Dodaj jeden składnik. Zupa z sałatki jarzynowej zachwyci smakiem

Sałatka jarzynowa bardzo często pojawia się na świątecznych stołach Polaków. Co zrobić z jej resztkami, których nie chcemy wyrzucać? Podpowiadamy, jak kreatywnie wykorzystać pozostałości po jarzynowej.

Nie wyrzucaj resztek po jarzynowejNie wyrzucaj resztek po jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa z sałatki jarzynowej jest jednym z najlepszych poświątecznych przepisów. Resztki warzyw, które zostają po Bożym Narodzeniu, mogą stać się podstawą smacznej zupy lub kremu. Wystarczy dodać kilka produktów, które z pewnością mamy w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?

Do przygotowania zupy z sałatki jarzynowej potrzebujemy:

  • szklankę wody,
  • 200 g sałatki jarzynowej,
  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • cebulę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy także pokrojony w kostkę chleb i smażymy przez chwilę, mieszając. Następnie dodajemy sałatkę jarzynową i wlewamy wodę. Gotujemy ok. 15 min na średnim ogniu.

Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionymi ziołami, przyprawami lub grzankami.

Nowe życie sałatki jarzynowej

Jeśli zostały nam resztki gotowanych warzyw, możemy je również zmienić w pyszne pasty. Zblendowane warzywa wystarczy połączyć z oliwą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami, tworząc zdrową pastę do kanapek. Tego typu smarowidło jest świetnym zamiennikiem dla kupnych produktów i można je dowolnie modyfikować według gustu.

Innym pomysłem jest użycie warzyw jako farszu do krokietów bądź pierogów. Warzywa łączymy z mięsem lub serem i dodajemy ulubione przyprawy. Resztki mogą także posłużyć jako składnik do tart czy zapiekanek, dodając im warzywnego charakteru.

Kolejnym pomysłem jest przygotowanie placków warzywnych. Resztki warzyw ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, a następnie smażymy na złoty kolor. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu i stanowi doskonałą przekąskę czy też dodatek do obiadu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Goście z piekła rodem? Polka w Norwegii ma już dość
Goście z piekła rodem? Polka w Norwegii ma już dość
Z wakacji przywiozła "pamiątkę". Lekarka apeluje
Z wakacji przywiozła "pamiątkę". Lekarka apeluje
Widzisz takie robaczki w doniczce? Musisz działać natychmiast
Widzisz takie robaczki w doniczce? Musisz działać natychmiast
Plotki o orientacji Kammela. Prezenter odpowiada bez ogródek
Plotki o orientacji Kammela. Prezenter odpowiada bez ogródek
Mówi o wstydzie i pokazywaniu ciała. "Chcę cieszyć oko jak najdłużej"
Mówi o wstydzie i pokazywaniu ciała. "Chcę cieszyć oko jak najdłużej"
Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"