Najgorsze, co możesz zrobić z mizerią. Będzie niejadalna

To idealna letnia sałatka, która świetnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem. Mizerię wykonamy w kilka chwil, bo przepis nie jest zbyt skomplikowany. Trzeba tylko uważać, żeby nie popełnić powszechnego błędu, który rujnuje jej smak.

Jak zrobić mizerię?
Jak zrobić mizerię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 11:16

Mizeria to klasyczny dodatek do obiadów, zwłaszcza do dań mięsnych, takich jak kotlety schabowe czy mielone. Jest niezwykle popularna w polskiej kuchni, szczególnie w porze letniej, gdy na działkach pojawiają się młode ogórki z własnej uprawy, chociaż naturalnie można ją jeść przez cały rok. Dzięki swojej lekkości i orzeźwiającemu smakowi doskonale komponuje się z cięższymi, bardziej treściwymi potrawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić mizerię?

Podstawowy przepis na ten smaczny dodatek jest wyjątkowo prosty i nie wymaga wielkiej kulinarnej wiedzy czy umiejętności. Do wykonania mizerii potrzebujemy kilka świeżych ogórków (2-3 sztuki), śmietanę (najczęściej kwaśną 12% lub 18%), posiekany koperek oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Ogórki należy dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Można to zrobić ręcznie, można użyć krajalnicy, a są i tacy, którzy wolą po prostu dla wygody zetrzeć ogórki na tarce o średnich oczkach. Ogórki solimy i odstawiamy na kilka minut, a potem odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy śmietanę, przyprawy – i gotowe! Pyszna i świeża mizeria może trafić na stół.

Poważny błąd, który niszczy mizerię. Staje się wodnista i nieapetyczna

Niezwykle ważnym krokiem, który wiele osób pomija, jest właśnie wspomniane wyżej odsączanie z nadmiaru wody. Jeśli mamy mało czasu i chcemy jak najszybciej uporać się z przygotowaniem obiadu, zapominamy o takich drobnostkach. Po prostu kroimy ogórki, przyprawiamy, dodajemy śmietanę i podajemy sałatkę na stół. To poważny błąd. Świeże ogórki w dużej mierze składają się z wody, więc gdy dodamy do nich sól, puszczą sporo soku. W ten sposób rozwodnią mizerię, która zmieni się w nieapetyczną breję.

Z tego powodu po posoleniu pokrojonych ogórków zawsze musimy chwilę odczekać, zanim przejdziemy do kolejnego kroku. Nawet jeśli wydaje się to nieco kłopotliwe, jest naprawdę konieczne. Gdy odciśniemy nadmiar wody, gotowa mizeria będzie o wiele smaczniejsza, ogórki miękkie, a konsystencja bardziej kremowa.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)