozenek. Tak wygląda po metamorfozie
Młodo "owdowiała". Po śmierci ukochanego nie mogła się pozbierać
Młodo "owdowiała". Po śmierci ukochanego nie mogła się pozbierać
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟