To dlatego wychodzi jałowy. Nie dodawaj do rosołu za wcześnie

Przygotowanie idealnego rosołu to nie lada wyzwanie. Zupa należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni i trudno wyobrazić sobie bez niej niedzielny obiad czy rodzinną uroczystość. Oto ważna zasada, której należy bezwzględnie przestrzegać.

RosółKiedy posolić rosół?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
5

Pożywny wywar z mięsa i warzyw w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej. Może stanowić samodzielne danie – wtedy bardzo zależy nam na tym, by był smaczny, złocisty i jak najbardziej klarowny – albo stanowić bazę wielu innych zup czy potraw.

Rosół kojarzy się ze spotkaniami i ważnymi uroczystościami oraz jest niezastąpiony w czasie choroby. Aby cieszyć się najlepszym smakiem, trzeba wiedzieć, jak go dobrze ugotować. Wielu ludzi popełnia przynajmniej jeden, bardzo istotny błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Solenie rosołu to sztuka. Kiedy doprawić zupę?

Doprawianie potraw wymaga nie tylko wyczucia, ale również konkretnej wiedzy. Przyprawy w odpowiedniej dawce podkreślą smak potrawy, a w innym przypadku mogą ją kompletnie zrujnować. Jednym z takich niebezpiecznych dodatków jest sól.

Jeśli mamy do czynienia z rosołem, sprawa dodatkowo się komplikuje, bo cały efekt zależy od idealnego zbilansowania smaków. Wyjątkowa zupa nie może być ani przesolona, ani niedoprawiona, bo wtedy straci na wartości.

Mistrzowie kuchni podkreślają jedną ważną zasadę, do której powinniśmy się bezwzględnie stosować, używając soli podczas gotowania rosołu. Należy ją dodać w ściśle określonym momencie – i na pewno nie na samym początku całego procesu.

Ostrożnie z solą. Może zepsuć smak bulionu

Wbrew pozorom sprawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana. Jeśli nie chcemy zaszkodzić naszej zupie, powinniśmy ja posolić dokładnie 30 minut przed końcem gotowania. Ani wcześniej, ani później, bo dodatek soli w tym konkretnym momencie pozwoli najlepiej podkreślić jej niezwykły smak.

To kluczowy moment, ponieważ pozwala w pełni połączyć się w jedną całość aromatom warzyw i mięsa. W przypadku gdy posolimy rosół wcześniej, możemy zrujnować ten bardzo pożądany efekt.

Na koniec pamiętajmy, aby nie przesadzić z ilością – 2 łyżeczki soli spokojnie wystarczą na pięciolitrowy garnek zupy. W razie wątpliwości, zawsze najlepiej najpierw spróbować i ocenić smak, zamiast wsypać więcej soli tak na wszelki wypadek.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Masz w domu stary dowód? Absolutnie go nie wyrzucaj
Masz w domu stary dowód? Absolutnie go nie wyrzucaj
Sprytny sposób na kleszcze. Zastosuj trik z telefonem
Sprytny sposób na kleszcze. Zastosuj trik z telefonem
Masturdating jest coraz popularniejszy. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating jest coraz popularniejszy. Nie tylko single są zachwyceni
Twój pies śpi na plecach? Wiadomo, o czym to świadczy
Twój pies śpi na plecach? Wiadomo, o czym to świadczy
Kot na ciebie syczy? To ważny komunikat
Kot na ciebie syczy? To ważny komunikat
Latem puchną ci stopy? Dietetyk mówi, czego unikać
Latem puchną ci stopy? Dietetyk mówi, czego unikać
Dzieli ich 16 lat. Długo ukrywali swój związek
Dzieli ich 16 lat. Długo ukrywali swój związek
10 lat miała znęcać się nad mężem. Emerytka spod Włodawy aresztowana
10 lat miała znęcać się nad mężem. Emerytka spod Włodawy aresztowana
Jest szczęśliwie zakochana. Niewielu wie, kto jest mężem gwiazdy TVN
Jest szczęśliwie zakochana. Niewielu wie, kto jest mężem gwiazdy TVN
Błękitna kreacja Kate. Ekspertka porównała ją do Nawrockiej
Błękitna kreacja Kate. Ekspertka porównała ją do Nawrockiej
Zostawił rodzinę i uciekł. Jego syn jest dziś znanym aktorem
Zostawił rodzinę i uciekł. Jego syn jest dziś znanym aktorem
Zaprosiła na scenę kilku fanów. "Chyba szybko pożałowała"
Zaprosiła na scenę kilku fanów. "Chyba szybko pożałowała"