Niebezpieczne konserwanty

Konserwowanie żywności nie jest wynalazkiem współczesnych czasów. Nasi przodkowie konserwowali mięso i ryby przy pomocy soli. Żywność także przechowywano w niskich temperaturach, wędzono, suszono, peklowano, marynowano lub kiszono. W dzisiejszych czasach, produkty żywnościowe faszeruje się substancjami chemicznymi.

Niebezpieczne konserwanty
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
SKOMENTUJ

Konserwowanie żywności nie jest wynalazkiem współczesnych czasów. Nasi przodkowie konserwowali mięso i ryby przy pomocy soli. Żywność także przechowywano w niskich temperaturach, wędzono, suszono, peklowano, marynowano lub kiszono. W dzisiejszych czasach, produkty żywnościowe faszeruje się substancjami chemicznymi, które zapewniają trwałość mikrobiologiczną, ale również szkodzą.

Wszechobecna chemia

Obecnie producentom produktów spożywczych zależy na tym aby ich wytwory jak najdłużej zachowały przydatność do spożycia. W tym celu stosują różne konserwanty. Ponadto aby poprawić smak, zapach i wygląd żywności dodają do niej barwniki, antyutleniacze i emulgatory, czyli zmiękczacze, substancje żelujące, preparaty zastępujące cukier. W ciągu roku spożywamy kilka kilogramów tych substancji. Kumulują się one w naszym organizmie i mogą być przyczyną zdrowotnych dolegliwości..

Nadmiar szkodzi

Nie wszystkie te substancje są szkodliwe. Wiele z z nich chroni żywność np. przed drobnoustrojami. Dodatki chemiczne do żywności E 249 i E 250 chronią nas przed zatruciem bardzo groźną toksyną - laseczką kiełbasianą. Jednak w nadmiarze mogą prowadzić do zmian rakotwórczych. Lepiej unikać wyrobów, w których znajduje się E 210, E 211, E 212, E 213 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz spowodować wysypkę. Prawdopodobne jest, że przyczynia się do powstawania raka. Uważa się go za jeden z najbardziej niebezpiecznych konserwantów. Jest często spotykany w składzie galaretek, soków owocowych, napojów bezalkoholowych, margaryny, konserw rybnych, warzyw marynowanych czy sosów owocowych i warzywnych np ketchupy i sosy tatarskie.

Szkodliwe są także E 280, E 281, E 282 (propiniany)- stosuje się je w Polsce do wypieku chleba i wyrobów ciastkarskich. Niemcy odeszli od tego dodatku, gdy doświadczenia na zwierzętach wykazały, że są odpowiedzialne są za powstawanie raka żołądka. Uwaga alergie!

Według alergologa dr Adriana Morrisa powinno się unikać: benzoesanu sodu (przypuszcza się, że odpowiada on za 10% reakcji alergicznych) kwasu sorbowego, dwutlenku siarki, tartrazyny, glutaminianu sodu oraz azotynów i ich pochodnych. Substancje te mogą przyczynić się do powstania alergii lub spowodować nasilenie objawów u osób już uczulonych.

Zachować ostrożność powinni także ludzie z wrażliwym układem pokarmowym, niektóre chemiczne substancje mogą być przyczyną przykrych dolegliwości.

Błękit ubrylantowany, (E 1330), dodawany do warzyw konserwowych może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego.

Natomiast kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i unikać ich powinny osoby, które cierpią na choroby nerek czy wątroby.

Kobiety w ciąży powinny szczególnie uważać

Kobiety w ciąży powinny unikać preparatów zagęszczających i żelujących m. in. kwasu alginowego (E 400).

Na szczęście niektóre szkodliwe dodatki w wielu krajach zostały wykluczone ze stosowania w przemyśle spożywczym. Są stosowane do ochrony roślin dwufenyle i tiabendazol (wykorzystywane do impregnowania skórek owoców, szczególnie cytrusowych)(230-233) czy 319 (czwartorzędowy butylohydrochinon) używany do konserwacji tłuszczów. Związek ten może wywoływać nudności, wymioty, a nawet majaczenia, a jednorazowe spożycie 5 gramów stanowi zagrożenie dla ludzkiego życia. Kolejna wycofywana już z przemysłu spożywczego substancja to E 234 - nizyna, antybiotyk stosowany przy produkcji serów. Nadal jest używany w Polsce do produkcji serków topionych.

Przede wszystkim - ostrożność

Nie da się całkowicie wyeliminować chemicznych substancji z naszego jadłospisu, ale najlepiej unikajmy takich produktów, w których cała informacja sprowadza się do sformułowania:” sztucznie konserwowane, barwione, aromatyzowane o tzw. przedłużonym terminie trwałości”. Dlatego gdy robimy zakupy koniecznie zwracajmy uwagę na etykiety na opakowaniach. Starajmy się wybierać produkty ekologiczne bez zawartości szkodliwych dodatków. Warto ich szukać na sklepowych półkach.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy puder dla cery dojrzałej. Skóra będzie wyglądać świeżo
Najlepszy puder dla cery dojrzałej. Skóra będzie wyglądać świeżo
Wystarczą dwa składniki. Tak zwabisz je do środka
Wystarczą dwa składniki. Tak zwabisz je do środka
Wrzuciła zdjęcie dzień po pogrzebie Jakubiaka. Poruszające słowa
Wrzuciła zdjęcie dzień po pogrzebie Jakubiaka. Poruszające słowa
Działa zbawiennie na cerę dojrzałą. Mówi się, że to "płynne złoto"
Działa zbawiennie na cerę dojrzałą. Mówi się, że to "płynne złoto"
Masz gołębie na balkonie? Nigdy tego nie rób
Masz gołębie na balkonie? Nigdy tego nie rób
Sokołowska już je nosi. Nie każdemu przypadną do gustu
Sokołowska już je nosi. Nie każdemu przypadną do gustu
Minimalistyczne sukienki na wesele. W Mohito wszystkie poniżej 150 zł
Minimalistyczne sukienki na wesele. W Mohito wszystkie poniżej 150 zł
Efekt jak po fryzjerze. Tak zrobisz naturalną płukankę do włosów
Efekt jak po fryzjerze. Tak zrobisz naturalną płukankę do włosów
Polka uratowała Australijkę. Rodzina przyleciała, by podziękować
Polka uratowała Australijkę. Rodzina przyleciała, by podziękować
Ma dzieci z 3 związków. Tak dziś wygląda jej życie
Ma dzieci z 3 związków. Tak dziś wygląda jej życie
Rurki Sochy to hit na wiosnę. Szerokie jeansy poszły w odstawkę
Rurki Sochy to hit na wiosnę. Szerokie jeansy poszły w odstawkę
Bagatelizują objawy. Ekspert mówi, czym to może się skończyć
Bagatelizują objawy. Ekspert mówi, czym to może się skończyć