Nigdy nie rób tego podczas gotowania rosołu. Straci cały smak

Rosół to jedna z zup, która najczęściej gości na polskich stołach. Ten tradycyjny gorący wywar z mięsa i warzyw jest szczególnie popularny w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowanie rosołu nie jest trudne, należy jednak przestrzegać kilku ważnych zasad i wystrzegać się popularnych błędów.

Rosół to jedna z ulubionych zup PolakówRosół to jedna z ulubionych zup Polaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak ugotować rosół? Przyrządzenie tej tradycyjnej i bardzo lubianej przez Polaków zupy nie jest trudne. Wymaga jednak przestrzegania precyzyjnych zasad, dzięki którym wywar nabiera odpowiedniego smaku i aromatu.

To największe błędy przy gotowaniu rosołu. Wystrzegaj się ich

Największy błąd przy gotowaniu rosołu dotyczy nieodpowiedniego czasu gotowania. Bardzo często chcemy przyspieszyć ten proces i gotujemy wywar na zbyt dużym ogniu. Tymczasem rosół trzeba gotować na niewielkim gazie, tak, aby "pykał" przez przynajmniej trzy godziny. Tylko wtedy warzywa i mięso oddadzą cały smak zupie.

Innym błędem, który popełniamy podczas gotowania rosołu, jest wrzucanie mięsa do gorącej wody. W takim wypadku pory mięsa zamykają się i zatrzymują w środku cały smak. Należy zalać mięso zimną wodą i dopiero wtedy gotować.

Warto też wybierać do rosołu mięso wysokiej jakości, najlepiej z kością. Jeśli zdecydujemy się na kiepski kawałek, zupa z całą pewnością będzie niesmaczna i mało aromatyczna. Lepiej też sięgnąć po nieco tłustsze mięso. Tłuszcz jest nośnikiem smaków, dzięki czemu rosół nie będzie mdły i nijaki.

Mało znany trik gospodyń domowych. Dodaj do rosołu te dwie rzeczy

Gotowanie rosołu wymaga też precyzyjnej kolejności dodawania składników. Ważne, żeby najpierw zalać mięso zimną wodą i zagotować, a dopiero później zmniejszyć ogień pod gotującym się wywarem i dodać włoszczyznę, opaloną cebulę oraz część przypraw – ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Pod koniec gotowania dajemy natomiast świeżo mielony pieprz, majeranek oraz lubczyk – wtedy nie stracą swojego aromatu.

Mało znanym trikiem gospodyń domowych jest także dodanie do wywaru wraz z warzywami jednego suszonego grzybka i papryczki chilli. Dzięki temu smak zupy będzie jeszcze bardziej intensywny.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Domowy sposób na czyste fugi. Efekt widoczny już po pierwszym użyciu
Domowy sposób na czyste fugi. Efekt widoczny już po pierwszym użyciu
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Zagrał przemocowca, dziś boi się o córki. Tomasz Schuchardt o ojcostwie
Zagrał przemocowca, dziś boi się o córki. Tomasz Schuchardt o ojcostwie
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Culkin zdobył ogromną popularność. Nie poradził sobie ze sławą
Culkin zdobył ogromną popularność. Nie poradził sobie ze sławą
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak wyglądała w "PnŚ". Zachwyciła w skórzanej spódnicy
Tak wyglądała w "PnŚ". Zachwyciła w skórzanej spódnicy
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"
Damięcki gorzko o ojcu. "Uważałem, że zawiódł mnie wielokrotnie"
Ma 73 lata i musi pracować. Wprost mówi o "kasie"
Ma 73 lata i musi pracować. Wprost mówi o "kasie"
W Polsce jest ich zatrzęsienie. Nie każdy wie, co roznoszą
W Polsce jest ich zatrzęsienie. Nie każdy wie, co roznoszą
Odeszła 16 lat temu. Pojawił się nowy wątek ws. jej śmierci
Odeszła 16 lat temu. Pojawił się nowy wątek ws. jej śmierci