Nigdy nie łącz z kawą. Konsekwencje są poważne
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Jak się okazuje, nie powinniśmy łączyć jej z niektórymi produktami, bowiem narażamy się na poważne konsekwencje zdrowotne.
Kawa pobudza, stymulując układ nerwowy i krwionośny. Zawiera szereg witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, a także magnez, potas i mangan. Niestety, właściwości prozdrowotne kawy są uzależnione od tego, z czym ją spożywamy. Niektóre produkty wchodzą w interakcję z kofeiną, sprawiając, że wypita kawa, zamiast dostarczać nam witamin i pierwiastków, ogranicza wchłanianie cennych substancji. Wyjaśniamy, z czym nie powinno się zestawiać kawy.
Jak pić kawę, aby dostarczyła nam cennych witamin?
Wbrew obiegowej opinii, kawa wcale nie wypłukuje witamin z organizmu, a ogranicza ich wchłanianie. Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki czy suplementy diety, pod żadnym pozorem nie popijaj ich kawą. Co więcej, nie powinno się pić jej do dwóch godzin po przyjęciu leków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa ogranicza wchłanianie się wapnia. Dlatego też nie powinno pić się kawy w trakcie spożywania posiłku z dodatkiem nabiału, np. jogurtu, twarogu, kefiru czy wapnia. Powstaje więc pytanie — czy można pić kawę z mlekiem? Można. Nie powinno się jednak przekraczać zalecanych trzech filiżanek kawy dziennie, bowiem może spowodować to zaburzenia w stężeniu jonów wapnia we krwi, które może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Strączki, ryby, wołowina. Tych produktów nie łącz z kawą
Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola czy ciecierzyca zawierają wysoką ilość żelaza. To jeden z najważniejszych pierwiastków, którego niedobór może prowadzić do niedokrwistości, czyli anemii. Jeśli spożywasz strączki w celu zapewnienia sobie odpowiedniej ilości białka i żelaza w diecie, nie łącz ich w trakcie posiłków z kawą. Kawa ograniczy wchłanianie żelaza, co długofalowo może doprowadzić do wspomnianej wcześniej anemii.
Sytuacja ma się niemal identycznie w przypadku produktów bogatych w cynk. Należą do nich ryby, owoce morza, wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina, jaja i ser żółty. Picie kawy w trakcie czy też chwilę po posiłku z wyżej wymienionymi produktami powstrzyma wchłanianie się cynku. Niedobór cynku prowadzi do poważnych problemów dermatologicznych, a także do zaburzeń pracy tarczycy i układu odpornościowego.
Czytaj także: Wypij zamiast kawy. Mózg będzie lepiej odżywiony
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl