Nigdy nie wyrzucaj skórek od bobu. Patent robi furorę

Nigdy nie wyrzucaj skórek od bobu. Patent robi furorę

Nie wyrzucaj skórek bobu
Nie wyrzucaj skórek bobu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NIEPRZECKI
17.08.2023 09:37, aktualizacja: 20.08.2023 16:13

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Zjadamy środek warzywa, a skórki traktujemy zwykle jak niepotrzebny odpad. To błąd, bowiem można przygotować z nich smaczną i wyjątkowo niskokaloryczną przekąskę.

Bób to warzywo, które uprawiane jest na całym świecie. Zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, na czele z białkiem, a jednocześnie, jest niskokaloryczny i sycący. Zwykle jada się tylko środek bobu, a skórki traktuje jak odpad. To błąd, bowiem można przygotować z nich chrupiącą przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy.

Co można przygotować z bobu?

Bób to roślina strączkowa, która stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka. Nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej - najlepiej smakuje po ugotowaniu. Wystarczy wrzucić bób do wrzątku z dodatkiem soli, a następnie gotować przez 15-20 minut. Można spożywać go solo, można też jeść go z masłem czy przygotować z niego pastę o nazwie ful.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis pochodzi z Egiptu, jednak cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Przygotowuje się ją podobnie jak hummus. Ugotowany, miękki bób blenduje się z czosnkiem, sokiem z cytryny i sezamową pastą tahini. Doskonale smakuje z pieczywem, tortillą i warzywami, zarówno świeżymi, jak i pieczonymi.

Nie wyrzucaj łupin z bobu. Przygotujesz z nich smaczną przekąskę

Jeśli po zjedzeniu bobu zwykle wyrzucasz łupiny, tym razem tego nie rób. Zamiast tego, wymieszaj je z łyżką oliwy z oliwek i posyp wybranymi przez siebie przyprawami, np. słodką papryką, czosnkiem granulowanym i odrobiną oregano. Następnie wrzuć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez siedem minut, a po tym czasie przemieszaj skórki na blaszce i piecz je przez koleje pięć minut.

Taka przekąska jest nie tylko niskokaloryczna, ale i bardzo zdrowa. Skórki bobu to bogactwo cennych składników odżywczych takich jak cynk, kwas foliowy, potas, magnez, mangan, wapń czy fosfor. Obfitują także w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E. Chrupiące, przyprawione skórki od bobu z powodzeniem zastąpią chipsy.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także