Nigdy nie rób tego podczas gotowania rosołu. Straci cały smak

Rosół to jedna z zup, która najczęściej gości na polskich stołach. Ten tradycyjny gorący wywar z mięsa i warzyw jest szczególnie popularny w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowanie rosołu nie jest trudne, należy jednak przestrzegać kilku ważnych zasad i wystrzegać się popularnych błędów.

Rosół to jedna z ulubionych zup PolakówRosół to jedna z ulubionych zup Polaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak ugotować rosół? Przyrządzenie tej tradycyjnej i bardzo lubianej przez Polaków zupy nie jest trudne. Wymaga jednak przestrzegania precyzyjnych zasad, dzięki którym wywar nabiera odpowiedniego smaku i aromatu.

To największe błędy przy gotowaniu rosołu. Wystrzegaj się ich

Największy błąd przy gotowaniu rosołu dotyczy nieodpowiedniego czasu gotowania. Bardzo często chcemy przyspieszyć ten proces i gotujemy wywar na zbyt dużym ogniu. Tymczasem rosół trzeba gotować na niewielkim gazie, tak, aby "pykał" przez przynajmniej trzy godziny. Tylko wtedy warzywa i mięso oddadzą cały smak zupie.

Innym błędem, który popełniamy podczas gotowania rosołu, jest wrzucanie mięsa do gorącej wody. W takim wypadku pory mięsa zamykają się i zatrzymują w środku cały smak. Należy zalać mięso zimną wodą i dopiero wtedy gotować.

Warto też wybierać do rosołu mięso wysokiej jakości, najlepiej z kością. Jeśli zdecydujemy się na kiepski kawałek, zupa z całą pewnością będzie niesmaczna i mało aromatyczna. Lepiej też sięgnąć po nieco tłustsze mięso. Tłuszcz jest nośnikiem smaków, dzięki czemu rosół nie będzie mdły i nijaki.

Mało znany trik gospodyń domowych. Dodaj do rosołu te dwie rzeczy

Gotowanie rosołu wymaga też precyzyjnej kolejności dodawania składników. Ważne, żeby najpierw zalać mięso zimną wodą i zagotować, a dopiero później zmniejszyć ogień pod gotującym się wywarem i dodać włoszczyznę, opaloną cebulę oraz część przypraw – ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Pod koniec gotowania dajemy natomiast świeżo mielony pieprz, majeranek oraz lubczyk – wtedy nie stracą swojego aromatu.

Mało znanym trikiem gospodyń domowych jest także dodanie do wywaru wraz z warzywami jednego suszonego grzybka i papryczki chilli. Dzięki temu smak zupy będzie jeszcze bardziej intensywny.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę