Nigdy nie wyrzucaj skórek od bobu. Patent robi furorę

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Zjadamy środek warzywa, a skórki traktujemy zwykle jak niepotrzebny odpad. To błąd, bowiem można przygotować z nich smaczną i wyjątkowo niskokaloryczną przekąskę.

Nie wyrzucaj skórek bobu
Nie wyrzucaj skórek bobu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NIEPRZECKI

17.08.2023 | aktual.: 20.08.2023 16:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bób to warzywo, które uprawiane jest na całym świecie. Zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, na czele z białkiem, a jednocześnie, jest niskokaloryczny i sycący. Zwykle jada się tylko środek bobu, a skórki traktuje jak odpad. To błąd, bowiem można przygotować z nich chrupiącą przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy.

Co można przygotować z bobu?

Bób to roślina strączkowa, która stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka. Nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej - najlepiej smakuje po ugotowaniu. Wystarczy wrzucić bób do wrzątku z dodatkiem soli, a następnie gotować przez 15-20 minut. Można spożywać go solo, można też jeść go z masłem czy przygotować z niego pastę o nazwie ful.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis pochodzi z Egiptu, jednak cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Przygotowuje się ją podobnie jak hummus. Ugotowany, miękki bób blenduje się z czosnkiem, sokiem z cytryny i sezamową pastą tahini. Doskonale smakuje z pieczywem, tortillą i warzywami, zarówno świeżymi, jak i pieczonymi.

Nie wyrzucaj łupin z bobu. Przygotujesz z nich smaczną przekąskę

Jeśli po zjedzeniu bobu zwykle wyrzucasz łupiny, tym razem tego nie rób. Zamiast tego, wymieszaj je z łyżką oliwy z oliwek i posyp wybranymi przez siebie przyprawami, np. słodką papryką, czosnkiem granulowanym i odrobiną oregano. Następnie wrzuć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez siedem minut, a po tym czasie przemieszaj skórki na blaszce i piecz je przez koleje pięć minut.

Taka przekąska jest nie tylko niskokaloryczna, ale i bardzo zdrowa. Skórki bobu to bogactwo cennych składników odżywczych takich jak cynk, kwas foliowy, potas, magnez, mangan, wapń czy fosfor. Obfitują także w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E. Chrupiące, przyprawione skórki od bobu z powodzeniem zastąpią chipsy.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (5)