Placki nie będą chłonąć tłuszczu. Wystarczy jedna łyżka

Jak przygotować placki ziemniaczane w "odchudzonej" wersji?
Jak przygotować placki ziemniaczane w "odchudzonej" wersji?
Źródło zdjęć: © Getty Images | 4u4me

22.09.2024 15:57, aktual.: 22.09.2024 16:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Nie jest jednak tajemnicą, że powstają smażone w tłuszczu, który chętnie wchłaniają do środka. Jest na to jednak sposób. Jedna metoda sprawi, że masa ziemniaczana będzie "odstraszać" tłuszcz.

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Ich jedyną wadą jest to, że podczas smażenia chłoną spore ilości tłuszczu. Na szczęście jeden prosty trik sprawi, że nawet osoby liczace kalorie, będą mogły zjeść dokładkę z czystym sumieniem.

Jeden trik, wielka zmiana

Co zrobić, jeżeli zależy nam na tym, aby ograniczać tłuszcz w diecie? Tradycyjne placki ziemniaczane są smażone w dość dużej jego ilości i świetnie go wchłaniają. Jest kilka trików, które sprawią, że nieco "odchudzimy" potrawę. Po pierwsze, wybierajmy mączyste odmiany ziemniaków, które zawierają w sobie mniej wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Po drugie, niezależnie od zakupionych warzyw, powstałą ziemniaczaną masę dokładnie odciśnijmy, aby odsączyć nadmiar wody. Możemy też dodać do masy odrobinę... octu lub spirytusu. Wystarczy dosłownie łyżka. Alkohol sprawi, że smażące się placki nie będą wchłaniać tłuszczu do środka.

Na koniec - najpierw wyłóżmy placki na ręczniku papierowym i odsączmy tłuszcz tuż przed podaniem.

Wszechmocne
Wszechmocne © WP

Jak placki ziemniaczane, to tylko w takim wydaniu. Oto przepis Makłowicza

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, za którym przepadają pokolenia. Robert Makłowicz udowodnił, że prosty przepis można podkręcić. Ziemniaki, cebula, sól i jajko - to podstawowe składniki, które musimy przygotować. Według Makłowicza klucz do doskonałych placków tkwi w dodaniu do podstawy... drożdży.

Składniki:

  • 16 ziemniaków;
  • 400 ml mleka;
  • 1 cebula;
  • 2 jajka;
  • 20 g świeżych drożdży;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżkę masła;
  • szczypta cukru;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę mąki i szczyptę cukru, zalej kilkoma łyżkami letniego mleka i wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Obrane ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, przełóż na sitko i opłucz gorącym mlekiem. Dokładnie odciśnij i wrzuć do większej miski.
  3. Dodaj do ziemniaków przygotowany rozczyn drożdżowy i wymieszaj.
  4. Na roztopionym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Przenieś na ziemniaki i wymieszaj.
  5. Dosyp mąkę, dopraw solą i pieprzem, wyrób ciasto.
  6. Na rozgrzanym oleju smaż placki, nakładając porcje ciasta łyżką skropioną olejem. Smaż z obu stron do złotego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
kuchniaprzepisyplacki ziemniaczane
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także