Nie omijaj tej ryby w sklepie. Jest tania i bardzo smaczna

Pstrąg tęczowy to alternatywa dla łososia
Pstrąg tęczowy to alternatywa dla łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPHOTO
oprac. AFAL

12.05.2024 14:50, aktual.: 12.05.2024 15:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie tylko dorsz i łosoś. Oto ryba, którą na stałe warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Jest dość łatwo dostępna i zawiera solidną porcję kwasów omega-3, białka oraz witamin.

Ryby są ważnym elementem zrównoważonej diety. Zawierają cenne składniki. Są bogate m.in. w białko, które wspiera budowę i regenerację mięśni oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Te z kolei są kluczowe dla zdrowia mózgu, serca czy stawów.

Ryby w diecie

Włączenie ryb do naszego jadłospisu i regularne ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca oraz układu. Może też poprawić wygląd skóry i włosów oraz wzmocnić pamięć i koncentrację.

Ryby to również dobre źródło witamin i minerałów, w tym: witaminy D, witaminy B12, jodu, selenu oraz potasu. Witamina D wspiera odporność i jest niezbędna do utrzymania zdrowych kości, a witamina B12 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smakuje jak łosoś. W sklepie zwróć uwagę na pstrąga tęczowego

Powinniśmy spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Zazwyczaj na naszych talerzach ląduje dorsz albo łosoś. Ale warto zwrócić też uwagę na pstrąga tęczowego, bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3, którego można porównać do łososia - ze względu na subtelny smak. Pstrąg tęczowy jest też sporo tańszy.

Można go znaleźć w większości supermarketów, często w promocyjnych cenach. To niskokaloryczna ryba, więc sprawdzi się też u osób na diecie. Można ją przyrządzić na parze.

Dobrze smakuje pieczony w piekarniku bądź na grillu. Wystarczy, że przed obróbką termiczną posypiemy go ulubioną mieszanką przypraw. Oprócz soli i pieprzu przyda się też tymianek i czosnek. Pstrąga tęczowego najlepiej podawać z dodatkiem soku z cytryny.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (10)
Zobacz także