Dodaj jeden składnik. Zupa z sałatki jarzynowej zachwyci smakiem

Sałatka jarzynowa bardzo często pojawia się na świątecznych stołach Polaków. Co zrobić z jej resztkami, których nie chcemy wyrzucać? Podpowiadamy, jak kreatywnie wykorzystać pozostałości po jarzynowej.

Dodaj jeden składnik. Zupa z sałatki jarzynowej zachwyci smakiemNie wyrzucaj resztek po jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Zupa z sałatki jarzynowej jest jednym z najlepszych poświątecznych przepisów. Resztki warzyw, które zostają po Bożym Narodzeniu, mogą stać się podstawą smacznej zupy lub kremu. Wystarczy dodać kilka produktów, które z pewnością mamy w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa według Michela Morana. Jak robi ją juror Masterchefa?

Do przygotowania zupy z sałatki jarzynowej potrzebujemy:

  • szklankę wody,
  • 200 g sałatki jarzynowej,
  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • cebulę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy także pokrojony w kostkę chleb i smażymy przez chwilę, mieszając. Następnie dodajemy sałatkę jarzynową i wlewamy wodę. Gotujemy ok. 15 min na średnim ogniu.

Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionymi ziołami, przyprawami lub grzankami.

Nowe życie sałatki jarzynowej

Jeśli zostały nam resztki gotowanych warzyw, możemy je również zmienić w pyszne pasty. Zblendowane warzywa wystarczy połączyć z oliwą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami, tworząc zdrową pastę do kanapek. Tego typu smarowidło jest świetnym zamiennikiem dla kupnych produktów i można je dowolnie modyfikować według gustu.

Innym pomysłem jest użycie warzyw jako farszu do krokietów bądź pierogów. Warzywa łączymy z mięsem lub serem i dodajemy ulubione przyprawy. Resztki mogą także posłużyć jako składnik do tart czy zapiekanek, dodając im warzywnego charakteru.

Kolejnym pomysłem jest przygotowanie placków warzywnych. Resztki warzyw ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, a następnie smażymy na złoty kolor. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu i stanowi doskonałą przekąskę czy też dodatek do obiadu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Zasadź bratki w ten sposób. Będą rosły jak nigdy
Zasadź bratki w ten sposób. Będą rosły jak nigdy
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Upubliczniono jej ostatnie zdjęcie. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Upubliczniono jej ostatnie zdjęcie. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Oto dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Oto dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Wylęgarnia kleszczy w domu. Koniecznie sprawdź te miejsca
Wylęgarnia kleszczy w domu. Koniecznie sprawdź te miejsca
Ogromny błąd. Hortensja zmarnieje w oczach
Ogromny błąd. Hortensja zmarnieje w oczach
Odpadła z "Tańca z gwiazdami". Teraz pisze o chorobie
Odpadła z "Tańca z gwiazdami". Teraz pisze o chorobie
Alkoholowa twarz. Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz
Alkoholowa twarz. Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz