Nigdy nie rób tego podczas gotowania rosołu. Straci cały smak

Rosół to jedna z zup, która najczęściej gości na polskich stołach. Ten tradycyjny gorący wywar z mięsa i warzyw jest szczególnie popularny w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowanie rosołu nie jest trudne, należy jednak przestrzegać kilku ważnych zasad i wystrzegać się popularnych błędów.

Rosół to jedna z ulubionych zup PolakówRosół to jedna z ulubionych zup Polaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak ugotować rosół? Przyrządzenie tej tradycyjnej i bardzo lubianej przez Polaków zupy nie jest trudne. Wymaga jednak przestrzegania precyzyjnych zasad, dzięki którym wywar nabiera odpowiedniego smaku i aromatu.

To największe błędy przy gotowaniu rosołu. Wystrzegaj się ich

Największy błąd przy gotowaniu rosołu dotyczy nieodpowiedniego czasu gotowania. Bardzo często chcemy przyspieszyć ten proces i gotujemy wywar na zbyt dużym ogniu. Tymczasem rosół trzeba gotować na niewielkim gazie, tak, aby "pykał" przez przynajmniej trzy godziny. Tylko wtedy warzywa i mięso oddadzą cały smak zupie.

Innym błędem, który popełniamy podczas gotowania rosołu, jest wrzucanie mięsa do gorącej wody. W takim wypadku pory mięsa zamykają się i zatrzymują w środku cały smak. Należy zalać mięso zimną wodą i dopiero wtedy gotować.

Warto też wybierać do rosołu mięso wysokiej jakości, najlepiej z kością. Jeśli zdecydujemy się na kiepski kawałek, zupa z całą pewnością będzie niesmaczna i mało aromatyczna. Lepiej też sięgnąć po nieco tłustsze mięso. Tłuszcz jest nośnikiem smaków, dzięki czemu rosół nie będzie mdły i nijaki.

Mało znany trik gospodyń domowych. Dodaj do rosołu te dwie rzeczy

Gotowanie rosołu wymaga też precyzyjnej kolejności dodawania składników. Ważne, żeby najpierw zalać mięso zimną wodą i zagotować, a dopiero później zmniejszyć ogień pod gotującym się wywarem i dodać włoszczyznę, opaloną cebulę oraz część przypraw – ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Pod koniec gotowania dajemy natomiast świeżo mielony pieprz, majeranek oraz lubczyk – wtedy nie stracą swojego aromatu.

Mało znanym trikiem gospodyń domowych jest także dodanie do wywaru wraz z warzywami jednego suszonego grzybka i papryczki chilli. Dzięki temu smak zupy będzie jeszcze bardziej intensywny.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik