Nigdy nie wyrzucaj skórek od bobu. Patent robi furorę

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Zjadamy środek warzywa, a skórki traktujemy zwykle jak niepotrzebny odpad. To błąd, bowiem można przygotować z nich smaczną i wyjątkowo niskokaloryczną przekąskę.

Nie wyrzucaj skórek bobuNie wyrzucaj skórek bobu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NIEPRZECKI

Bób to warzywo, które uprawiane jest na całym świecie. Zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, na czele z białkiem, a jednocześnie, jest niskokaloryczny i sycący. Zwykle jada się tylko środek bobu, a skórki traktuje jak odpad. To błąd, bowiem można przygotować z nich chrupiącą przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy.

Co można przygotować z bobu?

Bób to roślina strączkowa, która stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka. Nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej - najlepiej smakuje po ugotowaniu. Wystarczy wrzucić bób do wrzątku z dodatkiem soli, a następnie gotować przez 15-20 minut. Można spożywać go solo, można też jeść go z masłem czy przygotować z niego pastę o nazwie ful.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Przepis pochodzi z Egiptu, jednak cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Przygotowuje się ją podobnie jak hummus. Ugotowany, miękki bób blenduje się z czosnkiem, sokiem z cytryny i sezamową pastą tahini. Doskonale smakuje z pieczywem, tortillą i warzywami, zarówno świeżymi, jak i pieczonymi.

Nie wyrzucaj łupin z bobu. Przygotujesz z nich smaczną przekąskę

Jeśli po zjedzeniu bobu zwykle wyrzucasz łupiny, tym razem tego nie rób. Zamiast tego, wymieszaj je z łyżką oliwy z oliwek i posyp wybranymi przez siebie przyprawami, np. słodką papryką, czosnkiem granulowanym i odrobiną oregano. Następnie wrzuć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez siedem minut, a po tym czasie przemieszaj skórki na blaszce i piecz je przez koleje pięć minut.

Taka przekąska jest nie tylko niskokaloryczna, ale i bardzo zdrowa. Skórki bobu to bogactwo cennych składników odżywczych takich jak cynk, kwas foliowy, potas, magnez, mangan, wapń czy fosfor. Obfitują także w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E. Chrupiące, przyprawione skórki od bobu z powodzeniem zastąpią chipsy.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni